SKANDAL SA TORLAKOM POLAKO SE RAZOTKRIVA

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Zaključana tema
Bee2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:57 am

SKANDAL SA TORLAKOM POLAKO SE RAZOTKRIVA

Post od Bee2 »

Jeste li culi za najnoviji skandal sa Torlakom? Toliko su se neki od nas bili uzdali i tesili kako je Torlak nas i kako mi vladamo tim sektorom, a sad je istina izasla na videlo. Nema vise naseg "Torlaka", vec odavno.

Ne treba vise da se zavaravamo i da nas cesu po usima. Sve je u rukama farmaceutske mafije. Ovo je mafijaska drzava i narodu nista ne preostaje nego da se snalazi kako zna i ume. Izgleda da smo sudbinski osudjeni na neku "gerilu".

Moram pronaci tu vest na RTSu pa cu je proslediti. Ja sam za to cuo od jednog pouzdanog doktora jos pre godinu dana koji nas je upozorio da ne verujemo vise ovom sistemu jer sve je okupirano i zagadjeno nemoralom i novcem. I evo sad to i javno mozemo da cujemo bez ikakve prasine. Ljudi su vec dovoljno otupeli.
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

Evo da se vidi sta mafija radi. Ali nije to ona prva vest. Ovo je vec drugi skandal. Prvi cu poslati cim ga pronadjem na netu.

Znaci, evo i drugog skandala te nase POUZDANE kuce koja proizvodi vakcine. Da bas. Ama nikome ne verujte. Doslo je vreme za prirodu.

Bacaju dvesta hiljada vakcina protiv gripa

Ukupno 200.000 doza vakcine protiv gripa koje je Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak" za ovu sezonu kupio od francuskog proizvođača „Sanofi Paster" biće uništeno. Pogrešan poslovni potez nekadašnjeg najvećeg domaćeg proizvođača cepiva koštaće više od 400.000 evra. Po svemu sudeći, reč je o velikom nemaru Ranka Dakića, direktora „Torlaka", koji bi zbog toga morao da snosi posledice. On sada, međutim, tvrdi da se o deljenju poslovnog gubitka dogovaraju Republički zavod za zdravstveno osiguranje, proizvođač vakcine i „Torlak".

Ranko Dakić, direktor „Torlaka", neće da kaže koliko je tačno novca izgubljeno, ali kaže da sve tri strane: „Torlak", RZZO i „Sanofi Paster" pregovaraju već više od mesec dana kako će podeliti poslovni gubitak. Svetlana Vukajlović, međutim, demantuje da RZZO učestvuje u bilo kakvim pregovorima. Još je manje razumljivo zašto bi francuski proizvođač „Sanofi Paster" delio te gubitke.

„Torlak" već pet godina nema svoju vakcinu protiv gripa. Vakcina dve godine zaredom nije dobila atest ispravnosti, a onda je obustavljena proizvodnja. Da država ne bi ostala bez cepiva, potpisan je trogodišnji ugovor sa „Torlakom" o uvozu vakcina. Ugovor je ove godine istekao, direktor „Torlaka" očekivao je da će se po automatizmu ugovor produžiti i uvezao je 200.000 doza od francuskog „Sanofi Pastera".

Međutim, u isto vreme i „Velefarm" uvozi vakcinu britanskog „GlaksoSmitKlajna". Onda oba uvoznika učestvuju na tenderu RZZO za nabavku 320.000 doza vakcine, koliki je, prema računici „Batuta", plan potreba. „Torlak" je izgubio na tenderu RZZO. Iznenađujuće je da je njegova ponuda bila samo za dinar skuplja po dozi od konkurentske, „Velefarmove". Zato je RZZO kupio vakcine britanskog „GlaksoSmitKlajna". Tako je „Torlaku" ostalo neiskorišćenih 200.000 doza koje nije uspeo ni da proda na tržištu.
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

Evo jos jednog teksta! Koliko su me samo napadali kad sam omalovazio njihovu laznu nadu u domacu farmaciju, a evo stvari polako izlaze na videlo. Hvala Bogu za ovu krizu. Mnoge lose stvari ce se u ovoj krizi raspasti u komade. Kriza inace na grckom znaci sudjenje.

