Deciji tikovi
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Deciji tikovi
Moj sin ima 8. god. Poceo je da stresa gornji deo tela kad je uzbudjen, umoran, kad legne da spava... On je jako dobro, poslusno, nezno, osetljivo dete. Jos od vrtica deca ga obozavaju, a vaspitacice i uciteljice takodje. Imam troje a on je srednje dete. Neznam kome treba prvo da se obratim ni sta treba da radim. Za sad ga vise mazim. Tikovi, ako su to tikovi, su poceli pre mesec dana, a pojacali su se od pre dve nedelje. Nikakvih stresova ni promena nije bilo u porodica.Molim za vas savet i misljenja. Unapred hvala.
- Student_oligofrenolog
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 30, 2008 7:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Postovana zvovcica,
izinjavam se na kasnom odgovoru.
Da li dete ima te "tikove" (ako to jesu) svaki dan ili samo ponekad? Sta podrazumevate pod gornjim delom tela (samo ramena ili i grudni kos, stomak)?
Ja vam preporucujem da se javite pedijatru, ako vec niste, a ako jeste, javite se nama da vidimo rezultate.
Sve najbolje!
izinjavam se na kasnom odgovoru.
Da li dete ima te "tikove" (ako to jesu) svaki dan ili samo ponekad? Sta podrazumevate pod gornjim delom tela (samo ramena ili i grudni kos, stomak)?
Ja vam preporucujem da se javite pedijatru, ako vec niste, a ako jeste, javite se nama da vidimo rezultate.
Sve najbolje!
Whenever you say "retard" someone with disabilities hurts.
Hvala ti puno na odgovoru. Pocela sam se razocaravati u ljude sa ovog foruma. Trese desnu ruku i desno rame najvise. Razgovarala sam sa neurologom danas, to verovatno nisu tikovo. U sredu idemo da radimo nalaze krvi, bris grla, zbog mogucnosti streptokoka i EG. Kad nalazi stignu videcemo sta dalje. Postoji mogucnost da su strep. koje je mozda imao ranije narusilo njegovo stanje. Ali o tome kad stignu nalazi da ne iznosim sad sve njegove predpostavke. Pozz
Juce smo bili na pregledu. Kod nas ne postoji deciji neurolog upuceni smo u BG. Neznamo za sad da li u Tirsovu ili Neurolosku kliniku. Sta vi mislite Gde je bolje? Nalaz EEG-a je:osnovna aktivnost srednje do visevoltirana, mesanih frekvenci, dominacija alfa, u granicama ocekivanih za uzrast. Efekat vizuelne blokade dobro i simetricno izrazen. TokomHV nestabilnost osnovne akivnosti, uz sasvim retku pojavu strmih talasa, obostrano, najizrazenije nad centralnim i zadnjim regionima.
Izvestaj posle pregleda:Na ekstremitetima , sasvim blage hipotonije. MR se dobijaju simetricno-supektam Gordonov znak. Prilikom ispitivanj cerebelarnih znakova-diskretana dismetrija desne noge.
Uradjen je ASTO test i on je negativan.
Molim za vase misljenje.
Izvestaj posle pregleda:Na ekstremitetima , sasvim blage hipotonije. MR se dobijaju simetricno-supektam Gordonov znak. Prilikom ispitivanj cerebelarnih znakova-diskretana dismetrija desne noge.
Uradjen je ASTO test i on je negativan.
Molim za vase misljenje.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Na neuroloshku kliniku.
Nemojte misliti o ovim rezultatima dok ne obavite dalje preglede.
ASTO je 'antistreptolizin O test' radi se u cilju odredjivanja antistreptokoknih antitela, odnosno antitela prema bakteriji - Streptokoku grupe A.
Test se uglavnom radi u toku dijagnostike reumatske groznice (da bi se ta bolest iskljucila ili potvrdila).
Hipotonije su znak smanjenog normalnog tonusa u mishicima nogu.
Na gordonov znak se samo sumnja, to je jedan od patoloshkih refleksa, on ukazuje na cerebralnu iritaciju, kada se drazenjem mishica na listu noge izazove pokret fleksije palca, shirenje prsta i ekstenzija prsta se smatra patoloshkim nalazom.
Nemojte misliti o ovim rezultatima dok ne obavite dalje preglede.
ASTO je 'antistreptolizin O test' radi se u cilju odredjivanja antistreptokoknih antitela, odnosno antitela prema bakteriji - Streptokoku grupe A.
Test se uglavnom radi u toku dijagnostike reumatske groznice (da bi se ta bolest iskljucila ili potvrdila).
