Nekoliko pitanja

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Nekoliko pitanja

Post od Ka1 »

1. Da li se hlamidija, ureaplazma i mikoplazma mogu dobiti SAMO seksualnim putem? Mogu li se one preneti preko samo jednog jedinog odnosa bez zastite? Koliko je vazan imunitet u slucaju da su one usle u organizam? Znam da su to bakterije a ne virusi ali da li one mogu da miruju u organizmu kao sto moze HPV, tj. da ih ima u organizmu ali da "ne smetaju" ?U kom obimu uticu na plodnost i kako je moguce da budu prisutne i da "deluju" bez simptoma? Nemam nikakve tegobe ali od kada sam poceo da citam ovaj forum previse sam poceo da se tripujem.

2. Kako bi ste prokomentarisali sledeci mikroskopski pregled sedimenta urina? Filipe?

Eritrociti -
Leukociti 9-10
Epitelne celije 2-3 plocaste
Cilindri -
Kristali Dosta kristala, CA-OXALATA, dosta soli urata - pesak?
Bakterija malo
Ostali sediment Dosta sluzi - odakle, sta ovo znaci?

To je moj rezulat od pre 8 meseci. Posle ultrazvucnog pregleda urolog mi nije rekao ama bas nista sto se toga tice osim da pijem vise vode (jer sam napomenuo da pijem bas malo vode). U laboratoriji su mi rekli da ti kristali mogu da budu pesak i da to zavisi i od ishrane. Pijem dosta gaziranog pica.

Nemam tegobe ali mi se ponekada, ali bas bas retko dogodi da u toku mokrenja osetim... nije to bol, ni pecenje... pa bukvalno kao da pesak prodje kroz kanal... na sekund, dva... a nekada, isto tako retko, osetim golicanja isto sekund, dva... kada pocnem da pijem dosta vode cini mi se nekako da procitstim organizam...

Kada sam bio mladji, pre jedno 10 godina, dogadjalo mi se, i to je trajalo dugo koliko se secam, da mi kao krene neko pecenje u uretri od korena ka vrhu i kada odem u wc i povucem kozicu, tu se skupilo malo tecnosti, nekoliko kapi koje iscure. Tada nisam smeo da kazem to roditleljima i to je spontano proslo.

Juce mi se recimo desilo da kada sam prekrstio noge (znaci kada sam pritisnuo mokracni kanal) da sam osetio pecenje slicno tako, iz korena ka vrhu. To mi se desilo 2-3 puta u toku dana a sada je sve ok. Sa cime to moze da ima veze? Znaci, samo se tada desilo. Ima li to mozda veze sa prljavstinom nekom jer se recimo prethodno vece nisam tusirao?

Posle tog uroloskog pregleda sam pio Visiren, sto se kaze reda radi i razvalio sam stomak kao nikada u zivotu. Pio sam ga za svaki slucaj jer je sam insistirao da mi lekar kaze sta mi je i posto je video koliko sam se usrao dao mi je to. :)
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

1. Mogu se dobiti samo seksualnim odnosom, a dovoljno je i jedanput. Teoretsi mogući su i drugi putevi prenosa, ali je to bez praktičnog značaja. Imunitet se bori, ali nije dovoljan u velikom broju slučajeva. Može, na primer, da zamaskira infekciju, a da ona dalje tinja. Najgora je hlamidija, može da izazove teške promene kod žena, a kod muškaraca može i da izazove orhitis i da smanji plodnost. Mikoplazme se nalaze na površini ćelije, neki su ih našli i na površini spermatozoida, ali generalno, sem smanjenja njihove pokretljivosti, ne veruje se da imaju veći uticaj na plodnost. Mogu da budu prisutne bez simptoma, što je pogotovo često kod žena, a dešava se i kod muškaraca. Ali, iako nema simptoma, u slučaju hlamidije moguće su posledice. Generalno, sve ove bakterije su izlečive i kod svake sumnje na infekciju neophodno je ispitivanje i lečenje. Ureaplazme i mikoplazme izazivaju teška oboljenja samo kod imunokompromitovanih. Moguća je tzv. konkomitantnost izazivača, odnosno da se nekoliko vrsta ovih bakterija nađe zajedno sa drugim izazivačima polno prenosivih bolesti, zato se obično kad postoji jedna vrsta, traže i druge. Nema neke vajde od tripovanja, ako si imao odnose bez zaštite, jedini pravi način da se uveriš da nemaš ništa od ovoga je uretralni bris, ali to je skupo, pa ti sam zaključi koliko je tvoje seksualno ponašanje rizično (broj partnerki, koliko partnera pre tebe su imale tvoje prethodne partnerke, da li si baš uvek imao odnos sa kondomom, da li si imao odnose sa nepoznatim devojkama...).