CITAJTE UVEK IZMEDJU REDOVA.
Mi vec odavno nemamo pouzdane vakcine i lekove. Sve je u rukama medjunarodne farmako-mafije. Samo mnogi od nas to nisu hteli da shvate i prihvate. Jos uvek veruju naivno da neko o njima misli kao o ljudima. A zapravo o ljudima se misli kao o obicnoj stoci za kalnje, ili u najboljem slucaju kao o ovcicama za striganje!

Bolje da se otreznimo dok ne bude prekasno. Ako zagadimo telo svim tim otrovima, onda ce biti jako tesko da poboljsamo stanje. Biznismenu je vazan samo novac, a kvalitet ga ne interesuje kad ima reklamu. Svaka reklama je danas lazna. Ljudi se prodaju i reklamiraju otrove.

Sta bil ljudi bez lekova? Pa nista, bar bi bili ljudi bez otrova u sebi, ako nista drugo. Zauzeli su nasu drzavu i sve pore naseg drustva. Mi moramo da povratimo nase domace resurse. Treba proterati mafiju iz ove drzave. A ljude treba strogo kazniti za mito i korupciju. Korumpirani covek je necovek. Dok je bilo obraza, cojstva, bilo je i pametnih i strucnih ljudi, a danas smo ostali goli i bosi na ledini.

Samo da nam se ne desi najgori scenario, da mafija proteruje mafiju. Majstore drzi vodu dok novinari odu. Narod je toliko oglupio i otupio od silnog ispiranja mozga da vise ne ume da prepozna posteno ljudsko bice.

Jedva cekam onaj dan kada ce ova moja poznanica koleginica, doktorica skupiti hrabrosti da isprica javnosti kakve sve pritiske i strahove nosi na svojim ledjima. Ne sme da zucne da ne bi izgubila licencu! Njoj je ta licenca hleb za decu.

U ordinaciji mora da glumi monstruma, a kad izadje onda se pretvara u malu macu i upozorava ljude od poverenja. Jedva cekam dan kada ce se ona osloboditi robstva i ispovediti sta je morala da cini u ime "solidarnosti" i "profesionalizma". Nece to jos dugo trajati. Sva sreca pa se ova kriza zahuktava i sistem se raspada u komadice.

Da ne duzim, evo jos jednog teksta...

Toliko od poudanosti i poverenja u sistem...

"Torlak" se raspada!

Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" je sve bliži totalnoj propasti. U dva pogona ("polio" i protiv gripa), proizvodnja je ugašena još pre četiri godine. U međuvremenu prekinuta je i proizvodnja "be-se-že" vakcine, a postoji opasnost da 1. avgusta stane čitav Institut, jer nije uveden GMP (standardi dobre proizvođačke prakse)!

"Torlakov" račun je u minusu, tehnologija zastarela, stručni kadar nedovoljno obučen da isprati savremene standarde u imunologiji i virusologiji. U proizvodnji vakcina ovaj Institut kasni čitavih pola veka! Sve što "Torlak" proizvodi pronađeno je 1959/60. godine. Od tada su pronađene mnoge vakcine, a domaći proizvođač nije osvojio proizvodnju nijedne nove. Od svih vakcina koje se ovde proizvode samo dve - protiv difterije i tetanusa, mogu kvalitetom da pariraju vakcinama velikih svetskih proizvođača!

