Problem sa karlicom i kicmom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
larra70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 21, 2009 1:35 pm

Problem sa karlicom i kicmom

Post od larra70 »

U 11 godina sam u saobracajnom udesu slomila desnu butnu kost. Oporavak je trajao 6 meseci (istezanja, gips, rehabilitacija...) Otpustena sa kracom nogom 2 cm, savetom i preporukom da nosim ulozak, navodno polomljena noga ce rasti brze...Noga je ostala kraca. Na sistematskim pregledima nikad nije dat uput zbog nepravilnog drzanja... sada imam 39 godina. Prosle godine zbog bolova u donjem delu kicme prema kukovima otisla sam na pregled. Uradjen je snimak. Karlica je spustena na desnu stranu 2 cm, a prsljen na karlici je savijen na desno, sledeci takodje, da bi treci bio razmaknut vise na desno i ostatak kicme zakrivljen na desno. Zbog prsljenja dat je savet setnja, nista tesko,...Kada stojim od struka telo zakrivljenje na desno da bi od struka do ramena telo zakrivljeno na levo (ovo napominjem zbog opterecenja kicme). Pre nedelju dana prilikom sedanja osetila sam jak bol u karlici i celo telo se iskrivilo na desnu stranu. Pila sam diklofenak i ubrzo se stanje vratilo na prethodno...Nakon par dana ponovo su nastali bolovi imam utisak da mi desna noga lebdi i da ne mogu da se oslonim, osim samo na prste, bolovi su iz slabinskog dela krenuli ka nogama i vratu. Bol nije neizdrziv ali me brine stanje sa desnom nogom. Inace vise sam se oslanjala na levu nogu. Prilikom meranja duzine nogu u lezecem polozaju razlika je 2,5 cm a kada ustanem razlike je 5-6 cm imam utisak da mi desna noga bezi na unutra...Zakazan mi je pregled kod ortopeda za 1 mesec, u medjuvremenu trazim privatnog ortopeda...Celo ovo stanje prati teska depresija i panika od vece invalidnosti...Da li je moguce da je karlica u toliko nepravilnom polozaju da sam potpuno izgubila oslonac na desnu stranu, ili su u pitanju samo oslabljeni misici. Znam da bez dijagnoze i snimka ne mozete mi dati tacan odgovor ali bila bih vam zahvalna na bilo kakvom pokusaju..Kako je moguce da se stanje dalje odvija? Da li cu biti vezana za kolica? Koliko su moguci operativni zahvati?
larra70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 21, 2009 1:35 pm

Post od larra70 »

Dijagnoza:
Spondyloarthrossvetebrae lumbalis Scoliosis thoracolum balis Abreviatio extremitas inf lat dex a 3 cm.
Nije preporucena operacija.
M@rko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 10:57 am

Post od M@rko »

Draga Larra, ja ti ne mogu reci nista pametno u vezi tvog fizickog stanja (nisam doktor, niti cu to postati :)) nego sam htio nesto drugo da ti kazem.

Htio sam ti reci da od panike i depresije nemas ama bas nista, nista dobro u svako slucaju, vec
samo mozes da pogorsas svoju situaciju a to ti ne treba uopste! Pogoto od panike, budi pribrana i sacekaj da cujes finalnu dijagnozu pa onda vidi sta ces i kako, a od neosnovanih strahova nemas nista!

Ja se uvjek tjesim time da i od goreg ima gore, sto i jeste istina! :wink:
Moja situacija je, recimo, da se 3 godine nakon saobracajnog udesa spremam za ugradnju proteze kuka!
Ja sam mislio da cu nakon sto ugradim kuk, biti kao nov! Da cu biti u stanju da trcim i da radim sve stvari koje evo 3 godine ne mogu.
Ali ispalo je to da cu jedva moci sam da obucem carape, ako mislim da pazim taj kuk i da odlozim sledecu operaciju sto je duze moguce! A ona je neminovna, jer te proteze ne traju vjecno...

Ali pazi, imas ljude koji su u kolicima, potpuno nepokretni, koji nemaju neki dio tjela (ruku, nogu, oko...) pa opet zive svoj zivot najbolje sto mogu!
Jer nista nam drugo i ne preostaje, bez da prozivimo zivot na ovom svijetu najbolje sto umijemo!

Jer zivot jeste dar, a zdravlje ustinu najveci blagoslov! (sto shvatimo, nazalost, tek kad ga izgubimo)
A ziv se covjek (kao sto kazu) na sve navikne!!

Zato samo hrabro, uhvati se u kostac sa svim sto te ocekuje, a meni ne zamjeri na filozofiranju!
:)
Odgovori