povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta
Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40) njemu je 66 i monociti i ostale vrednosti su snizene.Bas sam uplasena pa ako mi neko moze reci na sta to moze ukazivati?Hvala
Vadjena mu je krv za analizu phadiotop infant a ja usput trazila i krv.sliku.Nije imao napada ni upala oko mesec dana,nisam isla lekaru,upravo sam saznala nalazetamaraft napisao:Prvo zashto ste radili krvnu sliku? Da li je dete imalo nekih upala u poslednjih par meseci? I da li ste otishli doktoru sa tim analizama?
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U perifernoj krvi 1/4 do 1/3 leukocita čine limfociti.
Oni predstavljaju imunološki usmerene celije.
Zajedno s limfoidnim organima limfociti predstavljaju imunološki limfocitni sastav.
Limfociti, poput ostalih krvnih celija, potiču od zajedničke matične celije iz koštane srži.
Jedan dio limfocita nastaje i u germinativnom delu limfnog čvora.
Tokom umnožavanja celija limfocitopoeze viđaju se tri razvojna oblika:
limfoblast -prolimfocit - limfocit.
Najmlađa morfološki prepoznatljiva celija limfocitnog reda je limfoblast.
elije imunološkog sastava, koje se nalaze u perifernoj krvi, imaju morfologiju limfocita i morfološki su međusobno vrlo slične, ali se razlikuju prema diferencijacijskoj usmerenosti i prema stadijumu sazrevanja.
Primarni limfoidni organi (koštana srž i timus) stvaraju nezrele limfocite.
U njima počinje i sazrevanje nezrelih limfocita.
Sazrevanje limfocita nastavlja se ovisno o antigenu u perifernim limfoidnim organima (limfni čvorovi, slezina, tonzili, crvuljak, Peyerove ploče), odakle putem limfe limfociti mogu ponovno dospeti u perifernu krv. Periferna krv predstavlja samo prenosni mehanizam.
Otkriće specifičnih markera na membrani limfocita omogućilo je razlikovanje različitih subpopulacija limfocita.
Najveći broj limfocita u perifernoj krvi pripada subpopulacijama zrelih T-celija (66-88%). Zrelim B-celija pripada znatno manji broj limfocita (12-34%). Oni se mogu diferencirati samo uporabom specifičnih laboratorijskih testova (markeri).
Limfociti imaju različite uloge u stvaranju stečenog imuniteta:
T-limfociti u staničnoj,
a B-limfociti u humoralnoj imunosti.
T-limfociti su odgovorni za: stanični oblik imunosti, reakcije odgođene preosetljivosti, odbacivanje presađenih organa i tkiva i za još neke druge imune reakcije u organizmu.
Limfociti u dodiru s antigenom, bilo da pripadaju B ili T-limfocitima, podležu blastogenezi u kojoj dolazi do stvaranja antitela (B-limfociti, plazma-celija) ili reakcije staničnog oblika imunosti (T-limfociti).
T-limfociti su aktivniji, neprekidno cirkuliraju između limfnih organa i krvi preko ductus thoracicusa i imaju dug život: oko 4.4 godine, a neki i preko 20 godina.
B-limfociti su vrlo nepokretni, žive kratko: najčešće samo nekoliko dana. Zbog toga u perifernoj krvi njihov broj nije jednak.
Diferencijacija u smeru razvitka T-limfocitnog sastava započinje pre-T-stanicom u koštanoj srži.
Ulaskom u timus pod uticajem timusa i timusnih hormona pre-T-stanice proliferiraju te sazrevaju od stupnja ranog timocita preko timocita do stupnja zrelog timocita. I
z zrelog timocita nastaje T-limfocit.
Timociti su limfociti, veličine 10-16 µm, koji se nalaze u korteksalnom delu režnjića timusa. Njihova imuna aktivnost je vrlo oskudna i vrlo mali broj je sposoban migrirati iz krvi u limfu.
Citoplazma je izrazito bazofilna s visokim nukleo-citoplazmatskim omerom i ne sadržava granulacije. Nukleoli nisu vidljivi.
U perifernim limfoidnim organima T-limfociti mogu se podeliti u više podgrupa:
* helpersko-indukcijski T-limfociti (Th) - stanice koje pospešuju imunološku reakciju,
* supresorski T-limfociti (Ts) - stanice koje suprimiraju imunološku reakciju,
* citotoksični T-limfociti (Tc),
* efektori tipa odgođene imunološke reakcije (Tdh) - celija koje su uključene u reakciju odgođene preosetljivosti
* celija s pamćenjem (Tm).
Povećani su kod: virusnih infekcija (EBV-Epstein barr virus, CMV-citomegalovirus, rubeola), toksoplazmoze, hripavca, bruceloze, hronične limfatične leukemije.
Visoka razina abnormalnih (atipičnih) limfocita karakteristično se viđa kod EBV infekcija.
Naziv za povećan broj limfocita je limfocitoza.
U svakom sluchaju se obratite doktoru!
Oni predstavljaju imunološki usmerene celije.
Zajedno s limfoidnim organima limfociti predstavljaju imunološki limfocitni sastav.
Limfociti, poput ostalih krvnih celija, potiču od zajedničke matične celije iz koštane srži.
Jedan dio limfocita nastaje i u germinativnom delu limfnog čvora.
Tokom umnožavanja celija limfocitopoeze viđaju se tri razvojna oblika:
limfoblast -prolimfocit - limfocit.