Posao ženi

PRE nekoliko godina "Torlak" je još mogao da se prikači za neku "lokomotivu". Francuski "Sanofi Paster" je bio zainteresovan za tešnju saradnju sa srpskim proizvođačem, ali kako vreme prolazi sve je izvesnije da je "voz protutnjao", a "Torlak" nije uspeo da nađe strateškog partnera. Tržište je sada podeljeno između 10 velikih svetskih proizvođača vakcina, i teško bi "Torlak", koji je nekada izvozio u čak 120 zemalja sveta, mogao ponovo da se "ugura" u to društvo.
Kako je "Torlak" stigao na korak do propasti? Dok je proizvodnju vodio stari kadar, iskustvom su savladavani tehnološki nedostaci. Čak i u vreme sankcija, kada od Svetske zdravstvene organizacije nije dobijao sojeve za vakcinu protiv gripa, "Torlak" je proizvodio vakcinu. Prve godine kada je dr Radoje Dakić, direktor, poverio proizvodnju svojoj ženi, vakcina nije dobila atest. Okrivljena je stara centrifuga, ali činjenica je da se u proizvodnju, po kalendaru za proizvodnju vakcine protiv gripa, ušlo prekasno. "Torlakova" vakcina je i sledeće godine ostala bez atesta, a onda je proizvodnja obustavljena.
Vakcina protiv dečje paralize ("polio") ne proizvodi se već četiri godine. Toliko već traje i rekonstrukcija ovog pogona i ne nazire se kada će biti završen. Dr Dakić je izračunao da "Torlak" na "poliju" godišnje gubi 15 miliona evra! Toliko je potrebno i za završetak ovog pogona. Dakić kaže da sa
Indijom ima potpisan petogodišnji ugovor kroz koji bi Institut samo za jednu godinu od izvoza 100 miliona doza inkasirao gotovo 15 miliona evra.
Upućeni u proizvodnju vakcina kažu da "Torlak" jedino i može da izvozi u Afriku i deo Azije, a na zahtevnom evropskom tržištu sa zastarelim vakcinama "nema šta da traži". "Torlak" je proizvodio živu "polio" vakcinu, a u praksi se sve više primenjuje savremena mrtva vakcina, koja se smatra daleko bezbednijom.
U upravljanju "Torlakom" bilo je velikih promašaja. Samo ovogodišnji uvoz vakcine protiv gripa, koju nije uspeo da proda, i moraće da je uništi, koštaće više od 460.000 evra. Ali, i u Dakićevoj tvrdnji: "Uvoznički lobi je moj smrtni neprijatelj", ima istine. Sigurno je da uvoznicima stranih lekova, koji na našem tržištu učestvuju u potrošnji sa 18 odsto kutija, na koje odlazi čak polovina ukupnog novca za lekove, odgovara da se domaća proizvodnja ugasi.
Uvozna "di-te-per" vakcina košta 980 dinara, domaća 110. Domaća "be-se-že" bila je 173 dinara, a uvozna košta 110 evra po bočici.
- Ako "Torlak" stane treba nam godišnje 100 miliona evra za vakcine, a to znači da će neko legalno moći da zaradi 10 miliona evra godišnje od uvoza - upozorava Milan Stajić, šef odseka za vakcinu protiv difterije i predsednik Sindikata "Nezavisnost". - Sad još koristimo zalihe i pravimo "di-te-per", ali u junu ističe rok sirovinama. Pri kraju su zalihe i "polija". Ušlo se u megalomansku rekonstrukciju koja zahteva 25-30 miliona evra. Čak i da napravimo taj pogon, od 2011. godine će u upotrebi biti samo živi "polio", koji mi ne proizvodimo.

Bez dna

STAJIĆ podseća da je "Torlak" 2000. godine imao na računu 2,2 miliona evra, pune zamrzivače i više od dva miliona evra potraživanja.
- Sad nema ni para, ni zaliha - kaže Stajić. - Ne mogu da verujem da je sve to slučajno, da neko toliko puta može loše da proceni. Mnogo je verovatnije da iza svega stoji nešto drugo: uruši i obezvredi. "Torlak" ne mogu da izvuku ni dva nova direktora. Ako država ne stane iza nas, nema nam spasa.
U "Torlak" je poslednjih godina uloženo više miliona evra. Iz kredita Svetske banke Institut je dobio 700.000, iz budžeta Ministarstva zdravlja dva miliona evra, iz kredita Evropske investicione banke 3,65 miliona evra za rekonstrukciju pogona za proizvodnju oralne vakcine protiv poliomielitisa, više od milion evra od Svetske zdravstvene organizacije za obnovu pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa. Ali, "Torlak" je i dalje "bure bez dna".
oblacak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 04, 2009 10:50 am

