Epilepsija i trudnoca

Pravo mesto za sva pitanja i diskusije na temu Neuropsihijatrije.

Moderatori: moderato, admin, vlada99

Zaključana tema
petka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:28 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Epilepsija i trudnoca

Post od petka »

Od 14. godine sam na terapiji (Eftil) nakon dva grand mal napada (u 14. i 16. godini). Nakon toga, pod ovom terapijom, nikakvih problema nisam imala. Planiram trudnocu.
Da li neko ima iskustva sa ovim lekom i njegovim eventualnim uticajem na bebu? Unapred zahvalna.
Kipranin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 11:01 am

Post od Kipranin »

Pijem Eftil vise od pet godina, nemam bas dobro iskustvo sa njim, nisam presrecan. Desavalo se da pomaze, ali opet zavisi u kojoj kombinaciji (kod mene je Lamictal). Imam i dalje problema, samo ne velikih, kada imam napad ne padam, ne gubim svest samo mi dodje do prekida, kao da je nestalo sve oko mene i kroz par trenutaka se vracam u ovaj svet i nastavljam normalan zivot.

Od Eftila sam se ugoio, dobio sam preko 20 kg, zato nemoj to da te iznenadi.

Da li utice na decu, ne znam. Mislim da ne, bar se nadam, nikada nikoga nisam pitao. Znam kod mene da moja epilepsija nije nasledna jer je nemam od rodjenja (od 17. godine), pa zbog toga mislim da ti deca nece imati problema, opet pitaj lekara.
Na VMA su najsigurniji.

Ako ti treba jos nesto, pisi, bolujem od epilepsije 10 godina. pa sam malo nekako i upoznat sa njom.

Pozdrav

Nemanja
petka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:28 am

Post od petka »

Kipranine,

hvala na odgovoru. Moje iskustvo sa Eftilom je veoma dobro. Nisam primetila bilo kakve nuspojave od kada ga koristim, ali je vazno da radis redovno biohemijske analize (zbog transaminaza).
Hvala i na preporucenom strucnjaku.
Cini mi se da "nasledno" ne znaci da mora da se ispolji odmah po rodjenju, vec moze biti izazvano i kasnije, nekim faktorima. Ali to prepustam lekarima.
Mislim da je najvaznije da si nasao kombinaciju koja Ti pomaze.
Sve najbolje Ti zelim!
Zaključana tema