krvna slika

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

krvna slika

Post od marija r »

Prilikom kontrole krvne slike,moj sin od 18 meseci dobio je sledeci nalaz:eritrociti 3.99,hemoglobin 105..Dezurni pedijatar kome sam pokazala rezultate preporucio je Legofer,po 7 ml dva puta na dan dok je nas pedijatar u savetovalistu rekao kako je krvna slika regularana,hemoglobin je malo nizi ali samo da mu uvedem vise crvenog mesa i svezeg povrca.Tvrdi da nikakva terapija nije potrebna,bas kao sto su mi rekli u savetovalistu"Halo za zdravu bebu"!!!I sta ja sada da radim....?????Inace,on je veselo i napredno dete,bez ikakvih problemcica,Bogu hvala...Lepo rucka,lepo napreduje,ne miruje ni sekunda.....Sta sada da radim????Hvala unapred
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
milisa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milisa »

Ja bih se odlucila za neku sredinu. Posto ide zima puna virusa, mozda bi mogao da uzima neki sirup multivitaminski sa dodatkom gvozdja, za svaki slucaj, da odrzi imunitet. U svakom slucaju ne moze da mu skodi.
Samo neka je on i dalje tako zdrav i veseo. Pozdrav.
selt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am

Post od selt »

Imala sam slicnu situaciju i postavila slicno pitanje. Pod naslovom Vitamini videcete razlicite predloge za odrzanje imuniteta, mozda vam pomogne u odluci.
natasino
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm

Post od natasino »

Postovana Marija,

mislim da nema roditelja koji makar jednom nije iskusio ''lose rezultate KKS''. Ono sto je veoma bitno jeste razlog uzimanja KKS i opste stanje deteta u tom trenutku. Parametri KKS, posebno vrednost Hg koji u prisustvu bakterija i virusa naglo opada, nisu merodavni za potvrdjivanje anemije ukoliko je dete pod bilo kakvom infekcijom ili ju je tek prelezalo pa se nalazi u fazi rekovalescencije.

Takodje, za dijagnozu anemije, njene vrste i nacina lecenja nije dovoljno samo razmatrati parametre Hg i Er, vec se moraju uzeti u obzir i HEMATOKRIT (HCT - udeo krvnih ćelija ili hematokrit u ukupnoj zapremini krvi), MCV (prosecna velicina eritrocita), kao i RDW (sortiranje eritrocita po velicini). Ne bih komentarisala KKS Vaseg deteta jer kao prvo nisam pedijatar, a kao drugo niste ni naznacili ostale parametre. Iz licnog iskustva, mislim da detetu nije neophodno davati preparate gvozdja koji uopste nisu naivni i imaju niz kontraefekata u dugorocnom smislu. Obzirom da je nivo Hg od 105 u uzrastu od 18 meseci gotovo uobicajena pojava, mislim da bi ishrana u kombinaciji crveno meso, povrce i sveze cedjen sok od pomorandze, kivija, limuna...(dakle sa velikim % vitamina C, koji pomaze apsorpciju gvozdja iz drugih namirnica) mogla dati rezultate koji bi bili zadovoljavajuci. Drastican pomak svakako ne treba ocekivati pre dva do tri meseca. Ukoliko dete ishranom unosi dovoljnu kolicinu nutrijenata ne bi trebalo posezati za preparatima gvozdja, posebno ako je dete zivahno i nema vidljivih znakova anemije.

U svakom slucaju, sledite saveta Vaseg pedijatra koji prati dete od rodjenja i ima realnu sliku o njegovom opstem stanju i eventualno konsultujte nekog uze strucnog pedijatra.

Neke mame sa ovog foruma imaju pozitivno iskustvo sa preparatom REVITA. Mozda ne bi bilo lose da i njih konsultujete na pp. U svakom slucaju navijam da legofer ili bilo koji drugi preparat gvozdja ''NE UDJE'' u Vas dom.

U rubrici pitajte strucnjake (dr. Tanja Vukomanovic), site www.yumama.com, takodje cete naci dosta pitanja i odgovora na ovu temu.

