Molim za komentar spermograma:
volume:2.8
sperm contrecation:69
total count:193.2
motility:65
progresion:R:3,S:64,P:1,N:32
normal morphology:17
abnormal morphology:83
head:77
midpiece:27
tall:4
cytoplasmic drop:1
sperm agglutination:<5
round cells:2-5
latexmax screen:0
ph:8.4
Dijagnoza:teratozoospermia
Radjen cistoscopy i sve je u redu,krvna slika u redu.
Ultra zvuk testisa,dijagnoza:
1.appears the patient has small bilateral varicoceles
2.small right hydrocele
3.testes are unremarkable in their appearance
Svi nalazi radjeni u americi,molim za komentar i ako neko moze da preporuci dobrog doktora u srbiji.
Hvala.[/b]
spermogram
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Ono sto se vidi iz prilozenog je teratozoospermia - a to znaci da su spermatozoidi abnormalne gradje (to se vidi iz podatka abnormal morphology 83), znaci od 100 spermatozoida kod tebe je 83 abnormalne gradje, no koncentracija (69) i mobilnost spermija (65) je na normalnom nivou. E , sada , da li su morfoloski deformisani spermatozoidi sposobni oploditi jajnu celiju - to ne znam (moraces potraziti strucno misljenje)
Sto se tice ultrazvuka:
1. imas male varikokele (produzena, savijena i prosirena spermaticka vena. Narodski receno: prosirenje vena oko testisa) na oba testisa- sto zna biti uzrok neplodnosti, ali se vrlo lako rjesava hirurskim putem,
2. i jedna hidrokela na desnom testisu ( to je nakupina vode) -isto beznacajno
3. testisi su normalnog izgleda - stoga nema razloga za brigu
I meni je na ultrazvuku pronadjena varikokela i hidrokela samo na lijevom testisu (napisano je u stepenu I/II) mada nakon uroloske konsultacije shvatam da nema razloga za brigu a kamoli operaciju
Spermogram radim za dva dana tako da sam i ja u brigama.
Uzrok svim ovim pretragama koje radim je hematospermia koju sam primjetio 1.12.2008 , i koja nije nimalo prijatna za vidjeti
napravio sam dakle, nalaz :
krvi, urina, urinokulture (sve cisto);
ultrazvuk bubrega , mokracnog mjehura, prostate i testisa
i sada kao zadnju pretragu radim spermogram .
Potrebno je napomenuti jos i cinjenicu da imam policistozu bubrega (ciste na bubrezima; ADKPD - u engleskoj literaturi
) koja je i uzrok hipertenziji (visok krvni pritisak) te se to navodi kao jedan od mogucih uzroka varikokele. Inace varikokela se nalazi kod 90 posto muskaraca na lijevom testisu. Kako se kod 40% neplodnih muskaraca susrece ova pojava , smatra se da dovodi do neplodnosti , sto u tvom slucaju ne mora biti...
eto , nadam se da sam bar malo bio od pomoci
Javicu se kada uradim i spermogram
pozz!
Sto se tice ultrazvuka:
1. imas male varikokele (produzena, savijena i prosirena spermaticka vena. Narodski receno: prosirenje vena oko testisa) na oba testisa- sto zna biti uzrok neplodnosti, ali se vrlo lako rjesava hirurskim putem,
2. i jedna hidrokela na desnom testisu ( to je nakupina vode) -isto beznacajno
3. testisi su normalnog izgleda - stoga nema razloga za brigu

I meni je na ultrazvuku pronadjena varikokela i hidrokela samo na lijevom testisu (napisano je u stepenu I/II) mada nakon uroloske konsultacije shvatam da nema razloga za brigu a kamoli operaciju