2. To je sve običan pesak. On daje povećanje u leukocitima, ponekad se pojavi i neki eritrocit, sluz... Ti kristali "grebu" epitel pri prolasku pa on reaguje blagim inflamatornim /=zapaljenskim/ promenama, a i poneki eritrocit se provuče. Odbrambeni mehanizam je povećanje debljine sluznog pokrivača koji će zaštiti epitel od grebanja. Pri prolasku malo većih kristala moguć je osećaj grebanja i bola pri mokrenju, a nekad se to opisuje i kao osećaj "paljenja" duž mokraćne cevi. Iritacija koja ostane posle prolaska kamena može da daje neprijatne senzacije neko vreme posle toga.
Adekvatna hidracija je vrlo bitna kod nekog sa takvim laboratorijskim nalazom. Oštećen epitel je dobra podloga za bakterije, ali i za polne bolesti, a puno vode sve to spira, zadržavanje mokraće i, uopšte, retko mokrenje stvara pogodne uslove za razvoj bakterija i precipitaciju /taloženje/ kristala. Kristalizacija je proces koji se postupno odvija, oko jezgra se stalno, u slojevima, talože novi molekuli i kristal dobija na veličini. Efikasan način da se to spreči jeste da ga izbaciš napolje pre nego što dovoljno naraste, a da bi to uradio treba da popiješ barem 2-3 litra vode. Najbolje su oligomineralne vode, ali ne bi bilo pametno da piješ samo njih zbog niskog sadržaja potrebnih minerala. Popij 1-2 čaše mineralne vode ili česmovače dnevno, a ostalo neka budu oligomineralne. Mada, sve to zavisi i od materijalnih mogućnosti. Hidraciju možeš da podesiš i prema boji urina, treba da je vrlo svetlo žut ili čak ko voda.
Oksalati nastaju i iz vitamina C, tako ograniči ga na ne više od 500 miligrama/dan. Urati nastaju iz DNK pojedene hrane, tako da ako jedeš više mesa, imaćeš i više urata, ali oni i nisu toliko opasni. Kalcijum je bitan za nastanak kalcijum oksalata, zato malo lakše i sa mlečnim proizvodima. Koliko se sećam, ti treniraš u teretani, to povećava metabolizam, produkciju urata, pa je to razlog više da povećaš unos tečnosti. Da ne spominjem dehidraciju zbog znojenja.
Verovatno tvoje tripovanje ima veze sa pravljenjem neobičnih povezanosti, na primer, jedno preskočeno tuširanje i bol u uretri, tako nešto nikako ne može da se dovede u vezu.
Antibiotike si pio bez potrebe, simptomi peska ponekad znaju da budu nezgodni, ali bez dokazane infekcije, nema potrebe da se piju, pogotovo što, eto, imaju i neželjene efekte.
Evo ti slika kalcijum oksalata, videćeš da zna da bude oštar i špicast.
http://meded.ucsd.edu/isp/1994/im-quiz/ ... aloxal.jpg

