HITNO - Vakcine, da li se placaju ili ne...
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
HITNO - Vakcine, da li se placaju ili ne...
Zbog birokratskog zastoja, nisu nam na vreme overene zdravstvene knjižice.
9.4.09. devetnaestomesečna beba je trebala da dobije vakcinu - revakcinacija, ali kada smo otišle doktorka nas je vratila sa rečima da vakcina MORA da se plati. Prethodnog dana je druga doktorka rekla da su vakcine besplatne i da se ne plaćaju. Koja od njih dve je u pravu?
9.4.09. devetnaestomesečna beba je trebala da dobije vakcinu - revakcinacija, ali kada smo otišle doktorka nas je vratila sa rečima da vakcina MORA da se plati. Prethodnog dana je druga doktorka rekla da su vakcine besplatne i da se ne plaćaju. Koja od njih dve je u pravu?
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
re vaccine
Remi,
Imate izbor, da uzmete vaccine iz doma zdr. i te se ne placaju.
A, imate i mogucnost da kupite vaccine pentaxim,one se placaju.
Ali to je vas izbor, niko vam ne moze reci kupite ili ne!!!!!11
Vaccine iz dz. se ne placaju!!!!!!!!!
Re: re vaccine
Hvala na odgovoru.dolce-vita napisao:Remi,
Mene isključivo interesuju državne vakcine i to da li se one plaćaju ukoliko zdravstvena knjižica nije overena. Neki kažu da se one besplatne u svakom slučaju, a neki da moraju da se plate (oko 3.000 dinara - Odakle mi te pare i ovako jedva izlazim na kraj).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
http://www.roditeljportal.com/vest/opst ... e-dece.htm
Vakcina moze i da saceka koji dan ili sedmicu,dok overite zdr. knjizicu
Vakcina moze i da saceka koji dan ili sedmicu,dok overite zdr. knjizicu
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
-
- Aktivan član
GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE
http://www.zdravlje.org.yu/sav_imun.html
SAVETOVALIŠTE ZA IMUNIZACIJU
Imunizacija je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od 22.11.2004. godine i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima od 26.01.2006. godine.
Imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata:
- obaveznu imunizaciju lica odredjenog uzrasta (sprovodi se u domovima zdravlja
i porodilištima),
- obaveznu imunizaciju lica eksponiranih odredjenim zaraznim bolestima,
- imunizaciju lica po kliničkim indikacijama
- imunizaciju putnika u medjunarodnom saobraćaju.
U Jedinici za imunizaciju sprovodi se imunizacija dece i odraslih osoba - eksponiranih lica, lica po kliničkim indikacijama i putnika u medjunarodnom saobraćaju, uz izdavanje potvrda ili sertifikata
Imunizacija se sprovodi protiv sledećih bolesti:
- gripa
- Hepatitisa A
- Hepatitisa B
- pneumokokne bolesti izazvane streptokokom pneumonije (Pneumokok)
- meningitisa izazvanog hemofilusom influence
- difterije
- tetanusa
- pertusisa
- dečije paralize
- morbila
- rubele
- zaušaka
- trbušnog tifusa
Za vakcinaciju se primenjuju sledeće vakcine:
- Vaxigrip (grip)
- Avaxim (Hepatitis A)
- Euvax B ili Engerix B (Hepatitis B)
- Pneumo 23 (pneumokokna bolest)
- Act-hib (meningitis)
- Tripacel - DtaP (difterija, tetanus, acelularni pertusis)
- dT (difterija i tetanus)
- TT (tetanus)
- IPV (dečija paraliza)
- Pentaxim (difterija, tetanus, acelularni pertusis, dečija paraliza i meningitis)
- MMR (morbili, rubela i zauške)
- Typlim vi (trbušni tifus)
http://www.zdravlje.org.yu/sav_imun.html
SAVETOVALIŠTE ZA IMUNIZACIJU
Imunizacija je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od 22.11.2004. godine i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima od 26.01.2006. godine.
Imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata:
- obaveznu imunizaciju lica odredjenog uzrasta (sprovodi se u domovima zdravlja
i porodilištima),
- obaveznu imunizaciju lica eksponiranih odredjenim zaraznim bolestima,
- imunizaciju lica po kliničkim indikacijama
- imunizaciju putnika u medjunarodnom saobraćaju.
U Jedinici za imunizaciju sprovodi se imunizacija dece i odraslih osoba - eksponiranih lica, lica po kliničkim indikacijama i putnika u medjunarodnom saobraćaju, uz izdavanje potvrda ili sertifikata
Imunizacija se sprovodi protiv sledećih bolesti:
- gripa
- Hepatitisa A
- Hepatitisa B
- pneumokokne bolesti izazvane streptokokom pneumonije (Pneumokok)
- meningitisa izazvanog hemofilusom influence
- difterije
- tetanusa
- pertusisa
- dečije paralize
- morbila
- rubele
- zaušaka
- trbušnog tifusa
Za vakcinaciju se primenjuju sledeće vakcine:
- Vaxigrip (grip)
- Avaxim (Hepatitis A)
- Euvax B ili Engerix B (Hepatitis B)
- Pneumo 23 (pneumokokna bolest)
- Act-hib (meningitis)
- Tripacel - DtaP (difterija, tetanus, acelularni pertusis)
- dT (difterija i tetanus)
- TT (tetanus)
- IPV (dečija paraliza)
- Pentaxim (difterija, tetanus, acelularni pertusis, dečija paraliza i meningitis)
- MMR (morbili, rubela i zauške)
- Typlim vi (trbušni tifus)
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
- dolce-vita
- Stalni član
re vaccine
Meni je to totalno nelogicno, ako neko nije overio knjizicu da mora da plati!!!!!!!!!!Moj suprug je dobio otkaz kao teh.visak i jedno vreme nismo imali overene knjizice dok nas nije prijavio preko socijalnog, nikada nam nisu pravili probleme, ni participaciju zbog ne overene knjizice nismo platili!!!!!!!!!!!