Spermogram radim za dva dana tako da sam i ja u brigama.
Uzrok svim ovim pretragama koje radim je hematospermia koju sam primjetio 1.12.2008 , i koja nije nimalo prijatna za vidjeti

napravio sam dakle, nalaz :
krvi, urina, urinokulture (sve cisto);
ultrazvuk bubrega , mokracnog mjehura, prostate i testisa
i sada kao zadnju pretragu radim spermogram .
Potrebno je napomenuti jos i cinjenicu da imam policistozu bubrega (ciste na bubrezima; ADKPD - u engleskoj literaturi

eto , nadam se da sam bar malo bio od pomoci

Javicu se kada uradim i spermogram
pozz!
Da li neko moze da mi protumaci ove rezultate Spermograma:
izgled: normalan
Viskoznost: normalna
Volumen:2 ml
Broj spermatozoida u 1 ml: 36 000 000
Pokretljivost u toku prva 2h:
Aktivnih:35%
U mestu: 5%
Nepokretnih: 60%
Pokretljivost posle 3h:
Isti rezultati kao i posle 2h
Aglutacija 0
Leukociti 4-6
Eritrociti 2-3
Hvala unapred posto nisam bas upucena u ovu granu medicine:)
izgled: normalan
Viskoznost: normalna
Volumen:2 ml
Broj spermatozoida u 1 ml: 36 000 000
Pokretljivost u toku prva 2h:
Aktivnih:35%
U mestu: 5%
Nepokretnih: 60%
Pokretljivost posle 3h:
Isti rezultati kao i posle 2h
Aglutacija 0
Leukociti 4-6
Eritrociti 2-3
Hvala unapred posto nisam bas upucena u ovu granu medicine:)
cao Marija04
Ne treba nista posebno biti upucen u ovu problematiku jer za tumacenje spermograma treba samo da nadjes listu normalnih vrijednosti i da ovaj spermogram uporedis sa tom listom.
Dijagnoza ovog spermograma je asthenohematopyospermia!
Dakle radi se o slijedecem:
Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50% (u tvom slucaju: aktivnih 35%+ u mestu 5% = 40 % ukupna pokretljivost)
Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu (eritrociti 2-3)
Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnih vrednosti, a normalna vrijednost je do 1; leukociti 4-6)
Iz svega ovoga se vidi da je u pitanju i neka infekcija (povecan broj leukocita) i krv u spermi (hematospermia), te smanjena pokretljivost spermatozoida. Nepokretljivost spermatozoida dovodi do neplodnosti muskarca. Kako je u ovom slucaju aktivnih 35% jos uvijek postoji mogucnost oplodnje , mada nije precizirano tacno o kojoj klasi pokretnih se radi (da li su brzo progresivni ili sporo progresivni), no mislim opet da to i nije toliko vazno sve dok se progresivno(pravolinijski) krecu. Jer mislim da bas na ovom forumu ima post u kojem covjek tvrdi da je oplodnja moguca i sa 20% progresivno pokretnih spermatozoida
Dakle, jos uvijek nema razloga za neku vecu zabrinutost jer se pokretljivost moze povecati lijekovima i receptima koje takodje mozes da nadjes na ovom forumu, ali sva paznja treba da je usmjerena ka rjesavanju infekcije i neophodna je naravno, konsultacija sa urologom i strucna preporuka odgovarajucih lijekova!
Ne treba nista posebno biti upucen u ovu problematiku jer za tumacenje spermograma treba samo da nadjes listu normalnih vrijednosti i da ovaj spermogram uporedis sa tom listom.
Dijagnoza ovog spermograma je asthenohematopyospermia!
Dakle radi se o slijedecem:
Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50% (u tvom slucaju: aktivnih 35%+ u mestu 5% = 40 % ukupna pokretljivost)
Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu (eritrociti 2-3)
Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnih vrednosti, a normalna vrijednost je do 1; leukociti 4-6)
Iz svega ovoga se vidi da je u pitanju i neka infekcija (povecan broj leukocita) i krv u spermi (hematospermia), te smanjena pokretljivost spermatozoida. Nepokretljivost spermatozoida dovodi do neplodnosti muskarca. Kako je u ovom slucaju aktivnih 35% jos uvijek postoji mogucnost oplodnje , mada nije precizirano tacno o kojoj klasi pokretnih se radi (da li su brzo progresivni ili sporo progresivni), no mislim opet da to i nije toliko vazno sve dok se progresivno(pravolinijski) krecu. Jer mislim da bas na ovom forumu ima post u kojem covjek tvrdi da je oplodnja moguca i sa 20% progresivno pokretnih spermatozoida

Dakle, jos uvijek nema razloga za neku vecu zabrinutost jer se pokretljivost moze povecati lijekovima i receptima koje takodje mozes da nadjes na ovom forumu, ali sva paznja treba da je usmjerena ka rjesavanju infekcije i neophodna je naravno, konsultacija sa urologom i strucna preporuka odgovarajucih lijekova!