Discus Hernia

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
discushernia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 4:23 pm

Discus Hernia

Post od discushernia »

Interesuju me saveti, pozitivna iskustva i preporuke vezano za lečenje diskus hernije.

Lično iskustvo.
Prvi početni bol nastao je kao posledica pomeranja velikog tereta i javio se u zadnjem delu kičme kao kratak ali oštar, odsecajući bol. Narednih dana bol je u tom predelu nestao ali se javio u desnoj strani tela, na prelazu izmedju stomaka i desne noge, uz sve jači intenzitet i finalno trnjenje desne noge i nemogućnost normalnog hodanja na istoj. Sve ovo, izuzetni bolovi su me pre 10ak dana doveli do Urgentnog Centra gde su vršena ispitivanja od strane različitih lekara. Proverena je krv, urin, eho ambomena, hirurg, urolog itd. sve u redu. Finalno je neurolog postavio dijagnozu - lumboischialgia i odredio terapiju koja se sastoji od velikog broja injekcija(bendsedin, diazepam, deksazon, ohb12 itd), rentgen kičme i fizikalna terapija nakon prestanka bolova, spavanje na tvrdoj podlozi, strogo mirovanje. U medjuvremenu sam primio sve doze navedenih injekcija, ohb12 i dalje u toku, narednih 14 dana svaki drugi dan. Inicijelni bol je bitno redukovan i premestio se, prvo u desni slabinski deo, a onda finalno i uglavnom u desnoj nozi, trnjenje, bolovi u stopalu, problemi sa hodanjem, "vučenje" desne noge.
Posetio sam još jednog lekara neurologa, na VMA, osnovni nalazi su takodje bili slični onima sa Urgentnog Centra, problem sa kičmenim nervom, lazaraveić ovoga puta 60 stepeni umesto 40 dijagnoza sa Urgentnog, poslat sam da uradim magnetnu rezonancu radi finalne dijagnoze, što sam danas i završio, rezultat nalaza magnetne rezonance je ukratko sledeći:
Zaključak MR: Gore opisane promene odgovaraju hernijaciji diska I.V. L5-S1 dorzolateralno desno a vidljivi su i znaci degenerativnih promena L pršljenova i diskusa I.V.L4-L5 i L5-S1.
Sa ovim nalazima, rečeno mi je da je u pitanju Discus Hernia.
Kakvi su opšti saveti, da li je moguće potpuno izlečenje, šta je preporučljivo a šta ne? Da li je mirovanje apsolutni prioritet i da li bilo kakvo kretanje može pogoršati situaciju? Svaka vrsta profesionalnog saveta je dobrodošla kako bih povratio predjašnje dobro zdravlje.
tesla_001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 10:54 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tesla_001 »

Pozdrav!
I ja sam prosao kroz slicna iskustva u lijevoj nozi.
10 dana nakon pritiska od tereta, i bola u ledjima i kuku, doslo je do trnjenja noge i jakog bola zbog kojeg sam zavsio na urgentnom centru.
Dali mi trodom i uputili na dalje lijecenje. Nogu sam vukao, ustvari nije smjela biti ni objesena, niti se oslonuti na nju. Ja sam mirovao mjesec dana, taj bol je polako nestajao, do neke granice. Kada sam mogao poprilicno hodati, poceo sam sa fizikalnim terapijama. I tu sam napredovao do neke mjere. MR je pokazao diskus herniju L4-L5, L5-S1 i degenerativne promjene.
E sada ovaj oporavak je svaki za sebe. Moze se desiti da i dalje imas tegobe, ne u tolikoj mjeri kolike su sada, a moze se desiti i da to prodje uspjesno fizikalnim lijecenjem. Dobro bi bilo da uradis i EMNG da se vidi kolika su ostcenja nerva. Obicno se 4-6 mjeseci pokusava konzervativnim metodama, a ako ne uspije (80% slucajeva uspiuje), tj i dalje teski bolovi i nefunkcionalan zivot, onda je potrebna operacija.
U koliko dodje do neuroloski ispada (gubitak kontrole za mokrenje i stolicu ili padanje stopala tj. kada podignes nogu, a stopalo ostane visiti, onda je potrebna hitna operacija.
Sto se tice trnjenja, ono moze potrajati i godinama.
Vjezbanje do kraja zivota!
Sretno!
I jos nesto, nemoj raditi nikakve manipulacije sa kicmom tj. namjestati kicumu kod kiropaticara i sl. To moze izlijeciti, ali je i veliki rizik da se pogorsa pa da imas trajne posljedice.
discushernia
Novi član
Novi član

Post od discushernia »

Pozdrav, puno hvala na savetima i iskustvu !
Prošlo je oko 2 nedelje od kada sam završio na Urgetnom Centru, u medjuvremenu sam primio možda i 40ak injekcija. Sada nemam nikakvih jačih bolova, ključni problem je rekao bih desna noga, utrnulost u stopalu, nemogućnost hodanja na peti desne noge jer donji deo noge pada sama od sebe(to sam prvi put uočio pri pregledu kod neurologa na VMA) i najprimetniji problem je kada recimo probam da hodam napolju, prinudjen sam da vučem nogu, a rastojanje od 50 ili 100m deluje kao uspon na najvišu planinu, prinudjen sam da se sagnem, čučnem ili sednem ako postoji klupa u prolazu. Pored ovoga zaista nemam nikakvih bitnih bolova, poneka nelagodnost u nozi i ledjima ali ništa ozbiljno, a kada ležim ili sedim osećam se dosta dobro. Inače mogu normalno da pomeram prste na desnoj nozi, mogu da stojim na celoj površini noge, da savijam u kolenu, jedino je problem podizanje cele noge previše visoko(poslednja dijagnoza: Lazarević 60 stepeni).. jer onda osetim kako me nerv preseče na slabinskom delu ili napred.
Pretpostavljam da će me lekar dalje uputiti na ovo što si naveo, vežbe, fizioterapija.. pitaću i za EMNG !
Neću se upuštati u ništa neprovereno, nameštanja kičme i sl. saglasno sa tvojim savetom čuo sam da to može lako da napravi još veći problem.

Ono što mi je ključno, nadam se da ću moći potpuno da se izlečim..
da se nakon terapije hodanje vrati u normalu, da smem da podignem stvari kao što zdrav čovek sme ( iz pravilnog položaja, nepravilno pomeranje tereta mi je zapravo stvorilo diskus herniu), da li je u tom smislu moguće potpuno vraćanje u zdrav život i aktivnosti?
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

discushernia, pojasni malo kakav je to bio pokret i koja je težina koju si podigao, a da je dovelo do oboljenja
discushernia
Novi član
Novi član

Post od discushernia »

u pitanju je bilo pomeranje starog masivnog ormara, višekrilnog, znači velika zapremina i težina, nisam siguran koliko u kilogramima.. učestvovalo je više ljudi; klasično nošenje zbog veličine i težine ormana nije ni bilo moguće pa se stvar svodila na guranje ormara sa jedne na drugu poziciju; pretpostavljam da sam u jednom trenutku napravio veoma loš položaj, ili previše naglo krenuo, celim telom, tako da je kičma bila nepravilno opterećena.. nakon toga samo sam osetio bol koji me je oštro presekao u donjem delu ledja;

možda najgore od svega, prvih 2-3 dana nisam ni bio svestan šta se zapravo desilo, imao sam neugodnost u ledjima, ali ne preterano, naredni dan sam imao bolove u desnoj nozi, lošije hodanje, ali mislio sam, možda je samo neko manje istegnuće koje će proći za par dana; stvar se samo pogoršavala, počeli su jaki bolovi, napred u desnoj strani stomaka, skoro na prelazu izmedju stomaka i noge.. opet nisam sumnjao na kičmu, mislio sam možda je bubreg ili nešto sl. i pio neke tablete za bolove; par dana nakon svega ovog, nastali su zaista ekstremni bolovi na pomenutom mestu, pri pokušaju da stojim ili hodam na desnoj nozi, tog dana sam završio na Urgentnom Centru.
Odgovori