voće i holesterol
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
voće i holesterol
pročitao sam izjavu jednog lekara sportske medicine iz koje proizilazi da ne treba jesti uveče voće zato što to dovodi do porasta holesterola.Da li neko može to da potvrdi jer mi izgleda čudno, pošto sam do sada čitao da uveče treba pojesti voće umesto neke teže hrane?
-
- Stalni član
- Postovi: 75
- Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 8:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Kraljevo
voce i holesterol
Mislim da jedna jabuka,banana ili narandza uvece ne mogu biti problem.
Vjerovatno se misli na voce uvece u nekim vecim kolicinama.
Vjerovatno se misli na voce uvece u nekim vecim kolicinama.
- sanyalica
- Stalni član
- Postovi: 2263
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: crno-beli svet
Crveno protiv raka, ljubičasto za srce Za optimalan unos hranjivih materija treba dnevno izabrati i pojesti pet obroka voća i povrća svih boja.
Konzumiranje voća i povrća različitih boja vrlo je važno za organizam jer prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje. Zato za optimalan unos hranjivih materija treba dnevno izabrati i pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narandžastoj, crvenoj i zelenoj, i još dvije boje po ličnom izboru.
Crveno
Crveno voće i povrće, poput paradajza, paprika, malina, jagoda, višnji i jabuka, bogati su crvenim biljnim pigmentima karotenoidima i likopenu. Oni neutraliziraju štetne slobodne radikale i tako štite od kancerogenih oboljenja.
Osim toga, crveno voće i povrće snižava holesterol i podstiče protok krvi i smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova.
Narandžasto
Narandžasto, ali i žuto voće i povrće, poput mrkve, narandži, ananasa, bundeve, breskvi, paprika, kruški i jabuka, također obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom. Narandžasto i žuto povrće i voće, osim što štiti organizam od slobodnih radikala, jača imunološki sistem i štiti kožu od štetnog utjecaja UV zračenja, a organizam od infarkta. Narandžasto voće i povrće djeluje i protiv depresije.
Zeleno
Zeleno voće i povrće, brokula, špinat, salata, grašak, buranija, kelj, jabuke i kruške, obiluju zelenim hlorofilom, koji također štiti od kancerogenih oboljenja. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom koja je važna za rast i regeneriranje ćelija. Ono jača imunitet, pozitivno djeluje na funkcioniranje žlijezda, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju organa za varenje.
Ljubičasto
Ljubičasto, ali i plavo i crno voće i povrće (patlidžani, grožđe, borovnice, smokve, ribizle i šljive), pored ostalih biljnih pigmenata, sadrže i bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkciju krvnih kapilara i značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, podstiču proizvodnju inzulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina.

Konzumiranje voća i povrća različitih boja vrlo je važno za organizam jer prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje. Zato za optimalan unos hranjivih materija treba dnevno izabrati i pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narandžastoj, crvenoj i zelenoj, i još dvije boje po ličnom izboru.
Crveno
Crveno voće i povrće, poput paradajza, paprika, malina, jagoda, višnji i jabuka, bogati su crvenim biljnim pigmentima karotenoidima i likopenu. Oni neutraliziraju štetne slobodne radikale i tako štite od kancerogenih oboljenja.
Osim toga, crveno voće i povrće snižava holesterol i podstiče protok krvi i smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova.
Narandžasto
Narandžasto, ali i žuto voće i povrće, poput mrkve, narandži, ananasa, bundeve, breskvi, paprika, kruški i jabuka, također obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom. Narandžasto i žuto povrće i voće, osim što štiti organizam od slobodnih radikala, jača imunološki sistem i štiti kožu od štetnog utjecaja UV zračenja, a organizam od infarkta. Narandžasto voće i povrće djeluje i protiv depresije.
Zeleno
Zeleno voće i povrće, brokula, špinat, salata, grašak, buranija, kelj, jabuke i kruške, obiluju zelenim hlorofilom, koji također štiti od kancerogenih oboljenja. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom koja je važna za rast i regeneriranje ćelija. Ono jača imunitet, pozitivno djeluje na funkcioniranje žlijezda, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju organa za varenje.
Ljubičasto
Ljubičasto, ali i plavo i crno voće i povrće (patlidžani, grožđe, borovnice, smokve, ribizle i šljive), pored ostalih biljnih pigmenata, sadrže i bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkciju krvnih kapilara i značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, podstiču proizvodnju inzulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina.
