Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.
Imam u frontalnim sinusima sa desne strane OSTEOM(osteoid),pre par meseci sam imao Fess operaciju pokusaja odstranjivanja OSTEOMA.
Nije uspela iz razloga sto je osteom cvrsto srastao sa ceonom kosti i nije mogao tada biti odstranjen.U aprilu me ceka ponovo operacija osteoma,slicna sa manjim izmenama.Koristice se dijamantska busilica kojom ce mi odvojiti osteom od ceone kosti.
Osteom je kalcijumovog sastava i velicine po poslednjem skeneru 2 cm.
Interesuje me da li mi neko moze reci nesto vise o tome i da li imate nekih saveta!?
Neophodno je ponoviti skener da bi se videlo da li Osteoid raste.
Ako je ostao iste velicine postoji velika verovatnoca da ce se potpuno odstraniti.
Losa strana Osteoida je ta sto se vezuje za kost i prodire do srzi.
Naravno u zavisnosti od polozaja.Ako se otkrije na vreme moze se pratiti njegov rast .
Najbitnija je operacija jer osteoid po svojoj strukturi moze da izazove sporedne nus efekte i da poremeti rad organizma...slepilo,visok pritisak,problemi sa plucima....
Ne brini.Sada se u svetu rade potpuno sigurni zahvati odstranjivanja osteoida,tu su takodje i nove metode.
Na VMA cu biti operisan sa novom metodom koja se u Srbiji nije primenjivala.Sa dijamantskom busilicom i kombinacija fessa.
Mozda ce me raditi poznati Nemacki doktori i Svajcarski,za sada je to mogucnost ako me prihvate.Ako ne,radice doktori sa Vma.
Moj materijal(snimak i dodatna objasnjenja) je poslat u Nemacku i cekam odgovor na to!!!
Ima taj kurs na Vma koji se odrzava na VMA jednom godisnje na kom se operisu posebni slucajevi kao sto je moj.Nadam se da ce me prihvatiti!
Osteom je cvrsto srastao sa lobanjom!
Nadam se da ce sve dobro ici,mada je dobro sto si u najboljim rukama.
Imaj poverenja u ljude sa VMA. To su vrhunski strucnjaci.
Osteom je Benigni (dobrocudni) tumor koji vremenom raste ili naglo stane sa rastom.Benigni tumori imaju ekspanzivan rast. Oni potiskuju normalno tkivo, tako da je granica izmedju zdravog tkiva i tumora uvijek vidljiva.
Ukoliko benigni tumor zahvati endokrinu zlijezdu u velikom broju slucajeva zadrzava funkciju te zlijezde i izaziva teske poremecaje zbog nekontrolisanog lucenja hormona. Zbog toga veoma je bitno pracenje samog osteoida i njegovo sprecavanje daljeg razvoja.Sama operacija nije previse komplikovana,radi se rez ispod obrve i osteoid se brusi.
Ranije je radjen caldwell-luc ,sada postoje jos neke mogucnosti i operacije.
Najbitnije je vreme i da se neodustaje od operacije.
Odstranjen mi je osteom ceo!!!
Radio me na Vma Austrijski doktor Leuming koji je medju prvih pet na svetu po kvalitetu!!!!
Osteom je bio ogroman mada spolja se nisu videle nikakve promene!!!
Ali je skener drugacije pokazao!!!