Osteoporoza ili ne?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
milenal
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 21, 2009 6:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Osteoporoza ili ne?

Post od milenal »

Pitanje vezano za moju mamu. Ima 62. godine. Nedavno je isla na GUS snimanje( valjda se tako zove), gustina kostiju. Jedna strana:T score -1.9 Z score -1; druga: T -2.1 Z -1.1. Nivo Ca je 2.24. Doktor je rekao da je pocela osteoporoza i rekao da pije Alendronat svaki dan uz kombinaciju vitamina D i Ca. Interesuje me da li je to delotvorno i da li ovi razultati ukazuju da je stvarno bolest nastupila?
A, saznala sam za PRIMED 3, interesuje me da li bi znacilo da pije taj preparat umesto lekova.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Verovatnije je da je radjen QUS (vrsta snimanja ultrazvukom). Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se, ako ultrazvuk pokaze da je nalaz gustine kosti sumnjiv, uradi tzv. DEXA pregled kojim se mnogo preciznije odredjuje da li je gustina kosti smanjena.
Odgovori