rtg zraci

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
likidaki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 23, 2008 8:57 pm

rtg zraci

Post od likidaki »

Molim da mi neko odgovori koliko su stetni rtg zraci prilikom snimanja. Moj sin ima 9 god, u 5. god 2 puta je snimao vilicu i 2 puta celu glavu. Sad je snimao 2 puta nogu i 6 puta ruku.(imao je prelom ruke, vilicu smo snimali zbog zuba a glavu zbog progenije)
likidaki
Novi član
Novi član

Post od likidaki »

hvala ni za sta, i sto niko nije ovde odgovorio da moze da se trazi zastitna kecelja. Ali ako vec neko procita samo da se zna. NAROCITO AKO SU U PITANJU DECA.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Nema potrebe za sarkazmom i neprijatnim tonom.

Nismo svi non stop on line!

U svakom sluchaju lepo pa dte dali savet roditeljima!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
likidaki
Novi član
Novi član

Post od likidaki »

Izvinjavam se.
Samo sam trazila savet.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ja sam znala za olovnu ploču koja se stavlja na stomak prilikom snimanja kukova, radi zaštite jajnika. Ali, u poslednje, vreme uglavnom je nigde nema. Ne znam koliko može da bude od koristi ta zaštitna pregača. Koliko mi je poznato, samo olovo blokira X-zrake.
U svakom slučaju, ne treba paničiti, u pitanju su relativno male doze, a svemir nas svakodnevno bombarduje X-zracima (i još koje-čime), pa niko ne nosi zaštitu (više tako pokupimo zračenja, nego sa par RTG snimaka). Do sada sam ko zna koliko puta bila na RTG, a za olovnu ploču sam saznala tek u srednjoj školi od profesorke biologije.
predator3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 25, 2008 12:16 pm

Post od predator3 »

kosmichki zraci su nisu isto ko i rengenski zraci.
rengenski zraci su shtetni u prevelikoj kolichini. kolika je ta kolichina zavisi i koji deo tela snimate i sve zavisi od pojedinca.
hannah-lena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 16, 2008 7:09 pm

Post od hannah-lena »

ma nemojte se s time uopse opterecivat.napravio je rtg jer je morao a koliko je stetno,kad bi tako gledali stetno je sve i zrak koji udisemo i hrana koju jedemo...klima isto nije vise normalna i kad bi se tako sa svime opterecivali nebi vise trebali ni zivit.uzivajte sa svojim sinom,sve je ok.
Odgovori