Nezgodno sam doskocila i uganula desni skocni zglob prilikom cega sam cula da je nesto puklo. Noga je momentalno otekla sa strane, na rendgenu se pokazalo da nije prelom. Nosila sam longetu deset dana i sad sam presla na lokalnu terapiju. Noga je otecena i sa hematomima, verovatno sam samo istegla ligamente ali me brine sta je to puklo. Imam 26 godina.
hvala unapred
razlika izmedju istegnutih i pokidanih ligamenata?
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Mogao je da pukne neki od ligamenata u predelu skocnog zgloba, ili deo zglobne kapsule. Ni jedna ni druga povreda se ne mogu videti na snimku, pa se o njihovom postojanju zakljucuje indirektno - bol, otok, podlivi, a na snimku nema nista.
Postoje razni nacini lecenja za ovo, a mislim da najbolji efekat daje produzeno nosenje gipsa dok se bolovi, otok i podlivi ne povuku; fizikalna terapija sledi tek posle toga. Malo je tesko psiholoski prihvatiti produzenu neaktivnost, ali vredi strpeti se
Postoje razni nacini lecenja za ovo, a mislim da najbolji efekat daje produzeno nosenje gipsa dok se bolovi, otok i podlivi ne povuku; fizikalna terapija sledi tek posle toga. Malo je tesko psiholoski prihvatiti produzenu neaktivnost, ali vredi strpeti se
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Okt 05, 2005 7:53 pm
jelena, moras snimiti zglob ultrazvukom jedino tako ces znati sta je u stvari bilo s tvojom nogom,a sto se tice mog predhodnika potpuno je u pravu samo se ne slazem u vezi gipsa jer ti otok pod gipsom nikaki nece spasti,konsultuj fizioterapeuta ili dr.sportske medicine,mogu i ja da pi pogledam nogu i aplikujem terapije ukoliko to zelis javi se
063/8648777 uros
063/8648777 uros
Ima vec skoro tri meseca otkako sam povredila nogu, vec sam 8 nedelja na fizikalnoj terapiji. Pregled ultrazvukom je potvrdio da mi je pukao ligament sa spoljasnje strane a onaj 'prednji' je istegnut. Otok i modrice su se povukli osim na delu gde je ligament pukao koji je i dalje malo otecen, bolan na dodir i oblast oko njega je tamnije pigmentisana. Normalno hodam ali ne mogu da trcim i zglob mi je ponekad ukocen i bolan posle duze neaktivnosti (ujutru ili kad propustim terapiju). Vezbam sa tegovima i idem na magnet, laser, struje...rekli su mi da je u pitanju nezgodna povreda, pogotovo sto sam kao dete vec jednom istegla ligamente. Zanima me sta mogu da ocekujem, poslednje dve-tri nedelje kao da stagniram. Koliko je prosecno potrebno da ovakva povreda prodje, onako, potpuno?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Vecina medicinskih iskustava je nastala na osnovu metoda pokusaja i greske. Tako su sigurno i za istegnuca ligamenata probane razne vrste lecenja, ali je u knjigama ostalo samo ono sto daje efekat. Uglavnom nigde ne pise kako ce se neka bolest ili povreda razvijati ako se ne leci, ili ako se leci neadekvatno.
Iz iskustva na sopstvenoj nozi znam da otok, ako se ne nosi gips posle istegnuca ligamenata skocnog zgloba (a mozda je neki i pukao, stvarno ne znam) moze da potraje i do 6 meseci.
Iz iskustva na sopstvenoj nozi znam da otok, ako se ne nosi gips posle istegnuca ligamenata skocnog zgloba (a mozda je neki i pukao, stvarno ne znam) moze da potraje i do 6 meseci.