To u naslovu je dijagnoza, a MIKROSKOPSKI OPIS :
Imunofenotip tumora odgovara adenokarcinomu primarnog bronhogenog porekla koji je metastzirao u lokalni limfni nodus. Iskljucen je limfom.
Radi se o mojoj majci, zanima me da li je operativan, kakve su prognoze.... Bicu zahvalna na bilo kakvom odgovoru.
Adenocarcinoma bronchogenes, acinarni tip, g-2-3
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
Pa evo, posto niko nije hteo ili mogao da mi odgovori, odgovoricu ja sama sebi, mozda neko ima slican problem. Karcinom je u trecoj b fazi, nije operativan, metastazirao je lokalno u limfne cvorove. Prognoza je 7 - 9 meseci samo je pitanje od kad se to broji. To je statistika, znaci nada postoji. Dobra vest je da je jako malo napredovao od januara do septembra i da je acinarni tip, tj najmanje je agresivan. Krenuli smo sa hemioterapijom, primila je prvi ciklus karboplatina + gemzar, drugi put samo gemzar. Onda su leukociti pali na 2000 pa je doktorka dala antibiotik ( ciprocinal ) i kortikosteroid ( deksazon ) da se leukociti poprave. I popravili su se posle nedelju dana na 7000 . Sutra idemo na kontrolu i da krenemo sa drugim ciklusom hemioterapije, pretpostavljam da ce malo smanjiti citostatike. U medjuvremenu su joj se povecale transaminaze, videcemo sta kaze doktorka. I izasla joj je zlezda u preponama, kao i ranice u ustima. Napravili smo i kontrolni snimak pluca sutra cemo da uporedimo. Kosa joj po malo opada, za sada nije nista strasno, no to je najmanji problem, nije imala mucnicu, gneralno je prvi ciklus odlicno podnela, mada je imala opstrukciju posto boluje od astme i davali su joj lemod i aminofilin tako da se i to stabilizovalo. Problem je psiha, uzela sam uput da je vodim kod psihijatra, nije lako to saznanje da bolujes od karcinoma, bori se sama sa sobom i sa mnom, nocu ne spava, stvarno se muci, no nadam se da cemo to kombinacijom lekova resiti, jer Nipam (lek za spavanje) sam po sebi ne pomaze, spava tri sata i to je sve....
Nastavicu sutra da vas obavestavam sta je rekla doktorka i kako teku stvari, ovde smo da nesto naucimo i pomognemo jedni drugima, svaki komentar i sugestija je dobro dosla.
Nastavicu sutra da vas obavestavam sta je rekla doktorka i kako teku stvari, ovde smo da nesto naucimo i pomognemo jedni drugima, svaki komentar i sugestija je dobro dosla.
Evo mene ponovo, nisam pisala od kraja novembra 2007. godine. U medjuvremenu je mama primila jos jedan ciklus hemioterapije, i tu su morali da stanu jer joj je skocila urea i kreatinin. Nismo ni pokusali da idemo na zracnu terapiju, ko zna kako bi to podnela, tj konzilijum nije preporucio. U medjuvremenu se pojavila i metastaza na nadbubregu koja se na poseldnjem ultrazvuku ne vidi, sto ne znaci da je nema. To cemo tek da vidimo na skeneru koji je zakazan za sredinu jula.
Sta da kazem? Smenjuju se periodi kad se ona dobro oseca i periodi kad se lose oseca. ali sto je najvaznije, ona je jos uvek ZIVA, ima relativno dobar apetit, pokretna je, cak ponekad ode na pijacu i u supermarket. Probila je sve moguce granice i statistike, i hvala dragom bogu da je tako. Osnovni tumor ne raste jos i nadam se da nece skoro. Od lekova ne uzimamo nista sem lekove za njene hronicne bolesti a to su astma, angina pektoris, dijabetes, polioneuropatija, i jos ponesto sto i nije toliko bitno u celoj prici. Hocu da kazem da svaki pacijent od karcinoma iziskuje jako veliki trud i paznju, cim njoj nije nesto dobro, ja odmah ili u Zemunsku bolnicu ili na Institut za plucne bolesti, a sa lekarima iz kucne nege imam odlicnu saradnju. Da nije tako, ona bi vec odavno umrla.Sada je kasno, al napisacu vam citavu pricu od pocetka pa do danas, mozda neko nesto i nauci, a to je cilj ovog foruma, zar ne? Svima veliki pozdrav i savet da se svim mogucim sredstvima borite protiv ove opake bolesti !
Sta da kazem? Smenjuju se periodi kad se ona dobro oseca i periodi kad se lose oseca. ali sto je najvaznije, ona je jos uvek ZIVA, ima relativno dobar apetit, pokretna je, cak ponekad ode na pijacu i u supermarket. Probila je sve moguce granice i statistike, i hvala dragom bogu da je tako. Osnovni tumor ne raste jos i nadam se da nece skoro. Od lekova ne uzimamo nista sem lekove za njene hronicne bolesti a to su astma, angina pektoris, dijabetes, polioneuropatija, i jos ponesto sto i nije toliko bitno u celoj prici. Hocu da kazem da svaki pacijent od karcinoma iziskuje jako veliki trud i paznju, cim njoj nije nesto dobro, ja odmah ili u Zemunsku bolnicu ili na Institut za plucne bolesti, a sa lekarima iz kucne nege imam odlicnu saradnju. Da nije tako, ona bi vec odavno umrla.Sada je kasno, al napisacu vam citavu pricu od pocetka pa do danas, mozda neko nesto i nauci, a to je cilj ovog foruma, zar ne? Svima veliki pozdrav i savet da se svim mogucim sredstvima borite protiv ove opake bolesti !