Problem sa vratnim delom kičme

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

milica.rakic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 16, 2009 1:05 pm

Vratna kičma - Fizioterapeut?

Post od milica.rakic »

Nastavak pitanja, nisam vešta u pisanju na forumu, ali polako, javascript:emoticon(':wink:')
Imam slične probleme (vrtoglavice, propadanje, nesigurnost u pokretima
ruku i nogu, bol u glavi, čudan tup osećaj u celoj glavi i bol u vratu,
nekad mislim da ću se onesvestiti, a nikad nisam....).

Urađen dopler vrata, manje-više OK, rtg vratne kičme: Ispravljena
fiziološka lordoza ka kifozi sa izraženim uncartrotičnim promenama
Vertikalni promeri pršljena uredni

Dat diclofenak duo, lexilium, magnezijum, ginko, predlog da se družim sa
fizijatrima

Inače puno radim godinama za kompjuterom, verovatno je neodgovarajući
položaj i učinio da do ovoga dođe. Imam 52 godine.

Treba mi preporuka gde naći stručnog fizijatra i fizioterapeuta i
odgovarajuću masažu? Hvala unapred, pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

To zavisi da li zelite da fizikalni i kinezi tretman radite drzavno ili privatno.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

diskushernia

Post od gogi999 »

Ja vec godinama muke mucim s vratom.Poslednji nalaz MR vratne kicme je:
Disku hernia C5-C6 dorsomedialis gradus med.(blag do srednji stepen )
Dis.Hernia C6-C7 dorsomedialis grad. med (srednji stepen uz znake discitisa).Medula spinalis reg.cervicalis u granicama normale.
Spondiloza na vratnim prsljenovima kao i znaci unkorvertebralne spondiloze.Polidiscopathia reg.cervicalis.
Ima li neko sta da kaze i9 pomogne?
Ja sam pocela sa fizikalnom terapijom ukljucujuci Laser,masazu UZ,struju diadinamik kao i manuelnui masazu lopatica posto su one pune kvrzica(miogeloza).I na kraju vezbe za vrat i ledja.Posle 6.tretmana bas osecam da me boli cela regija.
Koliko je sve to dobro?Neko kaze da treba masaza ,neko ne i onda ...kakva su vam iskustva i preporuke a nije lose da i neki lekar odgovori.
Hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

!

Post od tamaraft »

Terapija koju imate je dobra, a bolove koje osecate mozete pripirsati tome sto se nikad aniste ovoliko bavili ovom regijom svog tela,a posebno ne vezbama, a normalna reakcija organizma na napore na koje nije naviko jeste bol u mishicima, na masazu jako puno pacijenata za CS ne reaguje dobro u pochetku, posto je po difoltu kd svakog pacijenta ugrozena i cirkulacija pa kada se laserom, dijadinamikom i masazom pojacha cirkulacij aonda dolazi po pojachanja simptoma kao sto su vrtoglavice i bol.

Sto se tiche bola, to recite svom fizijatru koji vas lechi i vashim terapeutima, i vodite jako rachuna da nikada vezbe be radite ne zagrejani, tj da ne mate fiziklan eprocedure ujutrua uveceh radite vezbe. Sve fizikalne terapije se rade pre vezbi i masaze jerjer suoni zapravo uvod u kineziterpiju i njihov je zadatak da vashe bolno i aficirano tkivo zagreju i pojachaju elastichnost kako bi smanjili rizik nastanka povrede mishica ili ligamenta tokom vezbi.

Ako je ovo prvi put da idete na terapije donekle je to shto osecate normalna reakcija, jer niko od nas, ni lekari ni terapeuti pa ni vi sami ne znate shta vam od terapija najvishe prija, jer smo svi toliko razlichiti i svachije tkivo i organizam ce drugachije reagovati na isti agens.

Nekome prija masza i to je chesto jedina terapija koju pacijent moze da podnese i koja mu ne pravi dodatne komplikacije, s druge strane neko povoljno reaguje sao na laser po bolnim tachkama, nekome samo vezbe...

Zapamtite samo da svaka fizikalna procedura ima zadatak da vam tkivo pripremi i zagreje, smanji bol i spazam kako bi rdili ono shto je najbitnije a to su VEZBE!

