Setalica

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Setalica

Post od unka »

Kakva su vam iskustva sa setalicom. Da li stavljati dete ako jos uvek samostalno ne sedi? Da li znate jel ima negativan uticaj na kicmicu bebice.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

uh! :roll:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Cerkica moja drugarice je imala dosta problema kad je bila manja i ona je dosta cesto boravila kod ortopeda koji joj je rekao da ne koristi setalicu jer dete samo nabija kicmu u njoj. E sad ja je ne koristima moj sincic je vec na nogama doista nehoda ali se dize i stoji na nogicama njegova baba je htela da mu kupi hodalicu ali sam ja odbila jer imedjuostalog druga prijateljica kaze dva ili tri puta joj je sin ispao iz hodalice i izudarao se posteno.
Kad pogledas malo bolje oni stvarno sede u toj hodalici i posto su jos klamavi nesede ni pravilno i mislim da stvarno nabijaju kicmu kako skacu. Neznam ja sm odlucila da je nekoristim pa i ja sam prohodala bez nje sasvim pravilo i na vreme.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Hodalica, šetalica ili dubak..... NE!
Osim što dete u njoj zauzima potpuno nepravilan položaj, štetna je za motorni razvoj. Dete treba da bude na tvrdoj podlozi što više i da se ne požuruje i ne stavlja u položaje koje ne može samo da zauzme.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=5766

na ovoj temi je bilo dosta reci o setalicama i tome koliko su nepotrebne ali i stetne!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Nisam to koristila jer sam citala da je stetno za dete i njegov razvoj kukova i motorike....
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

MOJE ISKUSTVO

Post od mislimsvojimmozgom »

Ultrazvuk i pregled (klinicki ) za kukove -uredan, poceo da sedi , onda spontano i da iz sedeceg (npr uz namestaj ,) ustajao nije mi trebala setalice niti bilo sta drugo.
Nekako sam zakljucila da ce biti najuspesnije da ja izigravam setalicu .
Evo sta smo radili:
Stavljala sam njegova stopala na dorzalni deo (gornji deo ) mojja oba stopala , njega pridrzavala- drzala uz moje telo ...i pocela sam sa njim tako namestenim da pravim "korake " otprilike, velicine kao da on sam hoda...Tako jedno 10-15 dana ...(ne secam se precizno- bilo pre 22 godine:)))
Prohodao je da sam se iznenadila kada je jednog dana sa flasicom u ustima , napravio prvih dva tri koraka...

Eto, to je moje iskustvo...ali mi ni danas nije jasno da mu je tih prvih dana hoda uvek trebala flasica sa cuclom podrazumeva se, u ustina.Nije vuka iz flasice nista , ceto bi bila i prazna - al je bila u ustima?.Izgleda da mu je drzala nekakvu ravnotezu ...:)))
Pozdrav R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Odgovori