PSA rezultati

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
VesnaP
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 27, 2006 10:48 pm

PSA rezultati

Post od VesnaP »

Pozdrav svima. Bila bih veoma zahvalna ako bi mogli da mi pomognete.
Moj otac ima 71 godinu i već duže vreme ima adenom prostate. Prošle godine mu je predlagana operacija, vrednosti PSA su bile oko 0. Pre mesec dana je radio analize i utvrđena mu je vrednost PSA od 11,08. Analize su ponovljene i vrednosti su sada još veće, 13,9. U procentima 17%. On se i dalje dobro oseća, sve druge analize su mu dobre, i ultrazvuk i skener su sasvim OK. Međutim, on se zabrinuo zbog povećanja ovih PSA vrednosti. Da li ima razloga za brigu i sta savetujete.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

BIOPSIJA

Post od Filip »

Ovako brz porast totalnog PSA (preko 25% početne vrednosti za 1 mesec) kao i niske vrednosti f/tPSA (17%) su indikacija za transrektalnu biopsiju prostate.
Eventualno postoji mogućnost da je ovako brz porast posledica laboratorijske greške (retko) ili neke infekcije prostate. U slučaju da urolog posumnja na infekciju može da da antibiotike pa da traži ponavljanje PSA, ali ovi laboratorijski rezultati i njihova dinamika zahtevaju dodatnu dijagnostiku!
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
VesnaP
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 27, 2006 10:48 pm

Post od VesnaP »

Hvala, Filipe.
Pokušala da rastumačim rezultate sa engleskih sajtova ali su mi bili kontradiktorni. Zato sam se obratila vama.
U svakom slucaju ide kod lekara, pa cemo videti.
Hvala jos jednom.
Svako dobro.
Odgovori