MR nalaz

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Kosily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 05, 2005 5:35 am

MR nalaz

Post od Kosily »

Pre dva meseca sam zavrsila sa zracenjem male karlice. Kontrolni MR nalaz ukazuje na totalnu regresiju tumora :D ali kaze jos i sledece:" Na prsljenskim telima L-S kicme vidi se prevalencija masne kostane srzi nad crvenom,kao posledica zracne terapije".
Mozete li mi objasniti o cemu se radi,kao i da li zbog ovoga mogu imati bolove u krstima koji se spustaju u obe noge?
Hvala unapred na odgovoru.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Primena zracenja u terapiji se zasniva na tome da zracenje deluje na celije u fazi deobe. Sto se neki tip celija brze umnozava, to su vece sanse da zracenje deluje na taj tip celija. Ozracene celije bivaju unistene, a nastave da se razmnozavaju one na koje zracenje nije delovalo, tj. one koje se sporije razmnozavaju.

Celije crvene kostane srzi spadaju u normalne celije koje se brzo razmnozavaju pa i one stradaju toplom zracenja usled cega se njihov broj smanjuje, a celije masne kostane srzi se sporo razmnozavaju pa opstaju u vecem broju.

Bolovi u krstima, koji se pruzaju duz obe noge, najcesce nastaju usled nadrazaja nervnih korenova koji polaze iz kicmene mozdine. Taj nadrazaj mogu izazvati degenerativne promene, povreda, infekcije,... Sto se tice tih bolova, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom koji ce vas eventualno uputiti na dalje preglede jer su moguci uzroci jako brojni
Kosily
Novi član
Novi član

Post od Kosily »

Hvala vam puno na odgovoru. Zaista ste mi sve fino i detaljno objasnili.
Sve najbolje!
Kosily
Novi član
Novi član

Post od Kosily »

Evo mene ponovo na istoj temi. MOLICU vas za odgovor,sugestiju,misljenje...
Bol koji sam vam opisala pre par nedelja ,se nastavio s'tim sto se "prebacio" na samo jednu nogu.Znaci krece u krstima,"udara" u kuk i pruza se duz noge. Stopalo te noge me ne boli ali je vidno crvenije,toplije i pomalo naduto u odnosu na drugo. Zbog sumnje na upalu neke vene uradila sam pregled kod vaskularnog hirurga kao i kolor dopler nogu i male karlice ali nalaz je ok. Jedino su mi pronasli jednu uvecanu limfnu zlezdu u preponi (u karlici ih nema). Takodje sam uradila i alkalnu fosfatazu,koja je ok. Sedimentacija mi je uvecana 50/80, sto uz ovo stopalo,zlezdu i lgl ukazuje na neku upalu.
Interesuje me da li mozete da predpostavite o cemu bi moglo da se radi,tj.kom lekaru dalje da se obratim?
Unapred hvala na odgovoru!
Odgovori