Post od oblacak »

Jao bre, covece, prekini da siris paniku i paranoju!!!!!!!!!!! :x :x :x
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zaista, dokle ove teorije zavere? :o
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

Dobro je da se ovakvo nesto vidi i sazna i procita!Pa ko veruje -veruje,ko ne veruje -ne veruje!Mislim da je to prosto i jednostavno!
Jedno pitanje-kako bi ste prokomentarisali ovakav text da ste ga procitali u nekom dnevnom casopisu?
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Bee2
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bee2 »

oblacak napisao:Jao bre, covece, prekini da siris paniku i paranoju!!!!!!!!!!! :x :x :x
Vi ko da ste placene da komentarisete na svakoj mojoj temi. Hvala vam na ucescu, ali budite malo konstruktivne. Doprinesite ako znate nesto vise o temi. A ne da stalno padate u sevdah.

Nemojte da ubijate glasnika. Preneo sam VRLO VAZNE vesti iz medija. Niste valjda toliko ogranicene pa da vam to smeta.

Procitaj, razmisli, prokomentarisi vest, ostavi glasnika na miru i produzi dalje. Koga briga sta vi mislite o meni. Ljude interesuju razliciti stavovi o nekoj temi a ne vase emocije i frustracije. Unesite malo sadrzaja u svoj zivot.

Ovo je vrlo vazna tema i nema potrebe da je opterecujemo licnim. Zdravstveni sistem je u krizi, svetskih razmera, a vi nasle mene da prozivate? Medicina je pukla pod pritiskom mafije a vi mene prozivate sto prenosim vesti iz medija?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re vakcina

Post od dolce-vita »

Ovo kao da je neka sekta.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Ovo kao da je neka sekta.
da, slazem se! posto se ucesnik foruma Bee2 predstavlja kao (veliko)pravoslavac, moguce da je zilot...?!
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

Juuu,ucen covek a ovakav nacin komunikacije...Stvarno nema nikakve potrebe za ovakvim etiketiranjem.U nasoj zemlji ovakvi slucajevi "bacanja novca" su prava svakodnevnica i nimalo ne sumnjam da je nekih "mutljavina" bilo.Cudno bi bilo da je sve kako treba a ovo...
Samo jos veci problem je cinjenica da takve stvari prolaze bez kaznjavanja,i zbog toga nam se sve ovo i desava.
Zamislite da se jednom Nemcu ili Svajcarcu desi da izgubi ovoliki novac.Odgovarao bi i te kako...U Italiji vlade su padale zbog slicnih malverzacija...a kod nas...svako cudo tri dana...
Ali sta ce jadan narod koji nema para za inostrane vakcine.Pa i da ima svi znamo da svetski poznate firme kvalitet svojih proizvoda prilagodjavaju trzistu,pa tako ista roba nije ista ako se izvozi u Srbiju i u Francusku,na primer.
Sve dok se ne promeni nasa svest,nema nam boljitka jer upropasticemo i ono sto je dobro...
A glavni problem lezi u tome da se na celo nekada renomuranih ustanova postavljaju ne strucnjaci vec stranacke licnosti po sistemu ja tebi ti meni iliti ziv ti ja ziv mi ti...
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ima potrebe!
ne zbog ovog posta, i ja pretpostavljam da se svasta radilo, nego zbog njegove celokupne pojave na forumu.
on oponira gotovo svim principima na kojima pociva savremena medicina - suprotastavljajuci tekovinama nauke kvazinaucne sajtove. sajtovi takve vrste samo pokusavaju da zauzmu jos nepopunjeno mesto "druge strane medalje" farmaceutske industrije, i da nadju svoj neki deo kolaca, nudeci zapravo istu sustinu kao i farmaceutske kompanije, odnosno zapravo jos goru - farmaceuti su zauzdani rigoroznim zakonima. rezultat toga su zbunjeni ljudi koji bi mogli da budu povedeni budalastinama koje on pise!
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