Pozdrav,

Natasa
natasino
Aktivan član
Aktivan član

Post od natasino »

marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Draga Natasino,
najlepse hvala na ovako iscrpnom odgovoru...sto se tice ostalih vrednosti,ne secam se najbolje (rezultat je ostao u kartonu),ali cini mi se da je hematokrit bio neznatno snizen,a sve ostalo ok.
Inace,glavni podatak sam zaboravila...Kod lekara sam ga odvela zbog kaslja (tad je dobio i eritromicin) a dezurna doktorka nas je onako usput izgrdila zasto nismo 6 meseci kontrolisali ks!!!!
Tada sam joj rekla da nas pedijatar nije slao verovatno zbog toga sto,Bogu hvala,osim dve temperature(jedna zbog zubica a druga zbog grla) nikakvih ispada nije bilo...Uvek je normalno napredovao,sve je bilo u redu...E tu joj je BAS proradila sujeta!!!Uh...
Kada sam joj donela rezultate samo sto nije pocela da likuje!!!Odmah je dala Legofer i to bar dva meseca!!!Covece,sto je mnogo mnogo je....
Inace,cula sam za Revitu.Moracu da probam...
Jos jednom,hvala vam puno...
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
natasino
Aktivan član
Aktivan član

Post od natasino »

Marija,

mislim da je kod Vaseg deteta ipak u pitanju fizioloska anemija, kako je pedijatri nazivaju, a nastala je kao posledica infekcije (nema drugih simptoma poput zastoja u razvoju, letargije, izuzetno slabog apetita, nezainteresovanosti za igru, konstantan umor...). To nije dakle anemija koju treba leciti preparatima gvozdja, vec je korigovati kvalitetnom ishranom. Koliko sam iz prvog posta razumela, to Vam je i pedijatar rekao(Vas, ne dezurni). Inace KKS se i ne radi tek tako i nema razloga da Vas bilo ko prekoreva sto to niste ucinili u proteklih 6 meseci, jer realno nije bilo potrebe. Mislim da ce se stvari definitivno poboljsati na planu Hg i HCT-a dobrom ishranom. Za 2-3 meseca uradite KKS ponovo uz konsultaciju sa pedijatrom naravno, uslovno da dete ne bude bolesno, jer posle svake infekcije neophodno je da prodje upravo taj period da se imunitet, tj. KKS vrate u normalu.

Puno Vas pozdravljam!!!!!

Natasa
natasino
Aktivan član
Aktivan član

Post od natasino »

Marija,

sto nam se ne pohvalite da se detetu popravila KKS :D ?! Ja sam slucajno procitala u okviru laboratorijske dijagnostike da je Hg posle mesec dana porastao na 115. To je sjajna vest i nadam se da ce kroz koji mesec KKS biti jos bolja.

Veliki pozdrav,

Natasa
danchuo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 12:15 pm

Post od danchuo »

Moja dvogodisnja kci je prije deset dana povracala i otisli smo kod ljekra uradjen je nalaz krvi na osnovu koga je dr zakljucila da ima neku bakterijsku infekciju i dala da pije ampicilin sirup.
Istovremeno je utvrdila i anemiju i rekla da se javimo kad dijete ozdravi.
Ovo je nas nalaz i ako ima neko od pedijatara na ovom forumu voljela bih da prokomentarise:

(u zagradama sam navela referentne vrijednosti koje su napisane na nalazu)

ERITROCITI 3.70 (3,5 -5,5 x10x12/L)
HEMOGLOBIN 10.0 (11.0 -16.0 g/dl)
HEMATOKRIT 28.9 (35.0 -5.0)
MCV prosjecni volumen eritrocita 78 (82.0 -95.0 fL)
MCH prosjecna kolicina hemoglobina u eritrocitima 27.2 (27.0-31.0 pg)
MCHC prosjecna koncentracija hemoglobina u eritrocitima 34.8 (32.0 36.0 g/dL)
RDW raspodjela eritrocita po volumenu 14.6 (10.0-15.0)
LEUKOCITI 14.3 (4.0-10.0 x 10x9/L)
DKS lymfociti 27.0 (17.0-48.0%)
DKS monociti 4.8 (4.0-10.0%)
DKS granulociti 68.2 (43.0-76.0%)
TROMBOCITI 307 (100-400x10x9/L)
MPV srednji volumen trombocita 6.5 (6.5-11.0)
PDW koeficijent varijacije distribucije volumena 10.9 (10.0-18.0)
PCT trombokrit 0.201 (0.100-0.500%)

Inace, ovo je prvi put da moje dijete pije antibiotik. Do sada je imala mozda par viroza, i nista drugo. Ljekara smo posjecivali samo kad su b ile redovne kontrole i vakcinacije. Jako je vesela, pricljiva, uredno jede, ja jako vodim racuna o ishrani. Jede voce, povrce, svo zeleno povrce obozava, junetinu, jaja.....cveklu bas ne voli. Veoma je zivahna, stalno je u pokretu, osim kad spava :). Ima 12-13 sati sna u toku 24 sata. Po noci spava 10-11 sati, a po danu po 2-2,5 a nekad i 3 sata.
Odgovori