Pneumo23

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dandzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2009 10:42 am

Pneumo23

Post od dandzi »

Da li neko moze da mi objasni koje su indikacije da bi dete primilo vakcinu pneumo 23?
Moj sin ima 2,2 god. i ceste repiratorne infekcije, non stop ima sekret u nosu, a u poslednje vreme komplikacije 3 opstrukcije za 1 mesec (2 blaze i jedan bronhiolitis). Pedijatar i ORL smatraju da sve potice od treceg krajnike i predlazu operaciju, pri cemu ne tvrde sa sigurnoscu da ce to resiti problem sekreta iz nosa. Unekoliko navrata u nosu je izolovana Streptokok pneumonia, a poslednji put u grlu Streptokok beta hemolitikus. Vise nas i ne salju da vadimo briseve
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Savet i malo pojasnjenja

Post od mislimsvojimmozgom »

Samo da ti kazem da je moje dete operisano zbog treceg krajnika sa nepunih godinu dana.
Savetujem ti da tu operaciju kod deteta prihvatis.
Mog malca su operisali, operacija trajala bas kratko(mada je poveca barica od suza iz mojih ociju istekla a da ni primetila nisam ).Do veceri smo bili kod kuce.

Ukratko da kazem par stvari zbog cega treci krajnik , cim se postavi Dg, treba operisti:

1. smeta da dete pravilno percepira zvuk sto znaci i govor itd....sto u krajnjem moze dovesti da psihicki zaostaje u svom uzrastu...To je pre oko dvadesetak godina , veoma detaljno ispitivao i ispotao,Prof Dergenc( Zvezdara) i dokazao (imao je reprezentativan broj dece za validnost istrazivanja ) audiometrijski da deca slabije cuju za 75% manje od normalnog sluha i da je ta relativna gluvoca reverzibilna potpuno( sve se normalizuje posle operacije ) -kratko vreme posle operacije.
( operativnim uklanjanjem treceg krajnika vise ne postoji pritisak i razlog za upalu (u sklopu upale 3 krajnika) unutrasnjeg otvora eustahijeve tube preko koje se ventilise srednje uho.Pa, kada putujemo avionom podele nam bombone da muljamo u ustima da se ne bi javila "onaj neprijatni osecaj nagluvosti" ....jer tim pokretima izjednacavamo pritiske na bubnu opnu itd)..
.
2. cesto se desava da pri slusanju nad plucima, lekar cuje tzv prenesene sumove( iz gornjeg dela resp. trakta i nazofaringsa(tu je smesten 3 krajnik) i proglasi da dete ima bronhitis...a sa ponovljenim infekcija se moze "spustiti i na bronhije i pluca...

3. Izvori infekcija i ne samo disajnog trakta nego i recimo srca, bubrega ( sto streptokok moze dati (cak i sa trajnim posledicama)kod nelecenih

4. Nije bas ni tako naivna cesta upotreba antibiotika (ma to bio i penicilinski preparat - sa najmenje sporednih nezeljenih dejstava.

Pozdravljam Vas , vaseg malca posebno i zelim svako dobro. R
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Savet i malo pojasnjenja

Post od mislimsvojimmozgom »

Samo da ti kazem da je moje dete operisano zbog treceg krajnika sa nepunih godinu dana.
Savetujem ti da tu operaciju kod deteta prihvatis.
Mog malca su operisali, operacija trajala bas kratko(mada je poveca barica od suza iz mojih ociju istekla a da ni primetila nisam ).Do veceri smo bili kod kuce.

Ukratko da kazem par stvari zbog cega treci krajnik , cim se postavi Dg, treba operisti:

1. smeta da dete pravilno percepira zvuk sto znaci i govor itd....sto u krajnjem moze dovesti da psihicki zaostaje u svom uzrastu...To je pre oko dvadesetak godina , veoma detaljno ispitivao i ispotao,Prof Dergenc( Zvezdara) i dokazao (imao je reprezentativan broj dece za validnost istrazivanja ) audiometrijski da deca slabije cuju za 75% manje od normalnog sluha i da je ta relativna gluvoca reverzibilna potpuno( sve se normalizuje posle operacije ) -kratko vreme posle operacije.
( operativnim uklanjanjem treceg krajnika vise ne postoji pritisak i razlog za upalu (u sklopu upale 3 krajnika) unutrasnjeg otvora eustahijeve tube preko koje se ventilise srednje uho.Pa, kada putujemo avionom podele nam bombone da muljamo u ustima da se ne bi javila "onaj neprijatni osecaj nagluvosti" ....jer tim pokretima izjednacavamo pritiske na bubnu opnu itd)..
.
2. cesto se desava da pri slusanju nad plucima, lekar cuje tzv prenesene sumove( iz gornjeg dela resp. trakta i nazofaringsa(tu je smesten 3 krajnik) i proglasi da dete ima bronhitis...a sa ponovljenim infekcija se moze "spustiti i na bronhije i pluca...

3. Izvori infekcija i ne samo disajnog trakta nego i recimo srca, bubrega ( sto streptokok moze dati (cak i sa trajnim posledicama)kod nelecenih

4. Nije bas ni tako naivna cesta upotreba antibiotika (ma to bio i penicilinski preparat - sa najmenje sporednih nezeljenih dejstava.

Pozdravljam Vas , vaseg malca posebno i zelim svako dobro. R
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Vakcina se preporuchuje svakoj osobi preko 2 godine starosti, pa chak ni blizu te granice, koja ima povecan rizik od nastanka respiratornih infekcija, komplikacija istih, posebno pneumokoknih upala pluca.
Potrebna je i revakcinacija. na 5 ili 10 godina, posto s ejosh uvek nezna sa sigurnoshcu koliki je vek trajanja vakcine.

Mada se meni chini da je najbolje reshenje da operishete te krajnike, vakcina ce uchiniti svoje do odredjenog stepena ali krajnici ako su vec sada problem i kasnije ce nastaviti da prave josh vece probleme.

Rizikujete da bebac bodije hronichni sinuzitis ili hronichnu opstruktivnu bolest pluca usled tako chestih infekcija respiratornih organa.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
JEXI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:15 pm

Post od JEXI »

moje dete je imalo dve operacije srca i posle toka ceste opstrukcije akazu da nije alergiski bronhitis. dobila sam odredjenu terapiju ali jako se brinem ,kada ce to vise proci? ako neko ima slicna iskustva neka se javi
Odgovori