TO JE VEROVATNO NE SPORAZUM, KAKVO PLACANJE, OVA DRZAVA IONAKO NIKAKVE PRIVILEGIJE NA DAJE ZA DECU, RODITELEJ I TOME SLICNO, JOS I TO NAM TREBA.
Razocarana u celu vladu, pogotovo u ministra Tomicu i beli telefon.
TO JE VEROVATNO NE SPORAZUM, KAKVO PLACANJE, OVA DRZAVA IONAKO NIKAKVE PRIVILEGIJE NA DAJE ZA DECU, RODITELEJ I TOME SLICNO, JOS I TO NAM TREBA.
-
- Aktivan član
jes,i ja svasta pricam,ko da su oni bolji...dolce-vita napisao:Razocarana u celu vladu, pogotovo u ministra Tomicu i beli telefon.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
A vidis dolce vita i moj muz je dobio otkaz kao tehnoloski visak i ,dok nije sredio knjizice,morali smo da platimo pregled za dete isto kao da nismo ni imali knjizice,bez obzira sto nisu bile overene nekih 20 dana!dolce-vita napisao:Meni je to totalno nelogicno, ako neko nije overio knjizicu da mora da plati!!!!!!!!!!Moj suprug je dobio otkaz kao teh.visak i jedno vreme nismo imali overene knjizice dok nas nije prijavio preko socijalnog, nikada nam nisu pravili probleme, ni participaciju zbog ne overene knjizice nismo platili!!!!!!!!!!!
sad i to verovatno znaci da nije svuda ,u svakoj opstini niti domu zdravlja i bolnici isto!valjda zavisi i od ljudi koji tu rade,da li ce neko progledati kroz prste ili ne!
Ako knjizica nije overena to je isto kao da nemas knjizicu uopste,tako nam je rekla "ljubazna" medicinska sestra na salteru pedijatrije!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- dolce-vita
- Stalni član
re vaccine
Nama je bila ne overena knjizica samo nekoliko dana.nE ZNAM STA DA KAZEM, SAMO SAMO DA ne treba da se placa participacija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jer ako neko dobije otkaz kao teh. visak, neka izvoli drzava, pa neka ga zaposli, a ne da nam naplacuju paticipaciju!!!!!!!!!Drugo je ako neko da otkaz,a li ako dobije otkaz, ako teh. visak, neka izvole gospoda iz vlade pa neka im nadju posao.
Jer ako neko dobije otkaz kao teh. visak, neka izvoli drzava, pa neka ga zaposli, a ne da nam naplacuju paticipaciju!!!!!!!!!Drugo je ako neko da otkaz,a li ako dobije otkaz, ako teh. visak, neka izvole gospoda iz vlade pa neka im nadju posao.
Dobile smo zdravstvene markice i vakcinu. Kao što već rekoh: Kod jedne doktorke se ne plaća a kod druge se plaća. Važno da su sada istakli obaveštenje da se sa neoverenim knjižicama sve plaća. Ali, ali ... ne vidim zašto bi pravili frku za par dana, kada na kraju na knjižici piše da je overena od 01.04.2009. godine???
Ovde se za decu ne plaća nikakva participacija. Kad smo već kod participacija: Da li znate da dok traje porodiljsko odsustvo majka nigde ne plaća participaciju ni za kakav pregled? Lekar opšte prakse vidi da li je porodiljsko odsustvo u toku i treba da na uputu za specijalistu naznači to i onda se ne plaćaju participacije. Ali, i tu postoji "dobra volja" medicinskog osoblja. Treba ih podsetiti, ponekad prilično oštro. Mene je čak jedna ljubazna medicinska sestra švercovala i mesec-dva posle isteka porodiljskog odsustva. Ali, sam zato kod nekih drugih plaćala dok je trajalo porodiljsko odsustvo, jer nisam znala da ne treba.
Obrni-okreni i na kraju ispadne da je jeftinije ići kod privatnika: Zakažeš, znaš koliko trebaš da platiš i nema podmićivanja, a ni čekanja od par sati zbog pregleda koji traje najviše pet minuta. Ali, ... gde nam je standard za takvo nešto??? Mada, i tu ima lekara koji traljavo rade svoj posao, baš kao da su na radnom mestu u domu zdravlja ili u nekoj bolnici.
Ovde se za decu ne plaća nikakva participacija. Kad smo već kod participacija: Da li znate da dok traje porodiljsko odsustvo majka nigde ne plaća participaciju ni za kakav pregled? Lekar opšte prakse vidi da li je porodiljsko odsustvo u toku i treba da na uputu za specijalistu naznači to i onda se ne plaćaju participacije. Ali, i tu postoji "dobra volja" medicinskog osoblja. Treba ih podsetiti, ponekad prilično oštro. Mene je čak jedna ljubazna medicinska sestra švercovala i mesec-dva posle isteka porodiljskog odsustva. Ali, sam zato kod nekih drugih plaćala dok je trajalo porodiljsko odsustvo, jer nisam znala da ne treba.
Obrni-okreni i na kraju ispadne da je jeftinije ići kod privatnika: Zakažeš, znaš koliko trebaš da platiš i nema podmićivanja, a ni čekanja od par sati zbog pregleda koji traje najviše pet minuta. Ali, ... gde nam je standard za takvo nešto??? Mada, i tu ima lekara koji traljavo rade svoj posao, baš kao da su na radnom mestu u domu zdravlja ili u nekoj bolnici.