obicne bradavice

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

obicne bradavice

Post od sludjena mama »

ili verrucae vulgares je dijagnoza koju sam dobila od dermatologa.
imam bradavicu ispod desne dojke,koja je tamno braon boje,u obliku buketa koji se drzi na peteljci,precnika 6mm!
nisam obracala paznju na nju,osim sto bih je prekrivala flasterom da je ne bih povredila brushalterom i to ne cesto.
desilo se medjutim da sam je jednom prilikom raskrvarila i ustvari je to i bio povod da posetim dermatologa.
od terapije sam dobila embecin mast da bi se smirila upala.posle sedam dana,na kontroli mi je receno da se upala smirila i doktor mi je dao uput za hirurga u slucaju da zelim da je odstranim.
moze li neko da mi da savet sta da radim,da li je bolje da je se otarasim,moze li biti nekih komplikacija u slucaju da je opet povredim i kakav je postupak prilikom odstranjivanja (malo mi je frka)! dermatolog i nije bio bas raspolozen za objasnjavanja!!
hvala unapred svima!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

niko da mi pomogne :cry:
neko...bilo ko???
issis
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 15, 2008 1:03 pm

Post od issis »

Otklonite je radiotalasima,traje samo 1sec ,nema oziljaka.Bice vam mnogo lakse bez nje.Pozz
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

Evo ovaj dermatolog je raspolozena da objasni.
Malo je cudno mesto za vulgarnu veruku to koje ste naveli. Bez obzira na kom mestu se nalazi, hirurg nije opcija koja treba da uklanja bradavice jer je to virusno oboljenje.
Uklanjanje radiotalasima je dobar predlog, a ako postoji sumnja kod dermatologa da to nije bradavica, vec nesto drugo, onda je to tkivo potrebno poslati na analizu pod mikroskopom.
Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji i pacijent nema rizik da ce sama intervencija promeniti prirodu vec postojece promene.
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Vojislava,moze li jos jedno pitanje?
Dete od 10 god.ima na prsticu noge bradavicu.Kako to ukloniti?
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Moze, naravno.
Kod dece treba gledati sta je najmanje bolno i traumaticno.
Dolaze u obzir radiotalasi (obavezno uz aplikovanje anestezije), tecni azot ili ako su promene vec uklanjane i ponovo se javljaju i lokalna aplikacija bleomicina. Sve pomenute opcije dolaze u obzir.
Bleomicin, ma kako zvucalo cudno, je citostatik, ali se aplikuje u obliku kapi na povrsinu bradavice i najmanje je bolna metoda. Mogu da kazem i bezbolna. A da, bez bojazni, ako se pravilno radi nema posledica po pacijenta.
Promena se mora u celosti ukloniti jer ce u suprotnom brzo recidivirati. Ne treba da se skida klasicnim hirurskim putem.
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Hvala vam na odgovoru :D
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

vojislava, evo i ja da vam se zahvalim na odgovoru!
i meni je bila cudna dijagnoza,s obzirom na to da je pregled odprilike tekao ovako:
pokazala sam bradavicu,koju sam dva dana pre toga zakacila i raskrvarila( inace sam celog zivota mislila da je mladez,dok mi dermatolog nije rekao da nije mladez vec bradavica),doktor je pogledao,napisao dijagnozu i terapiju(embecin mast)...posle nedelju dana,opet je pogledao bradavicu,rekao da se upalni proces smirio i pitao me da li zelim da je uklonim.tada mi je dao uput za hirurga,uz savet da je uklonim ako mi predstavlja problem.
zato sam i postavila pitanje ovde!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

otkloni to odmah, nemoj ni da razmishljaash!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nevaljala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 5:49 pm

Post od nevaljala »

Imam zaravnjene bradavice na licu da li je dobro ukloniti ih radiotalasima? Da li je moguc oziljak i da li postoji neka krema nakon intervencije kako ne bi doslo do oziljka? Vec godinu dana odlazim na tecni azot i nije mi pomogao.Hvala
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Sasvim se lepo mogu ukloniti radiotalasima ukoliko to neko zna da radi, pazljiv je, i ima strpljenja. Oziljak ne bi trebao da ostane.
nevaljala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 5:49 pm

Post od nevaljala »

Nakon intervencije,da li postoji krema koja ce zaustaviti njihovo vracanje? I da li postoji mogucnost da se vracaju? i cime se lice moze umivati nakon (spaljivanja)? Hvala
Odgovori