Povecani Le u spermogramu?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
~NENA~
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 10:11 pm

Povecani Le u spermogramu?

Post od ~NENA~ »

Spermogram mog supruga je:
volumen 2ml
pH 9
Br.spermatozoida 100/10 9/L
pokretni posle 30 min. 70%
nepokretnih 30%
normalni oblici 70%
patoloski oblici 30%
Le 40-50
Er 2-3
epitel.cel. 4-5
fruktoza 1,0 arb.jed.
aglutinacija /
likvefakcija 120 min.

Spermakultura(-),tj. patogene klice nisu nadjene

Pitanje bi bilo da li ovakav nalaz moze da utice na plodnost i da li zahteva dalja ispitivanja?
Lecimo se od infertiliteta,tj ja imam PCOS i spremam se za HSG pa stimulacija ovulacije,ako sve bude ok.
Moji brisevi na chlamidiju,mikoplazmu,ureaplazmu su negativni.
Imam Candidu,koju sad lecim.
Moj dr kaze da ovo kod supruga nije toliko zabrinjavajuce,mada mene bune toliki Le i produzena likvefakcija i da li je moguce da pri tom spermokultura bude (-)?
Hvala unapred na odgovoru!
~NENA~
Novi član
Novi član

Post od ~NENA~ »

Pa sto niko nece da mi odgovori? :cry:
Filipe nadam se da imate mrvicu vremena i za nas!!!
Evo cekacu strpljivo!!!
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Kao prvo, pravilo je da se analize koje značajnije odstupaju od normale ponove, pa sav tekst koji sledi uzmite sa rezervom.
Spermogram je dobar, ali je problem duga likvefakcija i vrlo veliki broj leukocita (normalno je 5-10 na uvećanju 40x). Pošto likvefakcija zavisi od prostatičnih enzima, a leukociti lako mogu da potiču od prostate, ja bih u ispitivanjima krenuo odatle. To što vaš muž nema probleme sa prostatom ne mora da znači da nije u pitanju abakterijski prostatitis na primer. U tom slučaju je spermokultura negativna. Uvek treba razmotriti i lažno negativni rezultat.
Na pamet mi padaju i dva manje verovatna uzroka. Produžena likvefakcija može da bude posledica benigne hiperviskoznosti (to je urođeno i ne zahteva lečenje). Varikocela ponekad da povećan broj leukocita.
Nisam siguran kako ovo može uticati na koncepciju (oplođenje), ali mislim da ne bi trebalo da bude problema, jer su spermatozoidi u redu, produžena likvefakcija samo znači da će oni na put do jajne ćelije da krenu malo kasnije.
Ovo sve u svakom slučaju treba da ispita urolog.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
~NENA~
Novi član
Novi član

Post od ~NENA~ »

Hvala na odgovoru.
I ja sam za to da treba ispitati,pa me je zato i cudio po malo lezeran stav mog gin.
Hvala jos jednom i svako dobro!
Odgovori