p.s. Za one koje to zanima: Neće me biti na forumu od srede /07.02.2006/ pa do kraja februara, a posle toga na Urologiji ću odgovarati samo na ono što Vragolasta propusti ili ako neko baš od mene bude tražio odgovor /preko pp ili u samoj poruci/.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Filip napisao:1. Mogu se dobiti samo seksualnim odnosom, a dovoljno je i jedanput.
Ali nije obavezno, ne mora da znaci?
Nema neke vajde od tripovanja, ako si imao odnose bez zaštite, jedini pravi način da se uveriš da nemaš ništa od ovoga je uretralni bris, ali to je skupo, pa ti sam zaključi koliko je tvoje seksualno ponašanje rizično (broj partnerki, koliko partnera pre tebe su imale tvoje prethodne partnerke, da li si baš uvek imao odnos sa kondomom, da li si imao odnose sa nepoznatim devojkama...).
Sto je najludje u svemu, seksualni zivot mi je bio apsolutno nerizican. Verovai ili ne, sve moje devojke sa kojima sam spavao su bile nevine :) osim jedne jedine sa kojom sam spavao dva puta, jednom sa kondomom a jednom bez njega. Ipak, ne moze se reci da je devojka bila nepoznata, bili smo nekih mesec dana zajedno pre toga a ona je pre mene navodno imala dugu vezu. Tripovanje je pocelo kada je sadasnja devojka, sa kojom sam u dugoj i ozbiljnoj vezi saznala da ima kondilome!?!? Bila je nevina i koristili smo kondom!!! Znaci, da covek ne poveruje! Jednostavno nemoguce. Ja ih nemam. Kondom je mozda dva, tri puta pukao a neki kazu i da on nije dobar zastitnik od HPV-a. Da li sam ja prenosilac ili ne, to nikada necu saznati. Ona vise nema kondilome. E pa ako sam od tog jednog jedinog polnog odnosa bez zastite mogao da dobijem sve moguce bolesti, onda sam stvarno zasluzio najgoru sudbinu, mislim ako sam bas takva baksuzcina. Gledam sta rade moji ortaci i ne mogu da verujem. Da ne govorim da sa devojkom sa kojom sam duze od 2 godine zajedno spavam iskljucivo sa kondomom, mozda jednom ili dva puta bez njega (zato sto se ona plasi trudnoce). Smor teski. Necu tako jos dugo. Moracemo da se raspitamo za alternativne metode. Meni se smucilo!
Urati nastaju iz DNK pojedene hrane, tako da ako jedeš više mesa, imaćeš i više urata, ali oni i nisu toliko opasni. Kalcijum je bitan za nastanak kalcijum oksalata, zato malo lakše i sa mlečnim proizvodima.
Da, jedem dosta mesa a i pijem mnogo jogurta i mleka. Definitivno cu povecati kolicinu vode koju pijem.
Verovatno tvoje tripovanje ima veze sa pravljenjem neobičnih povezanosti, na primer, jedno preskočeno tuširanje i bol u uretri, tako nešto nikako ne može da se dovede u vezu.
Ja sam kapirao mozda se skupila prljavstina pa se nesto od toga vratilo u uretru!? :oops: Imam kozu preko celog glansa i higijena je ipak malo "teza" jer se na kozi skuplja sve i svasta i kada se ne operem samo jedno vece osecam se uzasno prljav i sugav.
Antibiotike si pio bez potrebe, simptomi peska ponekad znaju da budu nezgodni, ali bez dokazane infekcije, nema potrebe da se piju, pogotovo što, eto, imaju i neželjene efekte.
On mi je u stvati taj lek dao zbog bakterija. Imao sam nesto malo neke bakterije koja se ne leci (10000/ml) ali sam ja bio dosadan sa pitanjima (kao da nisam mogao da verujem da mi nista ne fali) i on mi je dao Visiren i rekao u fazonu: "Evo ti, sada i ako ima necega, posle ovoga ga nece biti". I ladno mi je rekao da nije bitno da li ga uzimam pre ili posle jela tako da sam ga ja redovno uzimao pre dorucka. Mozda i jeste sve jedno ali sto se tice dejstva leka, sto se tice onoga ko ga uzima, definitivno nije sve jedno jer mi je stomak bio apsolutno razoren. Znaci, to je nesto neverovatno!
p.s. Za one koje to zanima: Neće me biti na forumu od srede /07.02.2006/ pa do kraja februara, a posle toga na Urologiji ću odgovarati samo na ono što Vragolasta propusti ili ako neko baš od mene bude tražio odgovor /preko pp ili u samoj poruci/.
Zasto, covece??? Nemas vise vremena? :( Moram da priznam da sam razocaran, tvojim odlaskom ce ovaj forum izgubiti na kvalitetu i to MNOGO !!!
Odgovori