Tarsal Tunnel Syndrom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Sandra R.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 9:11 pm

Tarsal Tunnel Syndrom

Post od Sandra R. »

Postovanje svima!

Da li mi neko moze tacno objasniti kako se ovo stanje moze prepoznati?
Kako se ovo stanje zove na nasem jeziku i koji je latinski naziv?
Koji su simptomi?
Molim strucno misljenje.

Hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Da li mi neko moze tacno objasniti kako se ovo stanje moze prepoznati?

Prepoznaje se simptomima karakteristichnim za ovu kompresiju, osecaj trnjenja, peckanja, ili kao da vam struja prolazi kroz taj deo, mogu se javiti otoci, bol, sevajuci bolovi, iznenadni.

Kako se ovo stanje zove na nasem jeziku i koji je latinski naziv?

Kod nas se zove sindrom tarzalnog sindroma :) a latinski naziv oboljenja ne znam shto vam je bitno :) rechi koje ste napisali u temi su sve latinskog porekla :) tako da se na latinskom isto tako kaze.

Koji su simptomi?

Tarzalni tunel je kompresivni sindrom, slichan karpalnom sindromu koji se deshava u ruchnom zglobu, U pitanju je kompresija posteriornog tibialnog nerva koji prolazi kroz tarzalni kanal a kompresijom biva oshtecen, nagnjechen, prekinut, zavisno kakav je uzrok povrede i koliko je oshtecenje samog nerva i prostora u kom je nerv.

Nije toliko chest sindrom kao karpalni sindrom, ali jeste uzrok bola u stopali, tj gornjem skochnom zglobu kod odraslih.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Sandra R.
Novi član
Novi član

Post od Sandra R. »

Mnogo hvala Tamara!

Izvinjavam se sto moram pitati (prvi put sam na ovom forumu), da li ste vi lekar medicine?
Sandra R.
Novi član
Novi član

Post od Sandra R. »

Pardon, sad videh da ste fizioterapeut! Konacno neko ko mi nece tupiti o hirurgiji!

:D
Sandra R.
Novi član
Novi član

Post od Sandra R. »

Kako leciti tarsalni sindrom?
Konkretno, kako ga leciti fizioterapijom i gde?

U pitanju je moj otac, 55 god., zivi u Subotici, vrlo aktivan i radan (zbog cega nije prelezao uganuce zgloba), ali voli klopu, pa je buco (176cm, 95kg) -pokusava da smrsa, jer zna da mu tezina ne pomaze kad 95kg pritiska na obolelo stopalo...S druge strane ne moze hodati dugo a da bol ne pocne...
Ovo stanje vuce od 2005, a tarsalni sindrom (ciji simptomi su vrlo jasni, cak vidljivi) nije dijagnoziran, a svi moguci lekari su preporucili operaciju- kakvu, koju i zasto -naravno niko se nije potrudio objasniti...
Trenutno se sam bori kroz ovo, bez medicinske pomoci, jer smo dosli do kraja puta sa lekarima u Subotici i definitivno ne zelimo nikakve operacije dok za to ne bude stvarno potrebno i cujemo razuman razlog!
On je jos uvek 100% pokretan i aktivan, ali ima strasne bolove koji ga zamaraju i demotivisu...
Treba mi pomoc u smislu kontakta dobrog fizioterapeuta koji ce nam pomoci kroz masazu ili vezbe, preporuciti gde moze naci pogodne uloske za cipele ili napraviti ortopedske cipele.
Tamara molim vas pomozite mi, procitah vas "lepljivi" clanak koji je odlican i vrlo razumljiv. Treba mi neko ko mu nece govoriti "marsovski" i imati smisla u tome sto preporucuje!
Mnogo hvala unapred.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

hhehehee marsovski :)

Pa ovako, mora pre svega na rigoroznu dijetu!

Uz dijetu neka se obrati fizijatru, da se uradi rendgenski snimak pa da se dijagnostikuje tachno sta je u pitanju, da li je u pitanju zaista tarzalni sindrom ili ipak neke druge promene na kostima stopala ili podkolenice.

Da li ima problema sa krvnim pritiskom pritiskom? Masnocama? Da li koristi vec neku terpaiju? Da li se bol koji oseti posle duzeg shetanja zadrzava samo u tom delu stopala, u peti i spoljashnjoj strani stopama ili se shiri ka listu?

Ne bih sada pisala o lechenju tarzalnog sindroma jer ipak ne znamo da li je sto posto to u pitanju, volela bih da pregled i dijagnostiku obavite sto pre pa cu vam napisati vrlo rado predlozenu fizikalnu i kineziterapiju.

Ortopedu vas isto tako treba uputiti fizijatar, uloshke ili cipele mozete uraditi u bilo kojoj privatnoj ortopedskoj ustanovi ali ne bih vam savetovala da to radite pre snimaka i uspostavljanja dijagnoze.

I naravno trebate pokushati sa suzbijanjem bola i fizikalnom i kineziterapijom pre bilo kakve operacije, mada vas ni to ne treba preterano brinuti, ako dodje do toga da to bude jedini izlaz.

Za sada mislim da nije jedini moguci nachin operacija s obbzirom da je osoba pokretna, ali ja vam napisah sta mu je chiniti- dijeta, pregled, snimanje skochnog zgloba pa se onda javite. Bez dijagnoze mozete sumnjati na masu stvari. Ipak prvo to reshite pa cemo posle lako da se savetujemo :)

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Sandra R.
Novi član
Novi član

Post od Sandra R. »

[quote="tamaraft"]hhehehee marsovski :)

Pa ovako, mora pre svega na rigoroznu dijetu!

