Hronični sacroiliitis i M. Behtrev, bifosfonati...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
zivorad5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 9:28 am

Hronični sacroiliitis i M. Behtrev, bifosfonati...

Post od zivorad5 »

Pozdrav, imam 22 godine i pre par meseci mi je dijagnostikovan hronicni obostrani sacroiliitis i ankilizirajući spondilitis (Behterevljeva bolest).

isao sam na RTG i magnetnu rezonancu sakroilijačnih zglobova... bio sam već kod nekoliko reumatologa ali jos mi niko nije nista detaljnije objasnio i da nisam citao na internetu o tome apsolutno nista ne bih znao...

Da li bi neko mogao da mi objasni nalaz sa magnetne rezonance...

"znaci subhondralne skleroze vidljivi u distalnim aspektima desnog i u kompletnom levom SI zglobu. sa leve strane vidljiv edem , izrazenije u sakralnom delu. sa leve strane vidljivi uvećani limfonodusi u ilijačnom lancu dijametra do 15 mm. zaključak: bilateralni hronični sacroiliitis sa egzarcerbacijom sa leve strane"

šta znače ovi boldovani termini??? i koliko su te promene ozbiljne??? koja je normalna dimenzija tih limfonodusa?

sad idem jos na osteodenzitometriju (merenje gustine kostiju) i onda ce najverovatniej da mi daju terapiju nekakvim bifosfonatima... zbog čega?? mislim, ja nemam osteoporozu nego ankilizirajući spondilitis i sacroiliitis...
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Subhondralna skleroza - degeneracija kosti u nivou tik ispod hrskavice
distalni aspekt - dalji, udaljeniji od glave
edem - otok
limfonodusi - limfni cvorovi
egzacerbacija - pogorsanje

Normalna dimenzija limfnih cvorica je 5-8 mm, njihovo uvecanje moze da govori u prilog ovoj upali.
O terapiji, ce Vam vishe reci reumatolog.
Sve najbolje.
zivorad5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 9:28 am

Post od zivorad5 »

bio sam vec kod 3 reumatologa i nista mi skoro nisu objasnili, jos sam zapitkivao, ali ne vredi, uvek kazu drugi put ili otkucaju nalaz sa par recenica i daju ti, onda kazu sestri neka udje sledeci... :roll:

mene brine ako mi daju te bifosfonate koji se koriste u lecenju osteoporoze (valjda zbog ove subhondralne skleroze kosti??) da ne dode do ubrzanog okostavanja kicme i si zglobova, jer koliko shvatam m. behterev podrazumeva bas okostavanje, kalcifikaciju... :oops: :oops:

jos nesto, da li sacroiliitis i ank. spondilitis mogu da izazovu povisenu temperaturu? evo sad imam 37,9 a nisam prehladjen, nemam grip, ne boli me grlo... :roll:
andjica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 13, 2008 5:10 pm

Imam slican problem

Post od andjica »

Molim vas da nastavite da pisete na ovu temu.
Nedavno mi je dijagnostikovan sacroilitis.
Lekari nisu uspeli niti su se posebno trudili da se bave uzrocima bolesti vec samo posledicama.
Laicki rekao bi da mi je levi SI okosten potpuno. Desni kuk me boli ali kod njega je okostavanje delimicno.
Mislim da sam prilicno dobro pokretljiv.

Trazim misljenja na ovu temu
Odgovori