rezultat spermograma???? dobar ili ne??

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
anuska 83
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 5:24 pm

rezultat spermograma???? dobar ili ne??

Post od anuska 83 »

Interesuje me da li neko od dr-a moze da mi protunaci nalaz moga supruga? Pokusavamo da dobijemo dete vec 3,5 godinae!
Rezultat je sl.:

Volumen 3,4ml
Izgled Belicasto-zuckast
Ph 7

Br.spermatozoida u ejakulatu

Br,spermatozoida u 1ml 30.0x10 9/1
Pokretnih sp.posle 30 min 0.70arb.jed
Slabo pokretnih posle 30 min 0.10arb.jed.
Nepokretnih posle 30 min 0.20arb.jed.

Morfoklogija
Normalni oblici 0.70arb.jed
Patoloski oblici 0.30arb.jed

U vidnom polju prisutno
Leukociti 1-2
Eritrociti nema
Epitelne celije 1
Aglutinacije nema

Spermogram je ok
Interesuje me da li je ovaj spermogram u redu ?posto su misljenja pojedinih lekara razlicita!jedan kaze da je dobar drugi ne a njih dvojica medjusobno saradjuju(inace su ginekolozi).da li je potrebno jos nesto od nalaza da suprug uradi i da li je potreban detaljniji pregled urologa???

Prosle godine suprug je radio sl analize(mozda ce to biti od znacaja da napisem)
Spermogram:
volumen 3,5x10?l
izgled belicast
ph 8
br.sperme u l 65 x 10 9/l
pokretnih 0.50arb,jed
slabo pokretnih 0.10arb.jed
nepokretnih 0,40arb.jed

normalni oblici 0.70arb.jed
patoloski oblici 0.30arb.jed
leukociti u vid.polju 3-4
eritrociti nema
epitelne cel nema
fruktoza 2(++)
aglutinacija1(+)

U uretralnom brisu nadjena e.coli koja je lecena atb.i izlecena posle 1,5 mesec. spermokultura nije radjena prosle godine.

Izvinjavan se sto sam bila opsirna ali posto kod mene postoji problem sa ovulacijom i ovog meseca krecem sa stimulacijom iste,morala bih da znam koliko ce to biti logicno da zapocinjemo ako kod supruga postoji neki problem koji nije dijagnostikovan(ipak je to misljenje ginekologa a ja se nadam da od urologa dobijemo precizniji odgovor)

Unapred hvala!!!!
anuska 83
Aktivan član
Aktivan član

Post od anuska 83 »

Napravila sam 1 gresku pa mi nesto ne ide da je ispravim>
spermokultura je ok ,a ne spermogram kako sam gore napisala!!! :oops:
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Post od SQL »

Anušta , spermogram nije ni loš ali nije ni dobar tako da su oba lekara donekle u pravu.
Može tu da bude još spermatozoida a verovatni razlog što ih nema su leukociti kod vašeg supruga koji govore da :

ili vaš suprug ima neku upalu ili infekciju jer su mu leukociti iznad gornje normalne granice koja ne sme da pređe 1.

Vidite da kada je imao ešerihiju da su mu leukociti imali vrednost 4 !! Sadašnje njihovo stanje je 2 što opet nije dobro i morate tražiti razlog toga.

PS: ja nisam lekar ali ovo je opšte poznata stvar sa spermogramima a na kraju krajeva pogledajte referentne vrednosti za leukocite pa ćete i sami videti. Takodje mislim da bi ste vi trebali ostati trudni sa ovakvim spermogramom vašeg supruga ako je on ovakav par meseci osim ako nemate neke od bakterija koje to sprečavaju ( klamidija, ureaplazma i mikoplazma ) ili neke druge prepreke. Ove bakteriološke nalaze bi već trebalo da ste uradili posle onog prvog spermograma jer su to rutinski testovi.
Zdravlje je najveće bogatstvo !
anuska 83
Aktivan član
Aktivan član

Post od anuska 83 »

