Pozdrav svima, izlozicu svoj (djevojcin) problem mozda je neko imao slicnih problema pa ce valjda iz neke diskusije da se izrodi i nesto korisno.
Na nogama su joj se pojavile crvene fleke kruznog oblika, bez naglasenih ivica neke od njih su relativno jasno ogranicene, dok se kod nekih ne primjeti jasna ogranicenost nego postepeno gube crvenilo i prelaze u normalnu boju koze, da napomenem da ne postoji nikakav bol ili svrab gdje se nalaze fleke. Prvo se pojavila jedna fleka blizu kuka, da bi nakon par dana se naglo prosirilo i na dijelove koze iznad clanaka. Prvo sto mi je upalo u oci je da su fleke najvise grupisane na djelovima koze koji su najvise u kontaktu sa odjecom, znaci na mjestu gdje render od carape steze nogu, lastis od donjeg vesa, na kukovima itd.
Nakon prosirenja tih fleka po nogama smo se javili doktorici u Institutu za dermatovenerologiju u Pasterovoj ulici, koja je nakon jako kratkog pregleda (minut/dva) i galame oko toga sto smo dosli tako kasno, oko pola 5 popodne (galama je trajala mnogo duze nego sam pregled)... postavila dijagnozu Dermatitis nummularis - L30.0 i kao terapiju:
Pronison 3x10 mg, 3 dana
Didermal krema, 6 dana
Djevojka je pronison jako tesko podnosila prva 2 dana, javila se temperatura, bolovi u rukama, ramenima da bi treci dan joj bilo dosta bolje. Terapija je imala efekta, primjetili smo da vecina fleka gubi na intenzitetu boje. Nakon prestanka uzimanja pronisona opet su se javili neki problemi sa bolovima, vrtoglavicom ali i to je proslo, terapija didermalom je nastavljena svih 6 dana i danas pred kontrolu smo utvrdili da su fleke dosta izblijedile (cisto da izbjegnemo neki subjektivan stav, svakodnevno smo slikali jedan dio fleka da mozemo da uporedimo sta se desava).
Danas na kontrolnom pregledu je doktorka posvetila nesto vise paznje i iznenadila se da nije rekla da se pronison postepeno izbaci iz terapije a ne odmah nakon 3 dana, takodje rekla je da jos 6 dana nastavi da pije pronisan, didermal da izbaci i da se sunca.
Nevezano za samu terapiju iz predostroznosti, jer su se fleke nalazile na mjestima gdje odjeca najvise dotice kozu izbacila je omeksivac iz upotrebe, preprala svu odjecu koju ce da nosi drugim deterdzentom i izbacila iz upotrebe mlijeka za tijelo i ostale preparate i koristi samo djeciju kozmetiku.
Nakon ove kontrole danas malo smo u nedoumici i ne znamo da li da potrazimo drugo misljenje, dosta toga sam nasao o Pronisanu (prednizonu) i vidim da ima dosta izrazene nezeljene efekte a u nekim slucajevima da moze i trajno da narusi zdravlje. Ne zeleci da izigravam doktora a jos manje da sumnjam u njen sud tesko mi je da prihvatim terapiju ovako agresivnim lijekovima bez apsolutno ikakvih labaratorijskih nalaza, mozda sam ja u strahu ili zabludi ali iz tog razloga i pisem. Zanimaju me vasa slicna iskustva, neki savjet ili preporuka.
Izvinjavam se na nesto duzem postu i hvala unaprijed na pomoci.
Dermatitis
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai