Psorijaza

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
bojana.savic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 07, 2005 12:25 am

Psorijaza

Post od bojana.savic »

imam 21 god.pre godinu dana su mi se pojavile neke promene na kozi,u pocetku su se primecivale samo po ledjima u vidu osipa,zatim po nogama,ali to su male povrsine.mazala sam mast koja se zove diprosalik.e sad zanima me da li to ima neke veze sa psorijazom ili nesto drugo.
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mr ph. Silvio »

Da li imate promene da kolenima i laktovima?
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am

Post od goranai »

slikajte promene i posaljite sliku ili dodjite u savetovaliste utorkom imate i formular za zakazivanje ili ev prekoredno na 011 557 553
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
MarKaba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 18, 2005 9:13 am

Post od MarKaba »

PSORIJAZA
Nada za bolju terapiju
Nakon 12 nedelja, kod 24 odsto pacijenata koji su dobijali lek „alefacept”, psorijastične promene na koži sasvim su nestale

Lek koji blokira rad nekih ćelija odbrambenog sistema mogao bi biti siguran i delotvoran tretman za hroničnu psorijazu. Ta bolest, koja pogađa otprilike dva odsto svetskog stanovništva, prouzrokovana je nenormalnim odgovorom imunološkog sistema. Dosadašnje terapije mogu samo ublažiti simptome. Novi lek “alefacept” veže se za T-limfocite, ćelije koje imaju važnu ulogu u nenormalnostima kože, i sprečava njihovu aktivaciju.
Rezultati prve faze istraživanja na dva američka univerziteta, objavljena su u Nenj England Journal of Medicine. U toj fazi učestvovalo je 229 pacijenata starih od 18 do 70 godina, s uobičajenim oblikom psorijaze. Nakon dve do 12 nedelja lečenja kod statistički značajnog broja pacijenata koji su uzimali “alefacept”, oštećenja kože bila su manja za 50 do 75 odsto. Nakon 12 nedelja kod 24 odsto pacijenata bolest se sasvim povukla, a samo kod pet odsto onih na placebu. Lek nije izazvao nikakve ozbiljne propratne pojave, a zabeleženi su mučnina i kašalj.
Naučnici su zaključili da je lek delotvoran i dobro se podnosi, ali upozoravaju da su njihovi rezultati tek početni korak u potrazi za boljim pristupom lečenju psorijaze.

Ovo sam nasao na nekom sajtu. Vredi li nesto???
goranai
Saradnik

Post od goranai »

To je lek iz grupe novih lekova za psorijazu kao i Etanercept ili efalizumab. Problem je u tome sto se taj lek pije, tj unosi u organizam. On povoljno deluje na psorijazu to se vidi ali mi ne znamo koliko on ima efekata koji se ne vide na druge organe i sisteme. On je verovatno testiran u velikim sistemima, ali koliko vremena mozda treba da prodje da bi se neki potencijalno opasni efekat ispoljio. Da li se ukljuciti u eksperiment ili ne...Psorijaza je genetski uslovljena-lek bi trebalo verovatno uzimati dozivotno... Tu su uobicajena pitanja i dileme Risk-benefit, cost-benefit i benefit-benefit- tj. koliko lek poboljsava kvalitet zivota onome ko ga uzima...
Ipak lepo je sto ste trazili lek i nesto pronasli i zeleli da to podelite sa drugima :) To je i dokaz da vazi sentenca DUM SPIRO SPERO! Verovatno ce za psorijazu biti najbolji lek koji ce blokirati ekspresiju-otkljucavanje gena koji dovode do pojave bolesti. Mislim da se vec uveliko radi na tome
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
marloos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 05, 2005 11:58 am

Ponizno molim za pomoc

Post od marloos »

Ped mesec-dva i moj sin je dobio slicne simptome , posebno na dlanovima , po laktovima i kolenima kako i pod pazuhama i po ledzima.Kod dermatologa u Skoplju su nam dali dijagnozu - psorijaza.Preporucili su nam izraelsku terapiju sa leserskim zrakom pod nazivom ,,cure light-multy clear,,.Posle 10-12 terapija na kolenima i laktovima kako i po ledzima i ispod pazuhama psorijasticna ispupcenja su nestala , ali je ostala tamnija fleka (tamnija od boje koze) a ponegde su se pojavili i bele fleke(leukoderma).Na zalost na dlanovima ima samo malih poboljsanja.Dali su nam neku pravljenu mast na bazi silicila(10%) sa kojom ljustimo psorijasticne naslage , za da moze laser da lakse probije , ali zasad je terapija samo simbolicna.Usput su nam preporucili dve masti , ,,Dermatex,, i ,,Lino...(tako nesto-na bazi katrana).Mazemo zasad prvu ali pomoc se ne primecuje.
Imam dva pitanja:
1.-Kakvo je Vase strucno mislenje o opisanoj terapiji i kako da sklonimo nastale mrlje(bele i tamno-braon)
2.-Dali da pokusamo sa ovim novim preparatima(.Alefacept.. , ..Etanercept.. i ..Efalizumab.. i ako moze podrobnije opisati nus-pojave(ako ih ima)

Napominjem da moj sin ima 17.godina , i u strasnoj je depresiji zbog ovih pojava.Ocajno zelim da mu pomognem.

Unapred hvala na odgovoru
goranai
Saradnik

Post od goranai »

fleke ce mu se povuci, ali je zaista veliki problem sa dlanovima. U svetu jako mnogo koriste lekove tipa Etanercept i svi ga jako hvale mi ga jos nismo davali ambulantno. Mozda ne bi bilo lose da udjete na medline i zkucate efalizumab ili etanercept i psoriasis i dobicete abstrakte strucnih clanaka iz poslednjih meseci. Na koznoj klinici u Skoplju radi moja draga prijateljica Margo balabanova ona je sjajan dermatolg i divan covek mozda biste mogli njoj da se javite i da se konsultujete, a ako dolazite u Beograd javite se par dana pre dolaska bice nam drago da Vam u svakom pogledu pomognemo
jelena23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 14, 2005 3:47 pm

Pitanja

Post od jelena23 »

Ja imam psorijazu vec 15-tak godina, u pitanju je psoriasis vulgaris, tako da mi izbija svuda po telu, a odskora i po licu, pojave se vrlo male promene i relativno sporo se sire ali ne zahvataju vece povrsine na jednom mestu osim na laktovima.
Uglavnom, posebno me interesuje od tih lekova koji su ovde pominjani, koji se piju tj. uticu na unutrasnji uzrok problema postoje kod nas, ili kombinacija masti i leka...da li se prepisuju, uglavnom posto dugo nisam bila kod lekara interesuje me sta je novo kod nas?
Odgovori