Polomljen prst na nozi?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Polomljen prst na nozi?

Post od Dea »

Upravo smo bili na bazenu i ja sam silazeci niz stepenice (koje su bile plice nego sto sam mislila) povredila (nabila) nozni prst (prvi do palca).
Jako me boli i otekao je (vise u predelu korena). Pri vrhu prsta je i poplaveo.
Muz me ubedjuje da ortoped tu ne moze da pomogne, sto je meni nekako cudno.
Da li u slucaju da je prst polomljen (mada mogu da ga pomeram, ali zbog otekline ne bas kao i kada je zdrav) ortoped to nekako fiksira?
Imam malo dete pa me brine mogucnost da mi stavi gips, a opet ovako kad me boli, ne mogu da stignem brzo svud za detetom. A koliko ce tek da boli videcu za sat dva kada se to "ohladi". Za sada sam stavila hladan oblog.
Posavetujte me sta da radim. Kod lekara mogu tek sutra....
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Povredjeni prst se samo zavojem "privije" uz susedni zdrav prst (srednji), prva 24 sata hladne obloge (led u kesi), pauza potom, od treceg dana tople suve obloge. Od lekova: Chymoral forte 3x2, antireumatici protiv bolova (diklofenak, naproxen...).

Amerikanci imaju za ovakve povrede memoformulu RICE ("pirinac"), koja je akronim od sledecih reci:

R - rest (odmor, posteda)
I - ice (led, hladne obloge)
C - compression (zavoj)
E - elevation (podizanje ekstremiteta iznad horizontale).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Hvala na odgovoru, tacno su me tako previli. Sva sreca prst nije polomljen! Manje i boli pa mi ne trebaju lekovi protiv bolova.
Odgovori