E hvala vam puno na odgovoru! Upravo tako su mi i rekli ova 2 dr-a!!!NIje ni los a nije ni dobar!Tako da sam iz tog razloga zabrinuta!Ureoplazma ,mikoplazma,chlamidija je nalaz negativan.Da li je moguce da se to stanje popravi samo po sebi bez nekih th?Zato sto je spermokultura ok?Ili ipak treba da se uradi uretralni bris.
SQL Hvala na odgovoru ,ne znam sta ste po zanimanju ali znaci mi puno svacije misljenje! A molila bih da ako ima neko od dr-a da mi odgovori posto na ginekolkogiji nema nikoga vec vise od mesec dana!pa makar ovde da dobijem odgovor od Dr-a!!!!
Ipak je ovo doktor.rs!!!!!!! ?????
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Anuška, treba da znate da doktori na ovom forumu ne komentarišu spermograme - ako se ja dobro sećam tako je jednom bilo napisano. Morate shvatiti da možda tražimo previše od njih da bi svakom pacijentu sa problemom dali detaljne savete.
Koristan savet možete dobiti ne samo od lekara nego i od pacijenata koji su u "dotičnom" problemu malo duže od nekih ( vas ) koji se tek sada susrećete sa problemom.
Ja sam vam već rekao da bi ste vi mogli ostati trudni sa ovakvim spermogramom ali ako baš insistirate na dodatnom poboljšalju spermograma onda imate gore lepljivu temu pa je pročitajte.
Osnova svega je zdrav život i što više fizičke aktivnosti.
Očigledno sada vi imate problem sa ovulacijom ! Ako mislite da će neki ginekolog da vam daje besplatne savete moguće je ali teško izvodljivo, oni se uglavnom bave zaradom a ne gubljenjem vremena ovde na netu.
Nadam se da sam vam malo otvorio oči !
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Post od seven.maja »

Otidji ti do dobrog ginekologa koji ce da te posalje da uradis osnovne pretrage tipa hormonskog statusa, provjere prohodnosti jajovoda, oblika i polozaja materice i sl. Postoji strasno mnogo razloga koji mogu da onemoguce zacece.
anuska 83
Aktivan član
Aktivan član

Post od anuska 83 »

SQL sory,onda sam ja izgleda malo priglupa ,pa ja do sad na ginekologiji iscitah toliko postova od jedne doktorice koja je komentarisala svaki rezultat i post koji ljudi salju!!!Ali kad dodje red na mene onda je nema!ja se stvarno izvinjavam ali ja sam pogresno shvatila sustinu ovog foruma!!!!Naravno da pomazu iskustva ljudi koji su u datom problemu i svakako da svaki komentar znaci,ali misljenje strucnjaka bi trebalo da ima znacaja??!!

Seven.maja ,hvala na savetu, ali sam vec pronasla docu koji je sasvim ok!Osnovne pretrage su uradjene.Hormon.status-povisen fsh i prolaktin,Laparoskopija radjena jajovodi prohodni,materica je ok,kompletan nalaz je u redu sem jajnika koji nemaju znake ovulacije!I jasni su mi svi razlozi koji onemogucavaju zacece! Neznam koliko si iscitala sta sam sve gore pisala ,a vec od sl meseca krecem sa stimulacijom i samo me je interesovalo da li ovde neki urolog odgovara na postove jer se misljenje 2 dr-a razlikuju u vezi suprugovog spermograma,a ja bih da budem nacisto sta je sa tim ,da ne bih uzalud se kljukala hormonima ako spermogram zaista nije u redu!!!!
no,izgleda da trazim informacije na pogresnom mestu!!!
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Anuška, pogrešno sam se izrazio i izvinjavam se !
Umesto da napišem da ne komentarišu na podforumu ( urologija ) ja sam napisao forumu ??
vipter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:35 pm

Molim vas pomozite

Post od vipter »

Zamolio bih vas da mi kažete jeli moj rezultat spermograma dobar.Odnosno kako bi ste ga vi rangirali

Apstinencija : 8 Dana
Boja : Blijedo Žuta
Volumen : 3
Broj spermatozoida : 51.000.000
Progresivno pokretnih : 36,10 %
Slabo pokretnih : 22,30 %
Nepokretnih : 41,50 %
Odgovori