Razvijanje "otrova" u kuhanom krumpiru

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
kvam90
Novi član
Novi član
Postovi: 2
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 3:51 pm

Razvijanje "otrova" u kuhanom krumpiru

Post od kvam90 »

Pozdrav,

napravio sam si bakalar na bianco sa maslinovim uljem i po tome receptu kojem sam ja radio u njega ide malo krumpira. Kako inace to volim napravio sam si kolicinu za otprilike tjedan dana.

Jutros mi stara kaze da sta sam ja lud to jesti tjedan dana jer kao da je cula od neke zene da kao kuhani krumpir stajanjem razvija neke "otrove". Buduci da ja babama svakojakim bas i ne vjerujem a opet sad nemam mira, zanima me da li je to istina. Inace ono sto sam pojeo sam jeo neka dva dana od spremanja.

E da, bakalar je bio u frizideru.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

Zbog oksidacije..

Nash organizam trpi dosta zbog oksidacije i stvaranja slobodnih radikala.
Krompir nekako najbrzhe oksidishe.
U krompiru ima 3/4 vode, kalijuma ,kalcijuma,magnezijuma od vitamina ima C.B1,B2,B6.Dva krompira (150gr) ti zadovoljava dnevnu potrebu za aminokiselinama.

Termicki obradjeni krompir( cipsevi npr) isto izlozhen O2(kiseonik) oksidishe i povecava nivo SOLANINA.Zato se i pakuje hermeticki i drzhi u hladnom u prodavnicama.
Ako krompir gorci , ostavljaj jer je krenulo da nivo solanina raste.

Trovanje solaninom izaziva:
grcevi,prolivi,drhtanje,znojenje,znaci groznica pa čak i halucinacije...
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

http://www.coolinarika.com/clanak/solanin-u-krumpiru


jos malo o solaninu iz krompira i jos nekog povrca
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
kvam90
Novi član
Novi član
Postovi: 2
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 3:51 pm

Post od kvam90 »

Iscrpno, hvala!

A ne postoji neko vremensko ogranicenje trajanja (reklo bi se rok trajanja)? Samo je gorkast okus pokazatelj?
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

spremljen,termicki obradjen,przen krompir se koristi odmah za jelo i ne bi trebalo da stoji dugo! upravo zbog razloga navedenih gore!

meni licno ,krompir,ohladjen,koji je stajao duze i nije bas primamljiv za jelo!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Odgovori