Vec jako dugo citam vase teme i trazim rijesenje za sebe.Kako je vec zapisano SVE SRETNE PORODICE LICE JEDNA NA DRUGU A SVAKA NESRETNA PORODICA JE NESRETNA NA SVOJ NACIN.Tako i ovdje sve mi trazimo svoja rijesenje i smatramo da je nas problem nerjesiv.
Ja imam 33 godine i nikad nisam imala nekih velikih problema sa zdravljem.Jednostavno samo one bolesti(ospice,zausnjaci,upale grla) sto svako od nas prezivi.I onda je dosao prvi spontani 24.06.2004 a zatim i drugi 25.12.2004. sa dijagnozom Blighted ovum.Na moje institiranje uradila sam pretrage hormona,pregled kod interniste,neurologa i ocnog -i svi su bili uredni.Tada je uradjen i suprugov spermogram:
volumen3,0,p.h=8,0;broj sperme 40mil/ccm:pokretnih25%slabopokretnih40%inepokretnih35%.
I tako smo mi naredna cetiri godini radili na bebi da bi 31.5.2008.dobila bolove u stomaku nakon cega sam opet zavrsila na stolu posto su mi preko beta-hCG ustanovili da sam trudna.Dijagnoza mi je tad upisana Ab completus.
Sada sam uradila testove:
1.Hormona:prolaktin13,8;T3 2,18;T4=102,2;TSH=1,93;Anti TgAb=71
2.MIkroplasma,Ureaplasma,Hlamidija -negativne
3.Torch:toxoplasma IGG 0,13 IGM negativan
Rubeola IGG 70,49 IGM negativan
Cytomegalie IGG 4400 IGM negativan
Parvovirus IGG6,9 IGM negativan
Varicella IGG907 IGM negativan
Herpes-Simplex IGG 2300 IGM negativan
4.Antifosfolipidna IGG 0,8 IGM 0,9
Antikardiolipidna IGG 1,1 IGM 2,4
5.TRNA negativan
6.UZ/Dopler
uterus:56*29*25,AVF,pravilne konture,tekstura homog.,
Endrometrijum pravila kontura 4/2
Ovarijum dex. 27*22cm ovarica 0,58, vise folikula do 8mm
Ovarijum sin. 25*20cm i ispod uterusa ovarica 0,55, vise folikula do 7mm
Dauglasov prostor prazan
7.Vaginalni i cervikalni bris -ostao sterilan
8.Laboratorijske pretrage krvi(SE,KS,Trombocit,vrijeme krvarenja i koagulacije,Bilirubin,Glukoza,OGTT,AAT,ALAT,Urea,Kreatin,Urin) -sve uredno.
9.KARIOTIP-danas gotov,nisam ga digla ali mi je gospodja rekla da je uredan
Moje pitanje, nakon ovog astronomskog uvoda,bi bio: Da li po vasem misljenju ima jos nesto da uradim?
Sta da radi osoba koja se bori sa ovim problemom a kojoj su nalazi uredni?
Da li da se oslonim na promjenjivi faktor srece ili ima jos nesto da uradim u ovoj borbi sa vjetrenjacama?
Pozdrav
ponovljeni pobacaj
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Moj problem je slican, samo sto sam ja imala blighted ovum u decembru 2007. a u novembru 2008. pobacaj u 24. nedelji i naravno ne znam uzrok. Trudnoca je bila rizicna od 10. nedelje zato sto sam prokrvarila a spontani se desio zbog neke infekcije. Suprug i ja pre tog strasnog dogadjaja nismo imali odnose 3. meseca. papa II grupa, cervikalni, vaginalni, hlamidija,mikoplazma, ureaplazma i kompletan torch su u redu kao i krvna slika, urin i urinokultura. I doktor nacelnik za patologiju trudnoce mi je rekao da nije potrebno da radim nista vise od analiza i da za 4. meseca ponovo ostanem u drugom stanju. Sto naravno necu uraditi ali ne znam vise sta da radim od analiza jer ne zelim da mi se ovo ponovi. kada vidim koliko si testova uradila... Nisam kopetentna da delim savete ali da sam na tvom mestu ja bih se opustila i pokusala ponovo. Veruj mi jedno, blighted ovum i pobacaj do 10 nedelje nije ni slicno kao pobacaj u 24 nedelji gde radjas bebu i znas kog je pola i nikada je ne cujes kako place i kada krene mleko pa moras da ga zaustavis jer nemas kome da ga das. Budi jaka i istrajna imas jos vremena.
Hvala ti. Moj problem je sto moram da nadjem vrstu infekcije koja je izazvala pobacaj tako kasno. Meni se beba pravilno razvijala, testovi su bili u redu i na histopatoloskom nalazu nije bilo znakova anomalija vec neke infekcije. Ja necu pokusati da zatrudnim dok ne nadjem uzrok ali je jako tesko posto ni suprug ni ja nemamo nikakve simptome a ono sto bi moglo tako kasno da izazove pobacaj su hlamidija, mikoplazma,ureaplazma i toxoplazma i citomegalo virus. Bar su mi tako rekli lekari. Citomegalovirus sam prelezala kao i ti ali ne znam kada jer u trudnoci nisam imala temperaturu. On moze da se reaktivira u trudnoci ali mu posledice nisu katastrofalne kao kada se dobije u trudnoci. Sve od ovih testova je u redu tako da ne znam za sada sta dalje ali se ne predajem sto ne smes i ti. Znam puno, puno slucajeva slicnih tebi koji sada imaju decu i sigurna sam da ces imati i ti a verujem i ja.
Sto se tice ovih pretraga sto si nabrojala to je bar vadjenje krvi i za 15 dana saznas da li imas ili ne.A sto se tice simptoma ni nas dvoje nemamo ni jednog simptoma a i nalazi su OK.To me najvise i brine.Znas usla sam u ovu borbu sa idejom da cu naci razlog zasto mi se sve to desilo, da cu se boriti protiv neceg.Ovako ja nemam sa cim da se borim.U istom sam polozaju ko i prije 5 godina!I sve bi to bilo dobro da mi se sad ne javlja strah od trudnoce.Sad bi voljela da imam svoju bebu ali da ga odmah imam a ne da 9 mjeseci iscekujem neke simptome koji su slicni ranijim simptomima.
Znam ja da treba da se opustim.Znam ja ali mozak ne slusa.Ja mu govorim ali on po svom.Nekad sanjam da sam trudna pa se probudim u strahu.Uh.Mozda je to samo prolazna depresija.
Znam ja da treba da se opustim.Znam ja ali mozak ne slusa.Ja mu govorim ali on po svom.Nekad sanjam da sam trudna pa se probudim u strahu.Uh.Mozda je to samo prolazna depresija.
Apsolutno znam kako se osecas. Pronalazim se u svakoj tvojoj reci i mogla bih da ispricam jos puno gorih stvari ali ne zelim. Ti si zdrava, znam da je tesko i meni je ali moras da se opustis kao i ja. Znam o kakvom strahu pricas ja sam tako zivela 24 nedelje i ne daj boze nikome. U pravom pravcatom strahu. I sama znas koliku ulogu tu ima psiha. Takav problem je imala i moja drugarica koja posle miseda nije mogla da ostane trudna NA NERVNOJ BAZI i sada je u 5 mesecu bez i jednog problema. Prosto svaka trudnoca je za sebe! Nekom se to ne desi, nekome 1,2,3 puta. Bitno je da znas da mozes da zatrudnis! Zdrava si! Pre sledece trudnoce pripremi organizam. Pre trudnoce pocni sa vitaminima, folnom kiselinom obavezno i vitaminom c. Cim saznas da si trudna ako radis prestani da radis i opusti se. Kad budes videla da je sve u redu opustices se i poceti da uzivas. To je slucaj te moje drugarice. Bila je preopterecena trudnocom i stahom cim se opustila ostala je trudna i sada bukvalno uziva i sve joj je ok. Znas koliko je stres vazan faktor. Sve je na tvojoj strani. Zdrava si i znas da mozes da ostanes trudna. Zato samo opusteno! A ja trebam da nadjem uzrok infekcije i ako mi vrsni lekari govore da nema potrebe.