A kada ojachate mishicni mider oko vratne i torakalne kichme bolovi i tegobe koje osetite bi trebale da se svedu na minimum. A o ostalim savetima tokom svakodnevnih aktivnosti prochitajte u ovoj temi, pisali smo dosta,a chini mi se da smo pisali u josh jendoj temi u ovom podforumu o bolnim stanjima vratne kichme i savetima.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Puno hvala,na opsirnom odgovoru.Ja sam fizikalnu terapiju poslednji put radila pre 4 godine i to bez lasera ali i bez snimka MR.Sada imam sve to i kad zavrsim svih 10 tretmana (nadam se da je to dovoljno) onda treba da nastavim sa vezbama ali i jos nekim aktivnostima kao npr.pilates,joga itd.plivanje...
Mene jedino plasi taj discitis koji se vidi na snimku i nemam pojma kako ce to proci,sta smem a sta ne smem da radim?
Mozete li me uputiti na to gde ste jos pisali o ovomke da bih procitala sve a i molim za preporuku za fizijatra,terapeuta bilo da je privatno ili ne.
Hvala.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Puno hvala,na opsirnom odgovoru.Ja sam fizikalnu terapiju poslednji put radila pre 4 godine i to bez lasera ali i bez snimka MR.Sada imam sve to i kad zavrsim svih 10 tretmana (nadam se da je to dovoljno) onda treba da nastavim sa vezbama ali i jos nekim aktivnostima kao npr.pilates,joga itd.plivanje...
Mene jedino plasi taj discitis koji se vidi na snimku i nemam pojma kako ce to proci,sta smem a sta ne smem da radim?
Mozete li me uputiti na to gde ste jos pisali o ovomke da bih procitala sve a i molim za preporuku za fizijatra,terapeuta bilo da je privatno ili ne.
Hvala.
p.s.
meni najvise prija manuelna masaza ali ne po vratu a i prijatna je masaza UZ.Najneprijatnije su v e z b e.(za sada dok ne naviknem) :)
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Evo da dodam jos nesto:
terapiju UZ,strujom i laserom sam odradila u seriji od deset tretmana.Posle svakog sam radila i vezbe za vrat i ledja.apomenula sam da sam izg;leda dobila upalu misica i da me sve bolelo i kad se pokrecem i kad disem.Inetresantno je jos i to da mi se sad ukocio ili "usinuo"ili vec ne znam kako da nazovem vrat.Ne mogu da se pokrenem uopste i opet me boli i na dubok udisaj cak.
Zanima me,dali je moguce da je i to upala misica il dali ja to ocigledno ne postupam s vezbanjem kako treba pa se povredjujem?Jesu li sve to moguce propratne pojave i jel se to tolerise?
Cudno je da sam sve ovo radila da mi bude bolje a ne gore.
tesla_001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 10:54 am

Post od tesla_001 »

Gogi999 i ja imam problema sa discitisom. Uradio sam operaciju diskus hernije na nivou L5-S1. Nakon 6 mjeseci uradio sam MR na kojem se vidi discitis i mnogobrojne poslijeoperativne priraslice koje vrse kopresiju na nerve i vuku duralnu vrecu straga.
Trazio sam na netu o discitisu i dosao sam do neki saznanja, ali neznam zbocega moji lijecnici nista nepoduzimaju po tom pitanju.
To je infekcija diska, a neki kazu upala diska. Treba obaviti labaratorijske pretrage. Lijeci se tako sto pacijent bude u strogom mirovanju, i trosi antibiotike 2-3 mjeseca, zbog toga sto disk prima vrlo malo krvi. U koliko je u teskoj fazi, pojede dva prsljena, koji su vezani tim diskom, pa se uradi fuzija (operacija u kojoj se ubace inplatanti mjesto prsljenova).
E sada nisam ni ja siguran, postoji mogucnost da je discitis bio aktivan i ostavio neki trag koji se vidi na snimku, ali je sada izlijecen.
Molim i ja sve one koji znaju vise da objasne. Vec sam jednom postavio to pitanje, ali nisam dobio odgovor.
Sto se tice mog trenutnog stanja, u teskim sam bolovima kad bilo kakvu aktivnost pokusam. Kada lezim stanje je stabilno, ponekad imam bol zbog kojeg popijem tabletu, pa se stabilizuje. Zbog toga 22 sata dnevno sam u lezecem polozaju. Ovih dana cu posjetiti fizijatra da vidim dali bi dobro bilo da kupim TENS aparat, pa da probam sa aktivnostima (setnja i vjezbe).
Ponovnu operaciju cu obaviti kada mi dodje gel protiv priraslica, i kada otopli, jer je manji rizik.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Da,videla sam da niko nije odgovorio na Vase pitanje.nazalost.
Cula sam da je to upala i da se leci antibioticima.Traze da se uradi analiza krvi,leukociti,Sedimentacija i CRP(reaktivni protein).
Ja sve to uradila i sve u redu a na snimku vide discitis1Mozda je lose tumacen snimak?Ne znam.Imala sam fiz.terapiju i treba da radim vezbe.Ne znam samo da ne povredim vrat.Sto se tice operacije ,verovatno ne bih nikada resila da operisem vrat!
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Koje je vezbe najbolje raditi za vratnu kicmu?(diskushernia).
Moze na pp preporuka za fizijatra i terapiju ako ne moze ovako.
Hvala unapred,veoma mi je vazno da sto pre krenem.
neki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 4:00 pm

Post od neki »

molim vas pomozite mi... imam vrtoglavice kada legnem na ravno, ili kada lezim na desnoj strani,okrenem glavu u desno,osecaj zanosenja, propadanja,cudnog osecaja u glavi... imam ispravljenu fiziolosku lordozu vrata i levostranu kifoskoliozu kisme uopste... svi moji neuroloski pregledi su bogu hval normalni,moj neurolog i fizijatar se slazu da su mi potrebne vezbe. i evo vec 2 meseca radim staticke i dinamicke vezbe za vrat,kao i vezbe za kifoskoliozu.ne mogu reci da mi nije bolje,ali opet mi nije sasvim dobro...inace imam 21 godinu i moji lekari kazu da hvatam poslednji voz da to sve dovedem u red jer posle bi moglo to sve da predje u hronicno. koji su vasi saveti,znacili bi mi puno...i savet od lekara mi je i plivanje... unapred hvala
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Te tegobe su prerane za tebe. Jesu li ti rekli koji je uzrok koji je doveo do njih?

Da li si imao neku povredu, traumu i slično?
neki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 4:00 pm

Post od neki »

znam da su prerane,nisam imao povreda,ako se pod traume smatra stres onda jesam imao traume...meni to svi kazu da sam mlad ali to mi ne pomaze...imam veliku levostranu kifoskoliozu,nisam se kretao,misici nestali nije imalo sta da drzi kicmu....to je ono sto su mi rekli
Odgovori