PROFILAKSA ASTME

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
dr_Snezana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 8:36 pm

PROFILAKSA ASTME

Post od dr_Snezana »

Moj sin,rodjen oktobra 2001.,ima astmu.Od septembra prosle godine uvedena je profilaksa-Flixotide 50mcg 2X jedan udah,a zbog alergijskog rinitisa Nasonex sprej 1X1.Sada mu je dobro,ali interesuje me dugorocna prognoza.U kojoj meri dolazi do sloma imunoloskog sistema zbog prisustva korktikosteroida u ovim preparatima?Kome da se obratim za pomoc (zivim u Zrenjaninu)?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kortikosteroidi ne moraju nuzno da "slome" imunosistem. Takodje, postavljam uvek isto pitanje - da li je astma dijagnostikovana na pravi nacin... Nikakve prognoze o decjim opstrukcijama se ne daju pre ulaska dece u pubertet.

Pozdrav i sve najbolje
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

dr ivice
koji je pravi nacin da se postavi dijagnoza astme?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

O, Bože...
Na osnovu:
anamnestičkih podataka
kliničkog pregleda
ispitivanja plućne funkcije ( u napadu, van napada, nakon inhalacione bronhodilatatorne i kortikosteroidne terapije)
gasnih analiza sa acidobaznim statusom
difuzijskog kapaciteta
bronhoprovokacionog testa
testa "na napor"
imunoloških ispitivanja
kortikosteroidnog testa...
I postavimo dijagnozu Asthma bronchiale.

P.S. Izvinjavam se što sam odgovorila a da nisam prozvana.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako, ako, samo da jos preuzmete pulmologiju u potpunosti, kao u narodnoj izreci "dajte dete materi". Samo da se zna: dame i gospodo, "tartufa" je ekspert za ovu oblast, koleginica sa najvecim obrazovanjem i strucnosti u pulmologiji.

Pozdrav!
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Ništa lično i bez surevnjivosti, zaista!
Početak mog posta - obraćanje Svevišnjem- je način koji ne koristim inače. Malo mi je "izletelo", priznajem, a asocijacija je bila ono čuveno pitanje koje većina pacijenata postavlja :"Bože, doktorka samo da nije astma"...Naš narod se plaši "pumpica" više od ratova a manje od promaje...A astmu treba samo pravilno i tačno dijagnostikovati i može se sa inhalacionim bronhodilatatornim i kortikosteroidnim preparatima najnovije generacije i kombinacija, držati pod odličnom kontrolom!!! Pozz
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Koleginice, ja se sa neskrivenim i nedvosmislenim ushicenjem nadam da cete uskoro postati moderator za pulmologiju, jer je to vise nego neophodno celom forumu. Na ortopediji vec imamo ortopede, na ginekologiji ginekologe, internisticke subspecijlisticke oblasti su slabo pokrivene, a Vase prisustvo je zaista dragoceno. Pozdravljam Vas i nadam se da cete ostati na forumu jos dugo, na korist pacijenata i nas lekara koji uz pisanje i citanje istovremeno i ucimo i osvezavamo znanja.
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Re: PROFILAKSA ASTME

Post od Dr Zvonimir »

dr_Snezana napisao:Moj sin,rodjen oktobra 2001.,ima astmu.Od septembra prosle godine uvedena je profilaksa-Flixotide 50mcg 2X jedan udah,a zbog alergijskog rinitisa Nasonex sprej 1X1.Sada mu je dobro,ali interesuje me dugorocna prognoza.U kojoj meri dolazi do sloma imunoloskog sistema zbog prisustva korktikosteroida u ovim preparatima?Kome da se obratim za pomoc (zivim u Zrenjaninu)?
Po raspolozivoj medicinskoj literaturi, koncentracije kortikosteroida koje iz aerosola leka prodiru sistemski su izuzetno male, neiscrpljuju osovinu hipotalamus-nadbubrezne zlezde!, ali ipak dovode do povecane pojave osteoporoze i katarakte.
Jedan od najvecih pikova za pojavu astme je oko 5 godine zivota i astma ipak nazalost nosi povecanu smrtnost u detinjstvu.
Profilaksa pored specificnih mera/kortikosteroidi podrazumeva primenu i nespecificnih mera protiv "verovatnih" uzrocnika-alergena kod astme, ali su te mere dosta komplikovane i u kucnim uslovima ih je vrlo tesko sprovoditi.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

