Kod mene je dg.Hallux valgus bill. juvenilni tip,indikacija za op.lečenje postoji.Moguča je osteotomija i ubacivanje Kirschner-a.
Moje pitanje se odnosi upravo na tu iglu,koliko dugo se nosi postoperativno,i da li se vadi primenom opšte ili lokalne anestezije?(hipersenzitivna sam)
Hallux valgus
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Za operaciju hallux valgus-a je opisano preko sto operacija. Vrsta operacije se odredjuje u zavisnosti od tezine deformiteta, godina pacijenta, kvaliteta kostiju i jos nekih faktora.
Kirschner igla se moze koristiti kod desetak operativnih tehnika, a njeno nosenje traje 3-6 nedelja, zavisno od vrste operacije. Sto se tice vadjenja igle, obicno se radi samo analgezija.Pacijenti sam osecaj pri vadjenju igle opisuju najcese samo kao neprijatnost, a ne bol.
Kirschner igla se moze koristiti kod desetak operativnih tehnika, a njeno nosenje traje 3-6 nedelja, zavisno od vrste operacije. Sto se tice vadjenja igle, obicno se radi samo analgezija.Pacijenti sam osecaj pri vadjenju igle opisuju najcese samo kao neprijatnost, a ne bol.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:13 pm
Ja Vam zahvaljujem na odgovor i iskreno bih želela da izbegavam primenu igla, ako je to ikako moguče...Imam 33god. postoji znači i pored opisane dg. i sublux. art. MTP I pedeis, MP zglob nije artrotično izmenjen. a hal.valg. veći od 35*( poslednj podatak je samo moja procena pošto niko to nije ustanovio ali je deformitet vrlo izražen s obzirom na godine) .
Očigledno je da je do deformiteta došao usled promene na nivou metatarzokuneiformnog zgl. i nastankom metast.prim varus-a.
Po Vašem mišljenju koja vrsta osteotomije je najpogodnija što se tiče prve metastarzalne kosti ? Hvala
Očigledno je da je do deformiteta došao usled promene na nivou metatarzokuneiformnog zgl. i nastankom metast.prim varus-a.
Po Vašem mišljenju koja vrsta osteotomije je najpogodnija što se tiče prve metastarzalne kosti ? Hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Igla se obicno koristi ako se radi operacija na falangi (donjem delu) palca, ili ako mora da se ispravlja osovinski deformitet prve metatarzalne kosti, tj. ako je ugao izmedju prve i druge MT kosti preveliki (veci od 12 stepeni). Sem toga, treba izmeriti i ugao izmedju prve i pete metatarzalne kosti, kao i prve i druge falange palca. Sve to utice na odabir operacije.
Ukoliko je ugao zbilja onakav kako navodite (mada bi ga bilo dobro izmeriti na snimku), verovatno je potrebna neka od operacija i na kostima. (avaj, time smo izbor suzili tek na oko polovinu broja).
Nije mi jasno odakle Vam podatak da je do deformiteta doslo usled promene na nivou metatarzokuneiformnog zgloba.
Vrste osteotomija se obicno oznacavaju po imenu autora (prvi koji ih je opisao) ili nekim opisnim izrazom koji asocira na sta je nekome ta osteotomija licila, pa nisam siguran da li ce biti bas jasno ako budem navodio operacije koje mi deluju prikladno (uz ogradu da je to opet sve na osnovu napisanog, bez pregleda i snimaka)
Ukoliko je ugao zbilja onakav kako navodite (mada bi ga bilo dobro izmeriti na snimku), verovatno je potrebna neka od operacija i na kostima. (avaj, time smo izbor suzili tek na oko polovinu broja).
Nije mi jasno odakle Vam podatak da je do deformiteta doslo usled promene na nivou metatarzokuneiformnog zgloba.
Vrste osteotomija se obicno oznacavaju po imenu autora (prvi koji ih je opisao) ili nekim opisnim izrazom koji asocira na sta je nekome ta osteotomija licila, pa nisam siguran da li ce biti bas jasno ako budem navodio operacije koje mi deluju prikladno (uz ogradu da je to opet sve na osnovu napisanog, bez pregleda i snimaka)