blago povisen tonus

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

blago povisen tonus

Post od era »

Pre 8 dana sam se porodila cr i beba je ocenjena ocenom 9/9 (1 je dobila na boji koze oba puta) u sredu sumo pustene kuci. Na opusnoj listi bebe pise da ima blago povisen tonus misica. Meni je u bolnici dr rekla da je bebi radjen i uz glave i da je sve uredu. Sta uopste znaci taj povisen tonus, na sta ukazuje i jel se to leci.
raduna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 2:15 am

Post od raduna »

Povisen tonus misica znaci da su misici malo "kruti", tj. pruzaju otpor kada se pasivno pomeraju bebine rukice i nogice, sto ukazuje na nezrelost nervnog sistema. S obzirom da je beba jako mala, to je prihvatljivo, a buduci da je UZ glave uredan, ne bi trebalo da brinete. Ipak, ne bi bilo lose da je pregleda fizijatar i da vam fizioterapeut pokaze vezbice koje treba da radite. Preporucujem Vam Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju; oni su najkompetentnija ustanova za pracenje motornog razvoja deteta.
elektra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:29 pm

Post od elektra »

Mnogo beba ima blago povisen ili snizen tonus,totalno prihvatljivo za njihov jos nezreli nervni sistem,tako da kazem. Nemojte brinuti to prolazi! Mozete biti spokojni i uzivati u svojoj bebi... Znam da brinete ali opustite se koliko mozete,da nesto nije u redu vec biste bili upuceni na neku kliniku...
elektra dipl.defektolog i mama devojcice od 11mes.

Mislim da pominjanje Spec. bolnice za cerebralno paralizu i raz.neurologiju nije prikladno nikako,ni najmanje,posebno jer beba ima tek 8dana! :o :o :o
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re povisen tonus

Post od dolce-vita »

I, moja beba ima povisen tonus , drzao je sacice zatvorene do cetvrtog mes.Vodial sam ga u sokobanjsku, radili smo vezbe, oni su me tamo samo naplasili, sad ima 8 meseci i normalno drzi sacice.
elektra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:29 pm

Post od elektra »

Svakako treba otici u Sokobanjsku ako pedijatar to savetuje a nikako ne insistirati na tome...Tamo su definitivno najbolji strucnjaci za tu oblast. Samo sam bila iznenadjena savetom za odlazak u tu ustanovu jer beba od 8dana u otpustnoj listi ima hipertoniju. I moja beba je imala isto povisen tonus...vremenom se to regulise,kako CNS sazreva.
Ako problem neki postoji pedijatar ce ga notirati sigurno na prvim kontrolama u savetovalistu. Samo postojanje povisenog tonusa u otpustnoj listi ne znaci automatski neko ostecenje! Stavise, skoro svaka druga,treca otp.lista ima upisan neki oblik porem.tonusa hiper ili hipo. Iz iskustva vam govorim,radila sam dugo u savetovalistu!
Zelim samo da smirim uplasenu mamu koja je pomislila da sa njenom bebom nesto nije u redu! i ja sam mama i znam kako se osecate,posebno ako ne znate o cemu se radi...Uzivajte u prvim danima sa svojim najvoljenijim bicem sve su to normalne stvari koje prodju ili se uz par saveta iz vaseg doma zdravlja regulisu vremenom...Uzivajte :lol: :lol: :lol: i javite nam kako je bilo na kontroli u savetovalistu kad budete otisli.
Dojite svoju bebe...nezamenljivo je...nema veceg blaga od dece... :P
raduna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 2:15 am

Post od raduna »

elektra napisao:Mislim da pominjanje Spec. bolnice za cerebralno paralizu i raz.neurologiju nije prikladno nikako,ni najmanje,posebno jer beba ima tek 8dana! :o :o :o
Potpuno se slazem da je beba jako mala i da nema razloga za brigu (to sam i napisala). Isto tako, kao roditelj, znam da ako me neka stvar koju ne razumem opterecuje, zelim da cujem misljenje strucnjaka. Mnogi se roguse na pominjanje doticne bolnice zbog njenog zastrasujuceg imena, zbog cega sam boldirala drugi deo imena. Malo ljudi zna da oni imaju i izuzetno razvojno savetovaliste i jako dobar tim strucnjaka, u sta sam se licno uverila i pozelela da ih preporucim. Izvinjavam se ako sam mladu mamu time zaplasila.
era
Aktivan član
Aktivan član

Post od era »

Hvala vam na odgovorima, smirili ste me. Sacekacu prvu kontrolu i nadati se dace sve biti ok.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re povisen tonus

Post od dolce-vita »

Nemoj se uplasiti ako te pedijatar posalje u sokobanjsku, i ako oni tamo pocnu:ovo nije bas najbolje za njegov ili njen uzrast, trtara-vrtara...Mene su naplasili kad sam prvi put otisla,a eto posle izvesnog vremena, sve dodje na svoje mesto.
Pikaso
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 8:13 pm

Post od Pikaso »

Meni je dr rekla, nemojte se uplasiti naziva ali trebala bi da ide u Centar za cerebrrrrrr... itd ja sam se prestravila, isli samo zbog tkz hipotonije radili malo vezbice i sada je ne mozemo zaustaviti :D :D Smatram da su tamo izuzetno kompetentni i profesionalni, i ako je potrebno treba ici na vreme.(na sta je i nama tamo dr skrenula paznju)
Sve najbolje
era
Aktivan član
Aktivan član

Post od era »

Posle dijagnoze hipertopusa na otpusnoj listi isli smo kod tri pedijatra i nijedan nije primetio povisen tonus, tako da sam prestala da brinem.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Kada sam se porodila mojoj bebici je bio oslabljen tonus i takodje su joj radili UZ mozga koji je bio uredu. Uputio nas je pedijatar kod fizijatra jedno kratko vreme radili smo vezbice po Vojti. Ima deset meseci i ne puze niti hoda tek je nedavno pocela da pokazuje interesovanje malo za te aktivnosti. Na savetovalistu kada odemo svakog meseca bude sve ok.
majaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 4:37 pm

zdravo

Post od majaz »

mi kad smo od mesec dana isli na prvo savetovaliste,rekli su da beba ima povisen tonus misica,i to je to bilo.medjutim na drugoj kontroli me je isprepadala sa pricom kako ima jako povisen tonus i nepruza sakice,i da nece moci hvatati predmete rucicama.a niko vezbe nije ni pomenuo.bas sam bila zapanjena.neke mi je vezbice pokazla pa ce videti na sledecoj kontroli.medjutim ja odem na kukice kod ortopeda u medjuvremenu,i kazem mu da su mi rekli da beba ima ukocene rukoce i da nece moci hvatati predmete.covjek se samo nasmejao i rekao on je jako ljut i zilav i od ljutine stisne sake.to nije nista videcete.i fala bogu sve u savrsenim redu dete sa 4 meseca poslo da pruza rukice prema predmetima i hvata.
Odgovori