Pozdrav svima
Ja sam iz Skoplja i surfajuci po internetu naisao sam na vas forum i mogu da kazem da je stvarno obeman i ustanovio da svako ko ima neki problem moze potraziti i "dobiti" savet sto je najvaznije.
Iz tog razloga resio sam da se uclanim i postavim pitanje sa molbom da dobijem i vise misljena. Naime povredio sam koleno na skijanju pa sada vec pre tri nedelje. Na prvi pregled kod ortopeda ustanovljeno je pozitivan test na prednju fioku levog kolena i tamo ima jos toga na latinskom kao i da se uradi MRI. E taj MRI ili magnetna rezonanca je oduzela mnogo vremena dok se uradi pa ocita itd i ono sto je doktor napisao ja nisam nista razumeo.
Elam prepisacu sa izvinjenjem da je sve na makedonski ali se nadam da cete razumeti.
"Edem na skeletnata struktura na levata tibija, od posterolateralna strana so epifizna frakturna linija vo kontinuitet so artikularnata povrsina, bez znaci za depresija i intaktnost na pokrovnata zglobna rskavica. Lezija na preden vkrsten ligament so diskontinuitet na vlaknata vo sredeniot del. Socuvan kontinutet na zaden vkrsten ligament i kolateralen lateralen. Lezija na kolateralen medijalen ligament vo proksimalniot del, parcijana lezija so distenzija na istiot od prisutna tecnost. Lezija i na zaden rog od medijalniot meniskus. Naglasena tecnost vo sinovijalnite recesusi i retropatelarnata burza."
Mnogo od ovoga ja ne razumem pa ako neko moze da mi to prevedi na "srpski" bio bih mnoogo zadovoljan a jos i ako neko i da neku smernicu kako dalje bio bih prezadovooljan. Naravno otici cu ortopedu i da vidim sta ce mi on reci, ali vise misljenja to bolje.
Inace prvu nedelju bilo je mnogo otoka a isti poceo polako da spada a sada jos uvek ga ima ali ne toliko. Hodam dobro ali ne mogu da savijem nogu vise od 50%.
Unapred hvala
povreda kolena
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Po ovom opisu MRI, stanje kolena je uredno, osim ostecenja prednje ukrstene veze kolena u srednjem delu, kao i istegnuca unutrasnje veze kolena u gornjem delu. Otok u predelu kosti i povecana kolicina zglobne tecnosti su najverovatnije reakcija na povredu.
Sto se tice lecenja, vrsta lecenja najvise zavisi od vrste povrede, aktivnosti pacijenta i njegovih zivotnih zahteva. No, kako je prednja ukrstena veza vrlo vazna za stabilnost kolena, cini mi se da ce vama najverovatnije biti odredjeno operativno lecenje.
Sto se tice lecenja, vrsta lecenja najvise zavisi od vrste povrede, aktivnosti pacijenta i njegovih zivotnih zahteva. No, kako je prednja ukrstena veza vrlo vazna za stabilnost kolena, cini mi se da ce vama najverovatnije biti odredjeno operativno lecenje.
Ortoped je preporucio prvo lecenje konvencionalnim metodama (fizikalna terapija, hodanje - kao vezba i to isklucivo po ramno, nikako ridovitim predelima, i kasnije odlazak na banju radi terapije u vodi). Kasnije bi se utvrdila potreba od operacije, mada fizioterapevt mi rece da na kraju ce ipak biti potreba od operacije. Pa sad razmisljam ako na kraju opet treba uraditi operaciju zasto onda to ne uraditi odmah. Razmisljam i da zatrazim misljenje i od drugog ortopeda da bih bio siguran sta radim.
Sve ovo zbog toga sto sam bio prilicno dosta sportski aktivan (planinsko trcanje, ali ipak u ramku rekreativnog, kao i ucestvo bar na jednog polumaratona i jednog maratona) i sto ce mi sve planove za ovu godinu propasti.
Sve ovo zbog toga sto sam bio prilicno dosta sportski aktivan (planinsko trcanje, ali ipak u ramku rekreativnog, kao i ucestvo bar na jednog polumaratona i jednog maratona) i sto ce mi sve planove za ovu godinu propasti.