izbocina na zglobu nadlanice

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

izbocina na zglobu nadlanice

Post od sludjena mama »

na levoj ruci mi se u predelu spoljne strane zgloba nadlanice pre cetiri godine pojavila kvrzica,potkozna,koja je u poslednjih godinu dana narasla pa je sada velicine veceg klikera.pri pritisku ne boli ali pri promeni vremena ili kada je vlazno vreme osecam bol u zglobu.inace je klikercic blago pokretljiv.neko mi je rekao da je to masno tkivo.
kao mala,negde oko cetvrte godine imala sam isto to ali u predelu iza kolena ali se to vremenom samo povuklo da bi se sada tj pre 4 godine opet javilo ali na ruci.
sta je to?da li da odem kod doktora i kog?mada,sazivela sam se sa tom izbocinom a i valjda sam do sada razmisljala ...ako me ne boli zasto da diram!!!sem sto ruzno izgleda kad savijem zglob!
pozdrav i unapred hvala!
ako je od nekog znacaja,nemam nikakvih zdravstvenih problema,imam 30 godina i mrsava sam !
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Odgovorila :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

:D ja zahvalna,kao i uvek!!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Lipomi su najčešći dobroćudni tumori potkožnog tkiva.
Građeni su od zrelih masnih celija koje su normalna sastavnica potkožnog vezivnog tkiva.
Lipomi imaju sve karakteristike dobroćudnih tumora.
Oni rastu polako, često su okruženi ovojnicom koja ih razdvaja od zdravog tkiva, ne izazivaju simptome osim ako zbog rasta vrše pritisak na okolno tkivo.

Pod mikroskopom vidimo da su lipomi građeni od nakupina zrelih masnih celija. Međutim, one se razlikuju od normalnih masnih celija u nekom biokemijskim karakteristikama.
Naime, u njima je nađena povećana razina enzima lipoprotein lipaze. U lipomima se mogu pronaći i nezrele celije.

Kako normalna celija počinje nenormalno rasti i kako nastaje tumor?

Objašnjenje treba tražiti u činjenici da je više od 60 % lipoma građeno od stanica kod kojih je nađena specifična hromosomska promena.

Koliko često se javljaju i kod koga ih nalazimo?

Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva uposhte. U jednoj studiji Skandinavske populacije nađeno je da čine 43% tumora vezivnog tkiva. Mogu se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, ali ih najčešće nalazimo kod mladih i odraslih.

Lipomi mogu postojati kao pojedinačne tvorbe (solitarni lipomi), a možemo ih u većem broju naći kod ljudi kod kojih postoji nasledna predispozicija.
Ovo stanje naziva se lipomatoza.
Žene su češće pogođene ovim poremećajem.

Kako prepoznati lipom?

Lipomi najčešće ne predstavljaju problem u dijagnosticiranju i lečenju. Bolesnik se javlja lekaru zbog izrasline koja sporo raste, obično više godina, te ne izaziva nikakve tegobe.
Oni najčešće ne bole, međutim ima slučajeva kada se bol javlja zbog pritiska tumora na okolno tkivo.

Osetljivost na dodir može nastati kada se u sastavu lipoma nalaze i živčane celije koje takođe sudeluju u građi potkožnog tkiva.

Koža iznad lipoma ne menja boju i nije povezana s tumorom. Opipom lekar utvrđuje izraslinu veličine obično 2 do 10 cm, elastične i gumaste konzistencije, obično lobuliranu, iznad koje se nalazi nepromenjena i pomična koža.
Najčešće nastaju na leđima, ramenima, rukama, nogama i na području glave.

Od čega ih je potrebno razlikovati?

Najčešće lipomi ne predstavljaju problem u dijagnosticiranju, međutim, potkožna izraslina može biti cista, dermatofibrom, liposarkom, potkožna metastaza udaljenog zloćudnog tumora ili neki drugi potkožni tumor.

Stoga je potrebno napraviti i patohistološku analizu (analiza tkiva pod mikroskopom).

Kako se lieče lipomi?

Lipomi se odsranjuju hirururškom postupkom koji se naziva ekscizija.

Pre zahvata lekar ograniči tumor i u njegovu okolinu injicira lokalni anestetik. Nakon reza kože, prikaže se tumor, odvoji se od okolnih struktura i odstrani u celosti.
Bitno je napomenuti da recidivi (ponovno javljanje) lipoma mogu biti česti.

Lipomi se mogu odstranjivati i liposukcijom, međutim postupak je mnogo teži nego odstranjivanje normalnog potkožnog masnog tkiva.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

Post od kzoja »

a sta ako samo nestane, odnosno ako se povuce
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

kzoja,meni se u detinjstvu pojavio pa zatim nestao da bi mi se opet javio pre cetiri godine.
pre nedelju dana sam odstranila lipom,hirurskim putem,u lokalnoj anesteziji ali mi je doktor rekao da se mogu javiti recidivi.
nisam ti puno pomogla ali eto,to je moje licno iskustvo pa....mozda ces da izvuces neku pouku!
Odgovori