moje dete ima 15 mes.od 5-og meseca obstrukcje(imao ih je 6,na mesec i po dana i jednu upalu pluca).Zivimo u emiratma i tamosnji lekarii su davali terapiju-inhalacije pulmicort,atrovent,ventolin(sve miksano zajedno na 4h pa na 6h),pulmicortom ostaje inhaliranje po mesec,mesec i po.Ovde smo na letovanju-lekari dali spalmotil u slucaju napada i pulmicort 1ml koncentracije 0.5 na 24h,svako jutro i to mes.dana a drugi lekar rekao profilksa pulmicortom godinu dana.Dete ima kandidu u crevima a za sve veme lecenja u emiratima nije(pulmicort davan 0. ml iste koncenratcije 2x dnevno)...ali ucestaliji npadi u emiratima nego ovdeovde 2 napada za 4 mes)...trenutno nema candide,sta raditi?
snjeza_sn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 1:44 pm

MOLBA

Post od snjeza_sn »

tartufa

ja sam poslije ovog vaseg odgovora ostala zapanjena. moj sin ima astmaticne napade od 19 mjeseci, sada ima 7,5 godina. pulmolozi i alergolozi u nasem gradu su mu dijagnostikovali astmu nakon 3 hospitalizovanja (a to je bilo vec do njegove 2 godine zivota). od svih pretraga koje ste vi naveli mom sinu je samo uradjen prick test, prvi put je pokazao alergiju na polen drveca i grinje, a svi ostali prick testovi sve do dana danasnjeg su mu negativni, ali on i dalje ima napade.

uveden mu je flixotide kao terapija, nekad su mu povecavali dozu, nekad smanjivali, uglavnom kada uzima 1x50mcg flixotida ujutru i navece dobar je, ali cim ga "skinu" sa terapije opet sve po starom.

uglavnom od 2 godine je vise pod flixotidom nego sto nije. sada su ga opet skinuli pocetkom septembra sa terapije, bio je dobar prva dva mjeseca, ali zadnjih 20-tak dana uzasno kaslje nocu skripi uzas jedan.

zao mi je djeteta, bas se pati, ujutru ustane umorniji nego sto je legao.

mene interesuje jedna stvar gdje u BEOGRADU mozemo da odradimo sve te nalaze uz prisustvo nekog dobrog DOKTORA SPECIJALISTE, jer i ja i muz smo toliko razocarani mjesnim doktorima i njihovim nacinom lijecenja. vecinu stvari o njegovoj bolesti smo saznali sami kroz citanje knjiga, putem interneta, zatim kroz njegove napade smo shvatili sta mu sve smeta (tipa vlaga, vjetar, jugo narocito, itd.), a sve nam je to neko od njih mogao fino reci, a ne da mi na tezi nacin sve to naucimo.

neki su nam preporucivali da odemo na VMA, neki na institut Majka i dijete, da li i vi mislite tako i kod koga od doktora da odemo.

voljeli bi kao i svaki roditelj da nase dijete moze normalno da zivi kao i sva djeca prvenstveno, a zatim da mu se postavi PRAVA DIJAGNOZA koja je potkrijepljenja sa svim nalazima koji se mogu obaviti.

nije nam jasno da dijete na prick testu ne pokazuje nikakvu alergiju, a eozonfili i u krvi i u nosu su mu jako poviseni.

unaprijed hvala
Odgovori