jačanje mišića udarcima ???

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
batulica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 10, 2005 4:14 am

jačanje mišića udarcima ???

Post od batulica »

ovo mi je veoma važno da saznam što pre.

moj prijatelj je u uverenju da specifičnim "treningom" koji se sastoji
od udaranja sebe raznim predmetima po mišićima, može da ojača te mišiće,
i celokupnu snagu tela.

mene sve to više asocira na omekšavanje mesa kuhinjskim čekićem.

ali evo i njegove teorije koja, ma koliko idiotska, ima pozadinu u nekim
poznatim stvarima.

1.Fizičkom aktivnošću se jačaju mišići i kosti
2.Fizička aktivnost je u suštini "unutrašnje povređivanje" mišića i kostiju
na koje telo "odgovara" dodatnom izgradnjom naprezanih tkiva da bi
u buduće mogla da odgovore zahtevima.

odatle on izvlači zaključak da je ova metoda jačanja tela legitimna.

takođe tvrdi da je ova metoda analogna borilačkim veštinama gde
vežbači treniraju udarajući vreće, daske, jedni druge...

moj prijatelj koristi drvenu i metalnu šipku dugu oko 50cm kojima se
lupka različitim intenzitetima po svim mišićima koje može da dohvati,
a jedino mu je pravilo da ne pogodi zglobove.
po cevanicama osim lupkanja radi poteze kao oklagijom po testu.

bavi se on i "normalnim" vežbanjem, ali ovo mu je biser.

voleo bih da mi neko ko je stručan objasni da li je ovo pametno, ili sam ja taj koji nije u pravu ?
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

E, stvarno cu svasta cuti!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Do danas sam ziveo u ubedjenju da u borilackim vestinama "vežbači treniraju udarajući vreće, daske, jedni druge..." da bi povecali snagu udarca, brzinu i koordinaciju pokreta :D
Jeste tacno da postepeno povecavanje opterecenja dovodi do jacanja misica i kostiju, ali se to odnosi na povecanje fizioloskog opterecenja )onog koje odgovara funkciji nekog organa), a ne na povredjivanje.
Salu na stranu, iole ozbiljniji udarac moze da dovede do ostecenja misicnih vlakana, pa samim tim i do izliva krvi iz povredjenog misica u okolno tkivo. Vremenom organizam "svari" taj krvni podliv, ali moze da se desi da ga ne ukloni u potpunosti nego da se na mestu krvnog podliva formira vezivno tkivo sto odgovara stvaranju oziljka na kozi posle posecanja. Ukoliko se ponavljanim povredama stvori dovoljno tog vezivnog tkiva, predeo misica moze zbilja da ima vecu masu, ali ce to biti na racun oziljnog tkiva, a ne na racun funkcionalnog misica.
Paralela ovoj ideji bi bila da alkoholicari svakodnevnim "maltretiranjem" jetre postizu da im jetra bude zdravija nego kod antialkoholocara.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

jojjjjjjooooooj

svidja mi se ova paralela sa alkoholicharima.

Meni se chini da vash drug ima malko problema sa sobom, na psiholoshkoj bazi, nije strano da se ljudi samokaznjavaju zbog kojekakvih razloga, takva vrsta 'vezbe' tj samodokazivanja je prisutna i danas u nekim plemenima, nije to straano nimalo.

A sa druge strane, ovakvim specifichnim 'vezbanjem' moze samo postici kontraefekat poshto s emishici statichkom kontrakcijom u najmanjoj meri jachaju. Ono sto se desi sa mishicima koje on udari nekim predmetom je grchenje mishica na fizioloshkoj osnovi, reaguje na napad i grchi svoje mishice kako bi zashtitio organe koji se nalaze ispod njega u trbushnoj ili nekoj drugoj duplji. Ove kontrakcije dovode do povecanja obima mishica ali ne u onoj meri kako to moze da se uradi i pospeshi aktivnim vezbam aprotiv dodatnog otpora. Udarac moze dovesti i do naglog ubrzanja krvotoka u tom delu mishica ali samo zato shto se mishich (jadan) brani od nastanka povrede mishicnih vlakana ili ligamenata, kostiju...

A o povredama i komplikacijama takvog 'treninga' bolje i da ne pochinjemo da prichamo, podlivi, hematomi, poremecaj cirkulacije, kompresije nerava, formiranje oziljnih priraslica u mishicu, skracivanje mishica, kontrakture, grchevi......

Ako je vash prijatelj reshio tako da poveca svoju mishicnu snagu, nemojte ga ni ubedjivati niti mu ishta govoriti, on ce sam uvideti ad od toga nema nishta posle nekog vremena, a ako zeli i voli da se samokaznjava neka mu je sa srecom, svako se lechi na svoj nachin.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Volela bih da znam odakle je izvukao ovakvu definiciju?

"Fizička aktivnost je u suštini "unutrašnje povređivanje" mišića i kostiju
na koje telo "odgovara" dodatnom izgradnjom naprezanih tkiva da bi
u buduće mogla da odgovore zahtevima."

Fizichka aktivnost nije povredjivanje mishica vec osnovna funkcija mishica koja takvom aktivnoshcu pomaze ishranu kostiju i svih periartikularnih mekih tkiva.

Mishici odgovaraju na drazi i stimmulanse koje primaju iz spoljashnje sredine ili na svesne naloge iz kore velikog mozga.

Naprezna tkiva???? Shta li je ovo, nisam nikad chuja za ovakva tkiva!

Da bi telo moglo da odreaguje na neku draz ili stimulans tj da bi odgovorilo zahtevima pre svega mora da ima ochuvan centralni nervni sistem, zatim periferi nervni sistem, senzitivna vlakna, motorna vlakna kichmene mozdine, proptioceptivne receptore koze, ochuvana chula, intaktnost koze, ochuvanu psihu...

Ono shto on pokushava ovakvom definicijom je da opravda ono shto radi a istovremeno zaboravlja da su borilachke veshtine samo tehnika kretanja ljudskog tela. Verovatno nije nikad trenirao niti bio na treningu pa ne zna da osobe koje aktivno treniraju borilachke sportove nemaju trening u kom samo udaraju u vrece, daske itd vec je to 15, 20 minuta treninga ili chak i manje a sve ostalo je kondicioni i trening snage. Taj poslednji deo treninga je zapravo deo kada se mishici opushtaju a ne treniraju.

Tao da te teorije i vrsta treninga koju on praktikuje su pune rupa i rupica!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori