visak vazduha u plucima

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
biser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 12:36 am

visak vazduha u plucima

Post od biser »

Molio bih Vas da mi kazete kako moze da se regulise taj visak vazduha u plucima?- sta to u stvari znaci?
Hilusi su nesto veci, bez patoloskih promena.Srcana senka je postavljena uspravno.U donjem delu postoje srasline plucne maramice.
-Nikada nisam imao upalu pluca, samo manji bronhitis.

Tacno takav osecaj sam i imao od pre 2 god kada sam prestao da pusim (pusio sam 18 godina).Nekako sam imao osecaj kao da mi je kapacitet pluca smanjen, pa ponekad moram jace da udahnem. Mislio sam da je to zbog prestanka pusenja , ali se nastavilo sve do danas. Rtg sam uradio tek pre koji dan.
-koji je nacin da se to resi?
Imam 37 godina.

Hvala
pozdrav
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

"VISAK VAZDUHA U PLUCIMA"

Post od mislimsvojimmozgom »

Za biser:

Molim Te prvo procitaj dva teksta na ovom podforumu:
- jedan iz meni nepoznatih razloga oznacen je nekakvim brojevila - no kada otvoris nadam se da ces saznati , pojmiti sta si svojim plucima ucinio/la pusenjem koje si zapoceo (kako izracunah) bas kao veoma mlad( nepunih 17 dodina!).
Trajno si ih ostetio/la(pusenjem) i stvorio mogucnost da govoris o "visku vazduha u plucima"- Da- taj visak ne mozes nikako izduvati tj ostaje u plucima i nakon najdubljeg izdaha I to je nazalost definitivno.
VEOMA JE DOBRO STO NE PUSIS I NEMOJ NIKADA VISE( prestankom pusenja zaustavio si dalje trajno ostecenje pluca -sto je dobro a sa posledicama se bori zajedno i uz savete i lecenje kod pulmologa.

- Procitaces kada otvoris temu"Ispitivanje disajne funkcije" da ima testova kojima je moguce ispitati celokupnu disajnu funkciju i time objasniti ono sto ti je ( verujem da je to Dr rekao) Dr rekao nakon sto je video tvoj rtg da su ti pluca transparentnija ( svetlija) zbog vazduha koji "zaostaje " u plucima (EMFIZEM)...
Idi da ti ispitaju disajnu funkciju ( ne samo spirometriju nego kompletnu DF)....
I NEMOJ POCETI PONOVO DA PUSIS, IZBEGAVAJ uticaj aerozogadjenja u makro i mikroklimatu , prehlade i sl.
Eto tako sam shvatila naslov ove tvoje teme.
R.
Mozes pulmologa upitati i ev. traziti da te uputi da ti se ispita alfa1 antitiripsin ....( koji prirodno,stiti nasa pluca ...ali ima slucajeva kada je on smanjen nasledno zavisno od kombinacije nasledjivanja itd).R
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
biser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 12:36 am

a

Post od biser »

a ti si?
Odgovori