To je vec druga stvar!I sama sam vise puta burno reagovala na potove istog ali konkretno ovaj post,priznacete,ne bezi mnogo od nase realnosti.A sve ostalo sto ste napisali itekako stoji...
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

pa to je njegova, ili njihova taktika! napise nesto sto samo po sebi stoji, i onda krene da nadovezuje stvari koje su nebuloze.
jednostavno, ja mislim da njemu nije mesto na forumu koji bi trebalo da se bavi stavovima zvanicne medicine.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re vaccine

Post od dolce-vita »

Ne zna covek vise sta da prokomentarise, ja podrzavam njegov stav da propagira sve sto je zdravo, ali vise ovo sve o vaccinama je prevrsilo svaku meru.Zaista unosi paranoju i igra se zivcima svih nas. Ja treba da vaccinisem svoje dete i nije mi nimalo svejedno, naravno da ne moze da izvrsi uticaj na mene, ali postoji neka mala doza straha kod mene , a verujem i kod svih vas.Sto je najgore nekoga ce da ubedi da ne vakcinise dete, i vise s tim vaccinama je stvarno dozlogrdilo, ja se uzasno osecam kad pogledam sve ovo.
oblacak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 04, 2009 10:50 am

Post od oblacak »

Bee2 napisao:
oblacak napisao:Jao bre, covece, prekini da siris paniku i paranoju!!!!!!!!!!! :x :x :x
Vi ko da ste placene da komentarisete na svakoj mojoj temi. Hvala vam na ucescu, ali budite malo konstruktivne. Doprinesite ako znate nesto vise o temi. A ne da stalno padate u sevdah.

Nemojte da ubijate glasnika. Preneo sam VRLO VAZNE vesti iz medija. Niste valjda toliko ogranicene pa da vam to smeta.

Procitaj, razmisli, prokomentarisi vest, ostavi glasnika na miru i produzi dalje. Koga briga sta vi mislite o meni. Ljude interesuju razliciti stavovi o nekoj temi a ne vase emocije i frustracije. Unesite malo sadrzaja u svoj zivot.

Ovo je vrlo vazna tema i nema potrebe da je opterecujemo licnim. Zdravstveni sistem je u krizi, svetskih razmera, a vi nasle mene da prozivate? Medicina je pukla pod pritiskom mafije a vi mene prozivate sto prenosim vesti iz medija?

Prvo bih zelela da te podsetim da je zabranjeno vredjanje clanova foruma tako da te molim da nikog ne nazivas ogranicem!
Ako cemo vec o necijim frustracijama (koje ti spominjes), onda bi trebalo da zaviris u svoje dvoriste prvo.
Preneo si vest da je Torlak unistio 200.000 vakcina iz razloga sto nije dobio na tenderu, a ne iz MEDICINSKIH razloga. Znaci Torlak nije trovao gradjane, nego je jednostavno to los poslovni potez i njihov direktor treba da snosi posledice za to. Ali ti si, naravno, stavio bombastican naslov SKANDAL U TORLAKU kao da se ne znam ni ja sta dogodilo. Ako nisi primetio ovo je MEDICINSKI forum, a ne EKONOMSKO-FINANSIJSKI!
Inace, posto te interesuje, moj zivot je veoma sadrzajan, imam preslatku cerku kojoj posvecujem vecinu svog vremena. Posetim po neki forum da se informisem oko stanja u pedijatriji (i naidjem na svakave stvari koje nemaju veze sa pedijatrijom i kojima nije mesto tu). Dok sa druge strane ti ocigledno imas i previse slobodnog vremena za teorije zavere. :roll:
Zaključana tema