Najmlađa morfološki prepoznatljiva celija limfocitnog reda je limfoblast.
elije imunološkog sastava, koje se nalaze u perifernoj krvi, imaju morfologiju limfocita i morfološki su međusobno vrlo slične, ali se razlikuju prema diferencijacijskoj usmerenosti i prema stadijumu sazrevanja.
Primarni limfoidni organi (koštana srž i timus) stvaraju nezrele limfocite.
U njima počinje i sazrevanje nezrelih limfocita.
Sazrevanje limfocita nastavlja se ovisno o antigenu u perifernim limfoidnim organima (limfni čvorovi, slezina, tonzili, crvuljak, Peyerove ploče), odakle putem limfe limfociti mogu ponovno dospeti u perifernu krv. Periferna krv predstavlja samo prenosni mehanizam.
Otkriće specifičnih markera na membrani limfocita omogućilo je razlikovanje različitih subpopulacija limfocita.
Najveći broj limfocita u perifernoj krvi pripada subpopulacijama zrelih T-celija (66-88%). Zrelim B-celija pripada znatno manji broj limfocita (12-34%). Oni se mogu diferencirati samo uporabom specifičnih laboratorijskih testova (markeri).
Limfociti imaju različite uloge u stvaranju stečenog imuniteta:
T-limfociti u staničnoj,
a B-limfociti u humoralnoj imunosti.
T-limfociti su odgovorni za: stanični oblik imunosti, reakcije odgođene preosetljivosti, odbacivanje presađenih organa i tkiva i za još neke druge imune reakcije u organizmu.
Limfociti u dodiru s antigenom, bilo da pripadaju B ili T-limfocitima, podležu blastogenezi u kojoj dolazi do stvaranja antitela (B-limfociti, plazma-celija) ili reakcije staničnog oblika imunosti (T-limfociti).
T-limfociti su aktivniji, neprekidno cirkuliraju između limfnih organa i krvi preko ductus thoracicusa i imaju dug život: oko 4.4 godine, a neki i preko 20 godina.
B-limfociti su vrlo nepokretni, žive kratko: najčešće samo nekoliko dana. Zbog toga u perifernoj krvi njihov broj nije jednak.
Diferencijacija u smeru razvitka T-limfocitnog sastava započinje pre-T-stanicom u koštanoj srži.
Ulaskom u timus pod uticajem timusa i timusnih hormona pre-T-stanice proliferiraju te sazrevaju od stupnja ranog timocita preko timocita do stupnja zrelog timocita. I
z zrelog timocita nastaje T-limfocit.
Timociti su limfociti, veličine 10-16 µm, koji se nalaze u korteksalnom delu režnjića timusa. Njihova imuna aktivnost je vrlo oskudna i vrlo mali broj je sposoban migrirati iz krvi u limfu.
Citoplazma je izrazito bazofilna s visokim nukleo-citoplazmatskim omerom i ne sadržava granulacije. Nukleoli nisu vidljivi.
U perifernim limfoidnim organima T-limfociti mogu se podeliti u više podgrupa:
* helpersko-indukcijski T-limfociti (Th) - stanice koje pospešuju imunološku reakciju,
* supresorski T-limfociti (Ts) - stanice koje suprimiraju imunološku reakciju,
* citotoksični T-limfociti (Tc),
* efektori tipa odgođene imunološke reakcije (Tdh) - celija koje su uključene u reakciju odgođene preosetljivosti
* celija s pamćenjem (Tm).
Povećani su kod: virusnih infekcija (EBV-Epstein barr virus, CMV-citomegalovirus, rubeola), toksoplazmoze, hripavca, bruceloze, hronične limfatične leukemije.
Visoka razina abnormalnih (atipičnih) limfocita karakteristično se viđa kod EBV infekcija.
Naziv za povećan broj limfocita je limfocitoza.
U svakom sluchaju se obratite doktoru!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Re: povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta
Gde ste radili krvnu sliku? Postoje razlicite referentne vrednosti Limfocita za razlicite uzraste(bebe, deca, odrasli). Cini mi se da ste mi vi naveli rf.vred. za odrasle(40) A za decu je karakteristicno da imaju veci broj limfocita nego odrasli, i taj broj opada sa uzrastom. Kako sam rekla sve to zavisi od laboratorije do laboratorije. Evo, na primer po mojoj, normalne vrednosti Limfocita za decu od 3 meseca do 3 godine su 50=60%nina-nana napisao:Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40)
kolike su mu ostale vrednosti?
Re: povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta
Hvala gala06.Gala06 napisao:Gde ste radili krvnu sliku? Postoje razlicite referentne vrednosti Limfocita za razlicite uzraste(bebe, deca, odrasli). Cini mi se da ste mi vi naveli rf.vred. za odrasle(40) A za decu je karakteristicno da imaju veci broj limfocita nego odrasli, i taj broj opada sa uzrastom. Kako sam rekla sve to zavisi od laboratorije do laboratorije. Evo, na primer po mojoj, normalne vrednosti Limfocita za decu od 3 meseca do 3 godine su 50=60%nina-nana napisao:Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40)
kolike su mu ostale vrednosti?
U pravu ste,zvala sam kliniku (privatnu)u Bgu-rekose mi da ne brinem,da je kod dece(kao sto ste rekli)veci broj limfocita,pa mozda cak i do predskolskog perioda.Ne rekose mi koja je tacno gornja graanica.Ostalo izgleda ovako-limfociti 66,8(21-40),monociti 10,2(1-10),neutrofili 16,8(40-67) TO JE JAKO PA SNIZENO,eozinofili 5,3(0-4),basofilni 0,9(0-1)