Unapred zahvalan

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
diskusi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 6:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Unapred zahvalan

Post od diskusi »

Prvenstveno zelim da vas sve pozdravim, i unapred se zahvalim svima koji su spremni da mi pomognu.
Imam 30 godina, nekoliko meseci imam bolove u donjem delu ledja, nakon sto se bol pojacao u poslednjih mesec dana, posetio sam lekara opste prakse, koji mi je nakon pregleda prepisao inekcije i fastum gel, nakon sto se bol nije mnogo smanjio dobio sam uput neurologu. Nalaz neurologa je sledeci:
„Neuroloski nalaz na Kn uredan. Vrat slobodan, MZ neg. Na GE i DE MTR zivahni sip.,plant.odgovor fleksioni.areb.proba uredne, Romberg neg.
Dg:Sy lumbale M54, Sy anxiosum F48
Th:Sirdalud tbl.4mg“
Nakon toga snimao sam kicmu i nalaz radiologa je sledeci:
„Rlg L-5 kicme
Dg.Spondylosis lumbsolis
Dyscopatia L1-L2, L4-L5.
Dyscorturosis L5-S1“(nadam se da sam uspeo ispravno da prepisem).
Probleme sa bolovima u bilo kom drugom delu tela nisam imao osim tih u donjem delu ledja, ako bi neko hteo da mi protumaci od cega sam bolestan i da mi da neki savet.
Hvala unapred
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Obrati se sa ovim nalazima fizijatru i pochni sa terapijama, fizikalna i kineziterapija sto pre da pochne, kako bi se bolovi umanjili!

A o lumboishijalgiji smo dosta pisali na ovom podforumu, potrazi teme i izchitaj savete koji se svim obolelila od lumbalnog sindroma daju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
diskusi
Novi član
Novi član

Post od diskusi »

Hvala vam puno sto ste mi tako brzo odgovorili.
Danas sam odmah otisao za uput kod fizijatra da bi poceo sto pre sa terapijom.
Mozete li da mi kazete koliko je ozbiljno ovo okostavanje diskusa, koliko će biti uspesno lečenje i sta mislite dali cu kasnije moci da radim kao pre, posto mi je posao bio veoma naporan i stresan?
Hvala vam puno!
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Gde si ti čuo da se to zove "okoštavanje" diskusa?? Alergičan sam na tu reč, ona ništa ne govori, samo zbunjuje.

Imaš degenerativni proces na kičmi, pri čemu ti je najviše degenerisao disk L5-S1, koji i inače od toganajčešće oboljeva.

Jedino pravo dijagnostičko rešenje (ali samo dijagnostičko, ne nadaj se od toga ničemu drugom) - je pregled magnetnom rezonancom. On će ti preciznije opisati na kojim diskovima je degenerativni proces dokle dogurao.

Samo, malo si mlad za to, da li je bilo nekih provocirajućih faktora u vidu nekih povreda, velike težine, puno sedenja itd?
diskusi
Novi član
Novi član

Post od diskusi »

Okostavanje dikusa je termin koji je upotrebio neurolog da bi mi objasnio od čega bolujem.
Sedenja u mom zivotu je vrlo malo, nikad nisam imao problema sa tezinom povecanom, mogu da kazem da mi je posao zadnje cetiri godine bio izuzetno naporan i stresan.
Povredu sam doziveo pre dve godine, dobio sam jak udarac u lice i od tad su se pojavili manji bolovi u donjem delu kicme i na kicmi sam imao dva mesta odnosno dve tacke u kojima sam imao konstantan bol, inace neurolog je rekao da povreda na kicmi nema i da nema nikakvih promena na prsljenovima osim to "okostavanje".
Sta mislite vi jel ima sanse da od terapije kod fizijatra mi bude bolje?
Hvala vam na savetima.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Neverovatno, kakva nestručnost, ježim se od toga :evil:

Stres ti je sigurno dosta doprineo tome, jer se u stanjima stresa više luči korizol koji remeti metabolizam od koga zavisi ishrana hrskavičavih tkiva i kolagenih vlakana od kojih se disk sastoji.

Inače, ne vidim kakva je veza između udarca u lice i bolova u LS kičmi, jedino ako si se pri tome nešto izvio, pao itd...

A to da nema nikakvih povreda niti promena na kičmi, to je još jedan dokaz da nema nikakvog "okoštavanja" (tako bi se eventaulno mogli nazvati osteofiti na pršljenovima, ali njih ne vidim u nalazima...).

Sve u svemu, magnetna rezonanca, pa dođi sa rezultatima, ali pokušaj da nađeš iole stručnog lekara (ako takav postoji...)...
Odgovori