suženi ušni kanal, cerumen, otitis

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am

suženi ušni kanal, cerumen, otitis

Post od viktor_viktor »

Pozdrav svima.
Zadnjih 5-6 godina imam problema sa ušima. naime, prilikom svakog odlaska na more, jezero, kvašenja, napravi mi se vodena opna u uhu koja posle nekoliko dana, počne da boli a da pritom ne mogu da čujem. Dosta puta do sada se to završavalo odlaskom kod ORLa, ispairanjem ušiju, stavljenjem štrajfne sa hidrociklinom... i onda bi se posle nekoliko meseci problem ponovo javio, i opet jovo nanovo. Na moru kada bi plivao i ronio koristio bi čepove (od silikona). Nekoliko puta sam pio i antibiotike. Dosta često sam na svoju ruku koristio 3%Hidrogen i stavljao Hidrociklin.
Zadnjih godinu dana nemam neke probleme u smislu vode u uhu, medjutim prilikom zadnjeg odlaska kod ORL, doktorka je primetila da mi se ušni kanal suzio. U medjuvremenu sam otkrio da slabije čujem na to uvo, ništa me ne boli, ali neki osećaj začepljenosti postoji.
Danas sam bio kod ORL, poslala me na ispiranje, ali čep nije uspela da ispere, samo da ga okruni. Zatim je pogledala, i konstatovala da i dalje postoji, pokušala sa nekim kao crevom da usisa vosak, ali da postoji i infekcija, pa mi je dr preporučila da tri dana stavljam Neodexacin u uho pre spavanja, i zatvorim sa vatom pa da se ponovo javim. Interesuje me da li postoji neki metod da saniram ušni kanal, isčistim uho i rešim se ovog problema u budućnosti. Unapred hvala ;)
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am

Post od viktor_viktor »

danas sam bio kod ORL, napravila je pregled i zadovoljna je sa rezulattima terapije. Medjutim ja sam napomenuo da je OK, mdjutim da i dalje cujem slabije na desnom uhu. Urdjena mi je audiometrija koja je pokazala razliku i slabiji sluh. Zatim me je poslala u DOm zdarvlja gde su mi uradili Timpanometriju. Doktorka je konstatovala "desno tip B, levo tip A", i da imam sekret u srednjem uhu.
Vratioo sam se nazad kod maticne doktorke a ona me pitala kako to da nisam reagovao ranije, i sto sam to zapustio, pa nisam ni nesto obracao paznju. Napisala mi je dijagnozu SOM i prepisala mi je Toaletu nosa 3 x1, Xorimax 500mg, Efedrin 3 x 3 kapi i Fluimucil 3x 1, i tako da pijem 8 dana, a zatim kontrola.
Ukoliko se ne poboljsa audiogram, predlaze CT srednjeg uva, da se vidi sta je.
Inetersuje me da li je neko imao slicnog iskustva kao i ja, is ta mi preporucuje..
Odgovori