Molim tumačenje.....

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
HJV
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 12:08 am

Molim tumačenje.....

Post od HJV »

rtg pulmo et cor pa:
obostrano hilobazalno pojačana plućna šara,sitne fibroznotrakaste i sitnomrljaste promene obostrano bazalno.U srednjim i gornjim plućnim poljima nema pato promena.Hilusi u fiziološkim granicama.Oba K.F. sinusa slobodna.U visini prednjeg okrajka V,VI rebra levo slivene bronchopneumonične promene.COR srčana senka u fiziološkim granicama.
DG:bronchitis acc bronchopneumonia bas. l. sin incip.
TH Marocen 500mg 2x1,5 dana

Lekar opšte praxe je prepisao umesto marocena, Xorimax 500 2x1

Olovkom dopisano:Anseult (ili tako nešto) :oslabljeno vezikularno disanje obostrano bazalno.levo bazalno zapalenjski pukoti.

Laboratorija.
rbc 4.91,hgb 157,wbc 6.4,plt206,mcv 88.7,hct 43.5, Se 3, CRP 7.2 (ref vred:<5 deca<10)

Pacijent jedino oseća bol sa leve strane malo iznad bubrega.Temperature nema,vrlo redak suv kašalj,nema umora,glavobolja.

Ako može stručnije obrazloženje.Hvala.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mislimsvojimmozgom »

Imate ga.
Jedino ako Vam DOKTORKA OPSTE PRAKSE nije rekla(a uverena sam da jeste i to posavetovala-pijte dosta tecnosti- polivitaminskih sokova -i vode naravno.
Odmarajte.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Ima šta? Pneumonia ili bronchitis acc. ili ?
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Ups :oops: Predhodni post je greškom otišao,jer je razumljiv odgovor....
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Novi rezultati

Post od HJV »

Posle popijene kutije Xoraxa rađena je laboratorija:
wbc 6,4 rbc 4,91 hgb 157 hct 43,5 mvc 88,7 SE 3 crp 6,0 CYFRA21-1 =0,59 (ref.vv 0-3,3) NSE=8,48 (ref.vr.<16,3)
Kako bi trebalo da se kreću ove vrednosti ko zdravih osoba?
Inače:
pojavila se kijavica i curenje iz nosa pre dva tri dana)koje je trajalo dan dva i prestalo je,temperature drhtavice nije bilo uopšte,glavobolja je prestala,blagi bol (više kao nelagoda,nije ni tup ni probadajući) u predhodno pomenutim predelu je uglavnom tu,nema ga posle tople kupke ili mazanja Fastumgel mašću.Ima ponekad bol u vratu.

Prepisano produženje iste terapije još 5 dana.

Ako može komentar.Hvala.
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Izvinjavam se.Xorimaxa500mg
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

ups :ova je krvna slika (predhodno sam napisao istu)wbc 5.9 rbc 4,94 hgb 159 hct 43,5 mvc 88,2 plt 207 ,.....(ostalo je to što treba )
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Pojavio se novi moment:Juče uveče je počelo da bi danas ujutru osećao jak bol u kičmi ( oko 20 cm od vrata,ramena).Ograničava mi pokrete ,dosta boli.Javio sam se lekaru,ponovo me preslušao stetoskopom,kaže čuje se šištanje na levoj strani i dobio gentamicin i lemod injekciju pa marocem 500mg (a ne xorimax) 2x1,i Diklofenak retard.Strogo odmaranje,.....
Napomena :posle prvog javljanja lekaru,2x vađenja krvi i snimanja RTG nisam odmarao nego sam radio.
Kašalj.temperatura nema (bar za sada).
Prešlo u pneumoniju?
Molim komentar.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

za HJV

Bila je upala od pocetka-prema opisu prvog rtg-a i nalazu Dr koja ti je slusala pluc.I moj odgovor je bio u stilu da imas nalaz.Svi smo ti savetovali ("pametnice") da odmaras...i nemoj pusiti ako si pusac.Nauci da slusas savete onih koji o zdravlju i bolestima znaju vise od tebe...
Ti si izgleda dobar i tolerantan covek pa ti se zbog toga javih (inace se ne javljam onima koji ne uvazavaju savete i nalaze (bilo kog )lekara).

Pozdravljam Te i zelim ti da brzo ozdravis. POZZZ.R.
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Jedno veliko HVALA na odgovorima,razumevanju
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

za HJV

za HJV
Javi se posle kontrolnog snimka pluca ako budes mogao/la.
poz.R.
HJV
Aktivan član
Aktivan član

Post od HJV »

Pa u ATD nije mi rečeno da se ponovo javim.
Inače u našem ATD-u imam ja nekoliko tih snimaka i to par godina unazad (evo recimo nalaz od 06,03,2007 :RTG pulmo et cor PA:Levo bazalno pojačana plućna šara sa sitnomrljastim peribronhitičnim promenama.Bronhitis et peribronhitis acc.Th longacef amp No V. cum lidocain.).Doktorka u ATD - ptneumofiziolog (tako nešto stoji na faksimilu).Nisam neki naročiti pušač (paklica za nedelju dana) ,bavim se muzikom,svirka po kafićima,.....Od recimo 2000 g. svaki put kada sam snimao , rečeno mi je da su mi pluća više istrošenija nego vršnjacima,a te fibrozno.....uvek se vide na snimku (čak i na jednom koji mi je rađen kad sam imao 12 godina ali ne toliko).Jer ih je sada Dr upoređivala.Uglavnom sam se u prolećnim mesecima javljao ATD-u.
Markere sam uradio samoinicijativno,a zadnja laboratorija(23,03,2009) posle zadnje Th je:wbc 6,7 rbc 5,10 hgb 157 hct 45,4 mcv89,2 plt 205 SE 2
Bolovi su prestali,još malo ponekad kao da mi na tom mestu ˝neko zategne kožu˝ ili kao žarenje ispod kože ali ništa drugo(nema temperature, nije je ni bilo uopšte,nije bilo umora,nedišem i nisam disao otežano (a pisalo je u nalazu),glavobolja je prestala.Komentar Dr opšte prakse je bio da je bilo nešto virusno i da me verovatno zezaju ranije priraslice plućne maramice (zapalenja).
I sad budi pametan.
Komentar????Hvala.
Odgovori