skolioza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Miruna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 30, 2009 1:21 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

skolioza

Post od Miruna »

Imam 21 godinu,a stepen krivine je 55.Znam da je preko 50 stepeni operacija obavezna,samo me interesuje od cega se pravi ta sipka,ili fixator(ako se to tako zove,nisam mnogo upucena) i da li se to nakon odredjenog vremena vadi,ili je to takav materijal da se stapa sa kicmenim stubom?Da li je istina da osobe sa operisanom kicmom cijelog zivota moraju da paze koliki teret nose,npr.nista teze od 10 kg.i tome slicno,i da porodjaj ne moze ici prirodnim putem,vec iskljucivo carskim rezom?Shvatam da mi je operacija neizbjezna,i gdje bi ste mi Vi preporucili da se operisem?U Crnoj Gori i da hocu,nemam gdje,tako da mi je jedina opcija Bg,u totalnom sam haosu,treba da prikupim potrebne izvjestaje i ne znam da li cu morati da idem na konzilijum,tj.moj slucaj,ne ja,uh sama pomisao na prikupljanje tih dokumenata mi je gora,nego pomisao na operaciju.Imala bih ja jos pitanja,ali bolje da stanem :)
Unaprijed zahvalna,veliki pozdrav.
Krivina kicme mi je 55 stepeni.Znam da je preko 50 obavezna op.,ali me interesuje od kakvog materijala je napravljen taj fixator sto se stavlja uz stub,i da li se on vadi nakon odredjenog vremena,ili se stapa sa kicm.stubom?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sipka je metalna. Tacan sastav metala ne znam, ali je legura takva da spada u tzv. bioinertne (tj. organizam ih ne dozivljava kao strano telo).
Vadjenje sipke posle izvesnog vremena dolazi u obzir, ali nije obavezno. Sipka se ne stapa sa kicmom.
Preporucuje se doziranje fizickog opterecenja.
Porodjaj moze da se dovrsi i prirodnim putem.
Sto se tice Beograda, mislim da je najbolje da se javite na ortopediju na Banjici
Odgovori