Šta ovaj nalaz zapravo znači?

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
marshall
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2005 5:05 pm

Šta ovaj nalaz zapravo znači?

Post od marshall »

Moj otac ima 67 godina. Stalno kasljuca, a povremeno dobija napade kaslja (mozda jedanput ili dva puta nedeljno). Tokom kaslja izbaci manje slajma. Primeceno je da mu smeta dim (cigareta, vatra), pepeo, prasina. Nepusac je, cak sta vise nikad nije ni bio pusac. Inace do penzije je radio kao elektricar i rukovalac gradjevinskih masina tako da se to ne bi moglo dovesti u vezu sa tegobama. Od drugih tegoba ima vrtoglavice (ponekad na trenutak gubitak svesti), nizi pritisak i bol u uhu.

Molim da mi ovaj CT nalaz neko "prevede" na srpski.

CT pregled TORAXA:

U podrucju lingule diskretno je naglasena sara intersticijuma, a manje mrljaste promene vide se u popdrucju incizure i neposredno iza nje subpleralno u donjem lobusu sa leve strane.
Diskretno je naglasena i sara intersticijuma i u donjem lobusu sa desne strane pleuroperikardijalna antezija levo bazalno i napred.
Nema znakova pleuralnog izliva.
Limfne zlezde medijastinuma nisu uvecane.
Oba nadbubrega su u fizioloskim granicama.
[/img]
Dr Branislav
Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

CT pregled TORAXA - odgovor

Post od Dr Branislav »

Niste napisali zasto je uopste radio CT (posto to nije rutinska analiza). Inace, nalaz nije nista zabrinjavajuci sam po sebi, medjutim treba se osloniti na klinicku sliku.
Lingula je jedan mali anatomski deo srednjeg reznja levog plucnog krila (bukvalno naci 'jezicak'), a naglasena plucna sara moze da ukazuje na zapaljenske promene disajnih puteva (zbog razlicitih uzroka - najcesce pusenja i nekih dugotrajnih izlozenosti stetnim profesionalnim cesticama).
incizura (lat) = 'usek'
subpleuralno = ispod pleure (plucne maramice)
lobus = rezanj (pluca)
athezija = 'priraslica' (najcesce posledica starog zapaljenskog procesa)
pleuroperikardijalno = izmedju pleure i perikarda (srcane maramice)
Odgovori