Podocnjaci

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
AleksandraSaska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 02, 2006 11:12 pm

Podocnjaci

Post od AleksandraSaska »

Moja cetvorogodisnja kcerkica ima izrazene podocnjake i to me jako brine. Volela bih da znam koji su potencijalni uzroci toga. Moram napomenuti da to nije trenutno stanje,vec nesto sto nas prati poslednjih godinu-dve dana. Nas pedijatar smatra da je to normalno,ali ja sam i dalje zabrinuta. Da li treba raditi neke analize i koje?
Mamita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 12, 2006 12:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mamita »

Pa sad .. ti si ocigledno mnogo iskusnija mama s obzirom da cera ima 4 godine ali ja mislim da obavezno treba uraditi krvnu sliku ako vec niste jer je to znak anemije 90% ako su crni podocnjaci a trebalo bi i bubrege iskontrolisati. Oo naravno govorim kao laik uz literaturu i sta bih ja uradila. Vuletu su se pojavili mali podocnjaci i ja mu zivadim krv kad hemoglobin manji nesto malo ali manji....
Ako imalo sumnjas u pedijatra nadji drugog ili bas pitaj za drugo misljenje. Mislim da ih uvek treba proveriti 8)

Nadam se da nije nista strasno....
Vulence mamino pilence i sreca 25.05.05
AleksandraSaska
Novi član
Novi član

Pedijatra ne bih menjala,jer imamo poverenje u njega. Vodimo nasu devojcicu od rodjenja kod njega,ali eto on smatra da nemamo razloga za brigu. Otici cu ovih dana ponovo da porazgovaramo,pa ako nista trazicu da uradimo nalaze na nasu inicijativu.
sandratodor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 28, 2005 11:14 pm

Post od sandratodor »

Podocnjaci mogu da budu i od treceg krajnika posto dete dise na usta poprimi karakteristican izgled
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Smatram da nije nista ozbiljno jer i anemija i oboljenje bubrega jesu praceni izrazenim podocnjacima ali ne samo njima!Pa ima tu jos simptoma,itekako!A ne verujem da bi svi drugi simptomi bili bas prikriveni godinu ili dve?!Razumem vasu zabrinutost,kao majka majku,i mozda samo zbog toga mogu da preporucim da uradite laboratorijske analize,cisto da bi se smirili...Mada ja smatram da objektivno i nema razloga za tim.Videcete,sve ce biti u redu!Srdacan pozdrav! :P
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vmilka »

Ako nema bas nikakvih drugih simproma (zamor) moze da bude cisto nasledna stvar..Ja sam nasla podatak da i manjak kalcijum moze izazvati pojavu podocnjaka ali dete u tom slucaju bude bezvoljno i lako se umara.
Proveri ipak krvnu sliku.
AleksandraSaska
Novi član
Novi član

Hvala vam puno na komentarima i savetima. Ove nedelje cemo najverovatnije uraditi analize,pa cu biti spokojna. Inace moja kcerkica ima jako svetao ten,pa su podocnjaci verovatno i zbog toga izrazeniji. Sto se tice njenog ponasanja,izuzetno je aktivna,gotovo da nikad nisam ni primetila zamor. Nisam panicar,ali eto...majka kao majka,mozda sitnicama pridajem preveliki znacaj.

Hvala jos jednom i nadam se da cu vam se javiti sa dobrim vestima!
gocam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm

Post od gocam »

Podocnjaci mogu da se jave i ako dete pije previse kravljeg mleka. Smatra se da je optimano oko pola litre.

Inace, i ovde su diskutovali na tu temu, a korisno je to sto odgovara pedijatar (nick je chouchou):

http://www.roditelj.com/forum/viewtopic ... podocnjaci

Inace, sta je bio sa analizama?
Odgovori