Moj otac je pre dve ipo godine operisao kuk nakon povrede (pao je i polomio kuk). Postoperativni tok je isao sasvim normalno i dosta uspesno, nakon 3 meseca je sa štaka prešao na štap, a nakon mesec-dva dana hodao je bez štapa. Bio je posle 6 meseci prvi put u banji na rehanilitaciji i nakon toga na svaka 6 meseca. Od prosle godine počeli su bolovi u kuku, koji su ga vratili na štap i špricanje injekcijama protiv bolova. Bio je na kontrolu u Nišu i tamo mu je doktor rekao da je najverovatnije došlo do razlabavljivanja proteze (pogledao je snimke kuka). Otac je operisan u Vranju i ugrađena mu je cementna proteza. Nekoliko puta je snimao kuk, danas ponovo, i primećuje se da na sva tri snimka osigurač stoji na drugom mestu(po nekoliko milimetara levo-desno, kao da se pomera).
Interesuje me da li osigurač sme da se pokreće ili mora da bude fiksiran i šta se podrazumeva pod razlabljivanjem proteza.
razlabavljena proteza
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 1:04 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Razlabavljivanje proteze je proces do koga dolazi kada proteza nije dovoljno cvtrsto fiksirana za kost ili, u njegovom slucaju, za cement. Moguci uzroci su toliko mnogobrojni da bi samo nabrajanje uzelo skoro celu stranu teksta, ali je sam problem cisto mehanicki.
Ne znam na kakav osigurac mislite posto ima mnogo razlicitih tipova proteza, ali ce pre biti da razlike na snimku postoje jer rentgenska cev ne stoji pri svakom snimanju na apsolutno istom mestu u odnosu na pacijenta, pa i odstupanje od nekoliko stepeni moze da napravi razlike na snimku.
Ne znam na kakav osigurac mislite posto ima mnogo razlicitih tipova proteza, ali ce pre biti da razlike na snimku postoje jer rentgenska cev ne stoji pri svakom snimanju na apsolutno istom mestu u odnosu na pacijenta, pa i odstupanje od nekoliko stepeni moze da napravi razlike na snimku.
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Kontakt:
Onda se verovatno radi o delu proteze koji pripada karlici. Taj deo proteze je nacinjen od plastike i fiksira se za kost jednim polimerom koji se skraceno zove kostani cement, pa se zato i proteza zove cementna. S obzirom da se plastika ne vidi na rentgenskom snimku, u nju se fabricki postavlja zica koja na snimku ima oblik elipse pa se na osnovu polozaja te zice procenjuje da li se proteza pomerila.
Na zalost, jedini nacin da se vidi da li se proteza pomerila je da se pogledaju snimci. Dakle, ako mozete snimke da fotografisete digitalnim aparatom i "okacite" na forum, bilo bi od pomoci.
Na zalost, jedini nacin da se vidi da li se proteza pomerila je da se pogledaju snimci. Dakle, ako mozete snimke da fotografisete digitalnim aparatom i "okacite" na forum, bilo bi od pomoci.
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Kontakt: