[b]Sterilitet posle operacije seminoma[/b]
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
[b]Sterilitet posle operacije seminoma[/b]
Pre nekoliko godina imao sam seminom testisa, koji je operativnim putem uklonjen. Pre radio terapije predloženo mi je da uradim spermogram, koji je pokazao nula spermatozoida, što je tada pripisano "postoperativnom šoku". Nažalost, ni danas nije ništa bolje. Šta mi je činiti dalje?
Posle radioterapije seminoma oporavak zavisi od primljene doze i načina zračenja. Obično se funkcija testisa oporavi za 9-18 meseci, ali kod visokih doza (oko 5 Gy) oporavak može da traje i 6 godina. Posle tog perioda ne treba očekivati poboljšanja. Sve u svemu oko dve trećine zračenih može samostalno ili uz pomoć nekih metoda asistirane reprodukcije (američki podaci) da dobije potomstvo. Metoda koja daje nadu najteže oštećenim je intracitoplazmatska injekcija spermatozoida, gde je dovoljan i jedan jedini dobar spermatozoid (koji može da se dobije biopsijom testisa) koji se onda ubrizga direktno u jajnu ćeliju.
Ukoliko je azoospermia posledica radijacionog oštećenja testisa meni nije poznat metod lečenja kojim bi se takav testis oporavio (ukoliko to nije uradio sam od sebe).
U svakom slučaju posetite urologa koji će posle detaljnog pregleda da proceni da li je u pitanju posledica terapije, ili eventualno nešto drugo podložno lečenju.
Ukoliko je azoospermia posledica radijacionog oštećenja testisa meni nije poznat metod lečenja kojim bi se takav testis oporavio (ukoliko to nije uradio sam od sebe).
U svakom slučaju posetite urologa koji će posle detaljnog pregleda da proceni da li je u pitanju posledica terapije, ili eventualno nešto drugo podložno lečenju.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!