Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
D.J. napisao:i koliko je ona napredovala za tih 4 meseca dok si je samo dojila
...mislim dok nije krenula ne mlecna hrana...
kojim ritmom si joj davala da jede...sokice..koliko dana i koliko kasikica i koliko dnevno..pa onda isto pitanje za kasice...koje prvo (predpostavljam jabuku)....pa koje drugo...ovo sad pitam uz put, jer vec imam od pedijatra kako cu mu davati...ali hocu da cujem i drugo misljenje (iskustvo)
pozdrav
Ne secam se tacno koliko svakog meseca, ali oko 1 kg mesecno. Jedino je treci mesec - kad se refluks pojacao nesto slabije napredovala - oko 700 gr.
Kod uvodjenja hrane krece se od 2 - 3 kasikice. Svaki dan se povecava za po kasikicu i tako se uvodi 3 - 5 dana. Nama je pedijatar rekao da uvodimo pre podne (zbog mogucih alergijskih reakcija - mada jabuka nije alergena), dok je hirurg rekla posle podne. Krece se kod voca sa jabukom. Neki kaze kasnije kruska i banana zbog zatvora, ali moja beba nije imala problem zatvora od ovog voce.
Ja sam uvodila naizmenicno voce pa povrce, jer kazu da beba teze prihvata povrce posle voca. Od povrca se uvodi prvo krompir jer je on slatkast pa ga beba lakse prihvati. Posle svako novo povrce mesas sa krompirom. Ne dodajes soli niti secera. Posle krompira sledi bundeva (ona za kolace). Bebe je obicno vole jer je i ona slatkasta. Isti je princip uvodjenja kao i voce.
Sokove sam pocinjala od 20 ml i nisam ih razblazivala. Uvodila sam cak i kasicu i sokic. Nisam nista blendala u blenderu, nego sam samo trinila onom trinilicom za krompir pire ili viljuskom.
Na zalost mi smo imali jako loseg pedijatra u tom delu u savetovalistu, tako da smo dosta lutali.
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.
Ah da. Jos nesto. Voce obavezno dobro operes pa oljustis. Ne dajes ga sirovo, sem banane.
Mojoj bebi se jako svidjala pecena jabuka (vise nego kuvana). Posto je bila mala kolicina, ja sam kriskicu umotavala u foliju i onda pekla na dobro zagrejanoj maloj ringli za kuvanje kafe na sporetu.
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.
Zdravo, ja imam klinca sada 2 godine. Rodjen je sa 4,200 i dugacak 54 cm, sa 3 meseca i 20 dana imao je 10,300 neznam tacnu duzinu ali znam da me je doktor 3 puta pitao cime hranim bebu a ja sam ga samo dojila pa mi valjda nije verovao cak mi je rekao da izgleda kao da ga hranim keksom i mlekom! Hocu da kazem da ne valja ni premala ali ni prevelika kilaza ja sam jela i pila tecnosti u velikim kolicinama sve da imam dosta mleka, pa je valjda i klinac preko mene tako napredovao! I dan danas je jaci, ali kako raste sve je to na normali i izvlaci se! Ja sam pocela sa uvodjenjem prvo samo sokica od jabuke sa 5,5 meseci polako kasikica prvi dan posle dve a treci dan polovinu, zatim od sargarepe isto tako pa redom sve sem kruske posto su mi rekli da je malo teza za stomacic. Posle oko 6,5 meseci isto tako, ali sa vocnim kasicama, da bih na kraju davala ih kao 1 obrok oko podneva da zameni mleko, a sokic kao uzinu izmedju 2 podoja. Posle sam krenula sa povrcnim kasama sve isto tako, pa njih uvela kao rucak, a vocnu kasicu uvela mesto 1 popodnevnog obroka i tako redom. Meso sam uvela posle 7 meseci! moj bebac je jeo 2 kasice za jedan obrok i to zalio sa sokicem, pa sta da vam kazem! Takvo je dete a znam i za druge koji nemogu visak ispovracaju sve je individualno! Pozdrav svim mamama!!!
PS malo sam ovde nabrljala ali sustinu cete razumeti![/img]
Pozdrav svim roditeljima! Ja sam ponosni roditelj sestomesecne bebe koja ima 8,3kg i 74cm. Izgleda kao maneken Trenutno zivimo u CH i primetila sam da se ovde odnos prema nezi i razvoju dece dosta razlikuje od naseg. Roditelji su ovde mnogo opusteniji i vise se rukovode instinktom nego nekim sumnjivim istrazivanjima. U samom startu sam imala jako puno problema sa dojenjem i na kraju sam morala da prihvatim formulu jer vise uopste nisam imala mleka. Kod nas sam naucila da do sestog meseca ne treba dohrnjivati bebu. Pitala sam pedijatra da li mogu sa dohranom da pocnem ranije zato sto ne dojim, a on mi je odgovorio da mogu ali da ce beba do cetvrtog meseca sama da odbija hranu. Bio je potpuno u pravu. U pocetku sam mu davala voce, sargarepu krompir, a na poslednjoj kontroli nam je dr rekao da moze da jede sve sto i mi jedemo(cak i cili sos!) i da je jako bitno da sedi sa nama za sto. Takodje ovde ne povijaju siroko bebe, vec koriste samo pampers. Jos od prvog meseca beba sedi, naravno onoliko koliko moze i zeli. Od pocetka nocu gasimo svetlo tako da je on vec sa mesec i po spavao po citavu noc. Sada nas ujutru budi sa pesmom, sto ukazuje da ove, za nas malo cudne metode, njemu prijaju. Mozda ovo moje iskustvo nekome u necemu i pomogne.
alex01,i ja generalno mislim da treba oslusnuti svoj istinkt i svoju bebu...nego kad je prva beba, pa jos posle vise godina...
U svakom slucaju, pocela sam da radim bas tako...prema svom istinktu , a prema mom bebironu kako njemu prija..pa i on je covek kao i svi mi, i ima svoje jedinstvene potrebe
Pocela sam da mu dajem sokic od jabuke tri dana..pa sam mu dala pecenu (u foliji u rerni)..pa kuvanu...jede pa se ubija...doduse bori se da "sazvace" nije mleko...ali oce jos...tako da sam mu juce dala tri kasicice ujutru...i jos dve popodne....od sutra cu milupinu kasicu od pirinca sa adpt. mlekom i samo dodam vodu...posle za tri cetiri dana sargarepu..posle "klope" mu dam vodu on je nece...a i inace nije hteo od starta (iako nakapam kap dve limuna) i nece na flasicu vec samo ako mu dam kasicicom , tako da ako nece vodu ja ga podojim...i lepo jede...onda spajki, kaki...smeje se...
Jabuke sam jos nasla ne prskane...posle srgarepice nastavicu sa
povrcem...verovatno...
Pozdravcic