Opekotina

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Opekotina

Post od trudnjaca »

Opekla sam se vrelom vodom po ruci molim vas sta staviti
mirko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 02, 2002 2:00 am

Post od mirko »

Jomelop E ?
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am

Post od goranai »

Zavisi od dubine promene. Dobro se pokazao Cicactive
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Hvala na odgovorima, i hvala mom suprugu, koji je i postavio ovo pitanje posto se zabrinuo za mene. Nazalost, nije bio dovoljno precizan, dakle, sta staviti na opekotinu kao prvu pomoc - nesto sto se moze naci u kuci.
Ja sam opekotinu namazala propolisom (mascu) koja mi se prva nasla pri ruci i dva prsta su sad prilicno OK, ali jedan je bas "nadrljao". Jos uvek je crven i poceli su da se pojavljuju plikovi. Neki puknu, pa izadju drugi. Nije zahvacena velika povrsina (oko 3cm) i ne izgleda duboko. Skoro da ne boli vise... :P
Sta mogu da stavim sad na opekotinu da bi se koza sto pre i sto bolje revitalizovala?
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

O obzirom na tvoj opis to je verovatno opekotina IIa stepena i sve u daljem tekstu odnosi se na to.
Prva pomoć se sastoji u polivanju opekotine hladnom vodom. U principu treba ih što manje dirati dok se ne stigne kod lekara.
Klasično ove opekotine se leče petoslojnim zavojem
1. sloj uz opekotinu - jedan sloj masne gaze (valjda ima u apoteci, gaza sa lanolinom), ili sama zamasti neku gazu.
Ovaj sloj štiti od isušivanja i olakšava zamenu zavoja.
2. sloj - vlažna gaza natopljena fiziološkim rastvorom koja hladi i vlaži opekotinsku ranu. Smanjuje bol.
3. sloj - suva gaza - da upije suvišnu sekreciju (pucanje mehurića i sekrecija same rane)
4. sloj - vata da ravnomerno prenese pritisak i olakša pokrete ekstremiteta
5. sloj - zavoj koji sve to drži, ali se ne steže previše

Ovo se primenjuje u bolničkom lečenju opekotina, ali je za kućne uslove verovatno mnogo komplikovano, mada je najbolje.
Zato možeš, ako te mrzi da stavljaš svih 5 slojeva, da staviš samo masnu gazu, ili dobar sloj Jomelopa E (stvarno je dobar)
pa to uviješ zavojem. Od tog prsta ionako nema neke vajde dok dobro ne zaraste.
Ne moraš često da menjaš taj zavoj, ali ako primetiš neke znake infekcije (crvenilo, bol, gnoj...) odmah kod lekara, opekotine se lako inficiraju pa zato vodi računa dok stavljaš zavoj. Pre nego što ga staviš lepo operi vodom i sapunom i zalij nekim dezinfekcionim sredstvom (hidrogen 3%, sve ostalo boli), prosuši malo na vazduhu pa maži mast.
Ako nema komplikacija zarastanje IIa stepena traje oko 2 nedelje. Koža koja se pojavi obično je svetlije pigmentisana i osetljiva je na sunce (sad je zima pa ne treba mnogo da brineš o tome).
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori