Problem sa mokrenjem!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
grgic77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 05, 2009 8:49 pm

Problem sa mokrenjem!

Post od grgic77 »

Treba mi pomoc oko bolesti urogenitalnog trakta.
Imam devojcicu uzrasta 8god. nocno i dnevno mokrenje je regulisala sa dve god. Oko 5 god. sejavilo nocno mokrenje koje je posle nekoliko meseci prestalo. Sa 7god. joj se javilo nocno mokrenje periodicno pre mesec dana desava se da i u toku dana ne uspeva da zadrzi mokracu pa malo pokvas gacice. Pre 2 meseca zbog bolova u stomaku otisli kod lekara i tada su posumnjali na bolest bubrega. U medju vremenu smo uradili urin i urinokulturu dva dana zaredom. U urinokulturi nisu izolovane nikakve bakterije nalazi krvi su u granicama normale, izuzev linfocita koji su malo povecani 56.4 a monociti su 3.0 leukociti su 8.6.
U urinu nalaz proteine je negativan ali RELATIVNA GUSTINA URINA JE NISKA 1.005.
Radili smo ultrazvuk abdomena jetra,zucna kesa,pankreas i slezina su dobri, oba bubrega su normalnog polozaja i velicine ali obostrano naglasen prosirenja(pknitem-tako pise) 1.1cm.
Posle praznjenja besike zaostaje u besici oko 10ml urin.
Sada cekamo da uradimo ponovni ultra zvuk, ali me interesuje da li nam neko moze reci pribliznije sta je u pitanju da bi znali sta da radimo?
Unapred zahvalni roditelji!
lukajovana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 1:05 am

Post od lukajovana »

da li ste uradili neka malo ozbiljnija ispitivanja tipa dinamske scintigrafije,cistoureterografije,itd?trebalo bi da odradite pretrage,naravno ja nisam lekar,ali imam devojcicu od 11 god. koja ima istih problema,pa je upravo putem ovih pretraga pronadjena urodjena anomalija desnog bubrega(pijelon duplex)koja se inace ne moze videti putem uz-a.sve je pocelo kao i kod vas,s tim sto je ona imala e.coli u ogromnom broju,koja je na nasu veliku zalost otkrivena tek kada je izazvala velike smetnje,pa vam savetujem da se obratite urolozima i nefrolozima na decijoj klinici u tirsovoj ulici,jer su stvarno profesionalci sto se toga tice.uspeli smo lekovima da smanjimo kolicinu urina koja je zaostajala posle izmokravanja,kao i da resimo problem sa bakterijama,ali nas ocekuje operativni zahvat ukoliko bude vecih problema.za sada nema tegoba i to citave tri godine.pozdrav
grgic77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 05, 2009 8:49 pm

Post od grgic77 »

Da zakazali smo za 6 mart dinamsku scintigrafiju bubrega na VMA a planiramo da odemo i do Tirsove!
U vakom slucaju hvala na odgovoru moze nam biti od pomoci!
lukajovana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 1:05 am

Post od lukajovana »

drago mi je sto ste zakazali snimanje,ali bih vam savetovala da odmah odete do tirsove,posto su to ipak pedijatri,naravno svako sa svojom strukom,a ovo vam kazem zato sto sam i ja svoju devojcicu odvela na potpuno isto snimanje bas na vma i dobila pogresnu dijagnozu u opisu-refluks desnog mokracnog kanala.ona je imala jake bolove ispod desnog rebarnog luka,tako da se ta dijagnoza nikako nije uklapala u klinicku sliku,jer refluks sam po sebi ne proizvodi bolove,pa smo na kraju,posle jos cetiri snimanja,dobili tacnu dijagnozu.posto je cest slucaj da rg aparat u tirsovoj ne radi ili su ogromne guzve,pa se na jedno snimanje ceka i po par meseci,mi smo prvobitna snimanja uradili u jednoj privatnoj klinici i to sa doktorima iz tirsove i mogu vam reci da smo bili jako zadoviljni tretmanom,ali naravno debelo smo platili da bi dobili sve crno na belo.naravno,niko nas nije terao na to,prvenstveno smo hteli da znamo sta se desava sa nasim detetom,jer je nedeljama unazad imala visoku temp. i prisustvo bakterije e.coli.,pa je situacija bila vose nego ozbiljna.ako kod vas nije tako kriticno,ja vam jos jednom savetujem da se prebacite u tirsovu,jer ipak su oni ti ljudi koji su obuceni da rade sa decom.daleko od toga da su lekari na vma manje kvalitetni,posto sam i sama operisana tamo,ali vi ipak odlucite.pozdrav i javite kako ste prosli.
Odgovori