Hipotonije su znak smanjenog normalnog tonusa u mishicima nogu.
Na gordonov znak se samo sumnja, to je jedan od patoloshkih refleksa, on ukazuje na cerebralnu iritaciju, kada se drazenjem mishica na listu noge izazove pokret fleksije palca, shirenje prsta i ekstenzija prsta se smatra patoloshkim nalazom.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Evo mene sa zavrsenim pregledima. Bili smo na Neuroloskoj klinici za decu i omladinu. Odusevila sam se njihovoj organizaciji, ljubaznoscu, profesijalizmom... Zakljucak dr.neurologa je da su to tikovi detinstva, trajace neko vreme , pa prestati. Mozda ce se ponovo javiti , ali prestati konacno u detinstvu. Uputio nas je kod dr. neuropsihijatra koja nas je posavetovala kako da se ponasamo i kako da mu pomognemo da se oslobadja te svoje napetosti. Preporucujem svim roditeljima koji imaju bilo kakav problem sa svojom decom da idu u Bg. klinike jer su doktori mnogo iznad nasih u unutrasnjosti u svakom profesijalnom pogledu. Pozz
- Student_oligofrenolog
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 30, 2008 7:16 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 1:05 am
Pozdrav zvoncica,slucajno sam lutajuci forumom naletela na tvoju temu,pa sam osetila potrebu da ti se javim.Ja sam takodje majka troje dece od kojih jedno ima tikove od svoje trece godine.Inace u pitanju je najstariji sin koji danas ima nepunih 13 godina i nazalost jos uvek tikove.Tikovi su se pojavili sasvim spontano,pa smo kao i ti odradili sva moguca ispitivanja i dobili upravo iste odgovore kao u tvom slucaju-da su prolazne prirode,beznacajni,da ne obracamo paznju,itd.Jedno vreme smo tako postupali,ali poboljsanja nije bilo,pa smo se uputili u Bg. na deciju neuropsihijatriju gde su mu odradjene razne pretrage i utvrdjena dg. hronicni motorni tik sa remisijama.Naveli su milion razloga zbog kojih nastaju tikovi,ali nijedan direktno,jer niko do sada nije utvrdio njihov nastanak.Ja sam imala jako tezak porodjaj sa njim gde je ostao bez kiseonika,pa je jedan od mogucih faktora trauma sa prezivljenog porodjaja,drugi faktor je to sto je moj sin kao jako mali bio cesto po bolnicama zbog astme,bronhitisa,itd,pa se ne iskljucuje ni ta prezivljena trauma,jer je na svakom lecenju ostajao bez roditeljske pratnje.Ne daj Boze da neko od nas dvoje,suprug ili ja,budemo kraj deteta,jer tada smo bili bukvalno izbacivani sa odeljenja,kao remetimo detetu psihicki mir ili navodno bolje jede kada mi nismo u blizini.Sve je to ostavilo jako velike posledice na njegovu psihu,jer je sa svakim odlaskom u bolnicu imao osecaj kao da ga ostavljamo zauvek.On je ,kao sto si opisala svog sina,veoma dobro,pametno dete,do skoro dosta stidljiv,ali sve se nekako menja sa ulaskom u pubertet.Trenutno je na terapiji haloperidolom koji za sada,uz najmanju mogucu dozu,daje odlicne rezultate.Tikovi su se znatno proredili,opusteniji je mnogo,sto je veliko olaksanje i za nas,a za njega da ne pominjem.Dugo sam krivila sebe misleci da sve radim pogresno,da tikove ima zbog mene i zato sto mu ne posvecujem dovolnjo paznje,ali sam otvorila oci tek kada su mi na klinici rekli da ne trazim krivca u sebi,jer tikovi mogu odjednom prestati i isto tako se pojaviti i tada ce biti samo odraz njegovog unutrasnjeg nezadovoljstva,bilo da smo u datom momentu tu ili ne.Naucili smo da zivimo sa tim bez obzira sto znamo da ce to potrajati jako dugo,svim snagama se trudimo da stvaramo pozitivnu atmosferu oko nas da bi se svi osecali prijatno i opusteno,jer bez razumevanja najblizih i okoline ne mogu pomoci nikakvi lekovi,koliko god dugo da ih pije i u kojoj dozi.Ja se iskreno nadam da su tikovi kod vas samo prolazna faza i da ce sve biti ok,ali sam zelela da ti kazem da se i sa tim moze sasvim normalno ziveti,koliko god strasno izgledalo.Veruj mi.Veliki pozdrav za tebe i decicu!