Uz dijetu neka se obrati fizijatru, da se uradi rendgenski snimak pa da se dijagnostikuje tachno sta je u pitanju, da li je u pitanju zaista tarzalni sindrom ili ipak neke druge promene na kostima stopala ili podkolenice.

Da li ima problema sa krvnim pritiskom pritiskom? Masnocama? Da li koristi vec neku terpaiju? Da li se bol koji oseti posle duzeg shetanja zadrzava samo u tom delu stopala, u peti i spoljashnjoj strani stopama ili se shiri ka listu?

Ne bih sada pisala o lechenju tarzalnog sindroma jer ipak ne znamo da li je sto posto to u pitanju, volela bih da pregled i dijagnostiku obavite sto pre pa cu vam napisati vrlo rado predlozenu fizikalnu i kineziterapiju.

Ortopedu vas isto tako treba uputiti fizijatar, uloshke ili cipele mozete uraditi u bilo kojoj privatnoj ortopedskoj ustanovi ali ne bih vam savetovala da to radite pre snimaka i uspostavljanja dijagnoze.

I naravno trebate pokushati sa suzbijanjem bola i fizikalnom i kineziterapijom pre bilo kakve operacije, mada vas ni to ne treba preterano brinuti, ako dodje do toga da to bude jedini izlaz.

Za sada mislim da nije jedini moguci nachin operacija s obbzirom da je osoba pokretna, ali ja vam napisah sta mu je chiniti- dijeta, pregled, snimanje skochnog zgloba pa se onda javite. Bez dijagnoze mozete sumnjati na masu stvari. Ipak prvo to reshite pa cemo posle lako da se savetujemo :)

Pozdrav[/quote]

JOS JEDNOM - MNOGO VAM HVALA ZA SVE!

"Da li ima problema sa krvnim pritiskom pritiskom?" - da, ali je pod kontrolom, uzima lekove redovno i prati merenjem dnevno. Takodje uzima aspirin 1x

"Masnocama?" - u kom smislu?

"Da li koristi vec neku terpaiju?" - Trenutno ne, osim Diclofenaca

"Da li se bol koji oseti posle duzeg shetanja zadrzava samo u tom delu stopala, u peti i spoljashnjoj strani stopama ili se shiri ka listu?" - povremeno oseti pritisak u listovima - kada se listovi masiraju oseca se bolje. Bol likalizovana u stopalu, najvise na risu i korenovima prstiju. Bol je jaka i centralizovana. Na jednoj specificnoj tacki blizu korena 2. prsta, pod pritiskom se javlja veoma intenzivna bol.

'97-8. je bio operisan od tromba u arteriji u butini, ako se dobro secam. Nakon toga je prestao da pusi i nikad vise nije poceo, ali se od tada i ugojio i smrsao. Tadasnji tretman je bio uspesan - hirurski i post operativni, i danas nema problema sa cirkulacijom, jer je to provereno Doplerom s vremena na vreme.

Secer je u redu. Bubrezi su u redu.

Sada povremeno ima bolove u kolenima i ledjima - svi smo svesni da je to zbog tezine i pokusava da smrsa. Gojaznost je i geneticka u njegovom slucaju.

Ulosci koje su mu prepisali su bili pogresni, jer su ti specificni prepisani ulosci namenjeni ljudima sa problemom ravnih stopala, a on nema ravna stopala. Kada je nosio ove uloske bol je samo bila jaca! Dakle opet potpuno pogresna terapija!

Jos jednom napominjem da je ovde glavni problem nedostatak zvanicne dijagnoze.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Onda ne bi bilo loshe da uradite rendgen sami, i pre odlaska kod fizijatra, da se utvrdi da li postoji josh neki deformitet u stopalu.

Za sada lichi na sindorm tarsalnog tunela, ali dodatna ispitivanja su potrebna. Fizichki pregled fizijatra ili ortopeda, da se potvrdi i snimkom i onda da se krene sa terapijama.

A ortoze ce vam preporuchiti lekari, ako bude potrebe za njima.

I svakako da pomene lekaru da ima bolove u ledjima, poshto simptomi koej ima liche i na sekundarno zarishte dok je primarno kompresija lumbalnih prshljenova (L4,L5 i S1). Ako rendgen iskljuchi postojanje tarsalnog sindroma onda je glavni problem upravo ovde, u lumbalnim prshljenovima.

Josh jedan razlog vishe za dijetu. :)

Jesam dosadna sa dijetom ali verujte mi da ce pola tegoba nestati chim skine prvih 5, 6 kilograma :)

Dovoljno da se izbaci hleb, slaninica, svinjske blagodeti posle klanja :) kasno vecheravanje i kafa, alkohol, mleko...za pochetak i javite se lekarima, nemojte da tegobe postanu normalan deo zivota.
Sandra R.
Novi član
Novi član

Post od Sandra R. »

Hvala Tamara,

To sam mu i ja rekla, samo treba da izbaci iz ishrane ono sto goji...(znam ovo iz iskustva, smrsala sam na ovaj nacin skoro 25 kg, a bez vezbanja - sporo ali sigurno).

Zakazali smo kod lekara za 26. feb. za opsti pregled, i s namerom da uradimo rendgen i proverimo cirkulaciju nogu, kako bi imali sveze rezultate - valjda cemo imati vise srece ovaj put, pa ako ne zamerate, gnjavicu vas potom jos malo...:)

Mnogo hvala, i samo nastavite s odlicnim radom!
Odgovori