povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta

Post od nina-nana »

Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40) njemu je 66 i monociti i ostale vrednosti su snizene.Bas sam uplasena pa ako mi neko moze reci na sta to moze ukazivati?Hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Prvo zashto ste radili krvnu sliku? Da li je dete imalo nekih upala u poslednjih par meseci? I da li ste otishli doktoru sa tim analizama?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

tamaraft napisao:Prvo zashto ste radili krvnu sliku? Da li je dete imalo nekih upala u poslednjih par meseci? I da li ste otishli doktoru sa tim analizama?
Vadjena mu je krv za analizu phadiotop infant a ja usput trazila i krv.sliku.Nije imao napada ni upala oko mesec dana,nisam isla lekaru,upravo sam saznala nalaze
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

U perifernoj krvi 1/4 do 1/3 leukocita čine limfociti.
Oni predstavljaju imunološki usmerene celije.
Zajedno s limfoidnim organima limfociti predstavljaju imunološki limfocitni sastav.
Limfociti, poput ostalih krvnih celija, potiču od zajedničke matične celije iz koštane srži.
Jedan dio limfocita nastaje i u germinativnom delu limfnog čvora.

Tokom umnožavanja celija limfocitopoeze viđaju se tri razvojna oblika:
limfoblast -prolimfocit - limfocit.

Najmlađa morfološki prepoznatljiva celija limfocitnog reda je limfoblast.

elije imunološkog sastava, koje se nalaze u perifernoj krvi, imaju morfologiju limfocita i morfološki su međusobno vrlo slične, ali se razlikuju prema diferencijacijskoj usmerenosti i prema stadijumu sazrevanja.

Primarni limfoidni organi (koštana srž i timus) stvaraju nezrele limfocite.
U njima počinje i sazrevanje nezrelih limfocita.

Sazrevanje limfocita nastavlja se ovisno o antigenu u perifernim limfoidnim organima (limfni čvorovi, slezina, tonzili, crvuljak, Peyerove ploče), odakle putem limfe limfociti mogu ponovno dospeti u perifernu krv. Periferna krv predstavlja samo prenosni mehanizam.

Otkriće specifičnih markera na membrani limfocita omogućilo je razlikovanje različitih subpopulacija limfocita.

Najveći broj limfocita u perifernoj krvi pripada subpopulacijama zrelih T-celija (66-88%). Zrelim B-celija pripada znatno manji broj limfocita (12-34%). Oni se mogu diferencirati samo uporabom specifičnih laboratorijskih testova (markeri).

Limfociti imaju različite uloge u stvaranju stečenog imuniteta:
T-limfociti u staničnoj,
a B-limfociti u humoralnoj imunosti.

T-limfociti su odgovorni za: stanični oblik imunosti, reakcije odgođene preosetljivosti, odbacivanje presađenih organa i tkiva i za još neke druge imune reakcije u organizmu.
Limfociti u dodiru s antigenom, bilo da pripadaju B ili T-limfocitima, podležu blastogenezi u kojoj dolazi do stvaranja antitela (B-limfociti, plazma-celija) ili reakcije staničnog oblika imunosti (T-limfociti).
T-limfociti su aktivniji, neprekidno cirkuliraju između limfnih organa i krvi preko ductus thoracicusa i imaju dug život: oko 4.4 godine, a neki i preko 20 godina.

B-limfociti su vrlo nepokretni, žive kratko: najčešće samo nekoliko dana. Zbog toga u perifernoj krvi njihov broj nije jednak.
Diferencijacija u smeru razvitka T-limfocitnog sastava započinje pre-T-stanicom u koštanoj srži.
Ulaskom u timus pod uticajem timusa i timusnih hormona pre-T-stanice proliferiraju te sazrevaju od stupnja ranog timocita preko timocita do stupnja zrelog timocita. I
z zrelog timocita nastaje T-limfocit.

Timociti su limfociti, veličine 10-16 µm, koji se nalaze u korteksalnom delu režnjića timusa. Njihova imuna aktivnost je vrlo oskudna i vrlo mali broj je sposoban migrirati iz krvi u limfu.
Citoplazma je izrazito bazofilna s visokim nukleo-citoplazmatskim omerom i ne sadržava granulacije. Nukleoli nisu vidljivi.
U perifernim limfoidnim organima T-limfociti mogu se podeliti u više podgrupa:

* helpersko-indukcijski T-limfociti (Th) - stanice koje pospešuju imunološku reakciju,
* supresorski T-limfociti (Ts) - stanice koje suprimiraju imunološku reakciju,
* citotoksični T-limfociti (Tc),
* efektori tipa odgođene imunološke reakcije (Tdh) - celija koje su uključene u reakciju odgođene preosetljivosti
* celija s pamćenjem (Tm).

Povećani su kod: virusnih infekcija (EBV-Epstein barr virus, CMV-citomegalovirus, rubeola), toksoplazmoze, hripavca, bruceloze, hronične limfatične leukemije.
Visoka razina abnormalnih (atipičnih) limfocita karakteristično se viđa kod EBV infekcija.
Naziv za povećan broj limfocita je limfocitoza.

U svakom sluchaju se obratite doktoru!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Re: povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta

Post od Gala06 »

nina-nana napisao:Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40)
Gde ste radili krvnu sliku? Postoje razlicite referentne vrednosti Limfocita za razlicite uzraste(bebe, deca, odrasli). Cini mi se da ste mi vi naveli rf.vred. za odrasle(40) A za decu je karakteristicno da imaju veci broj limfocita nego odrasli, i taj broj opada sa uzrastom. Kako sam rekla sve to zavisi od laboratorije do laboratorije. Evo, na primer po mojoj, normalne vrednosti Limfocita za decu od 3 meseca do 3 godine su 50=60%
kolike su mu ostale vrednosti?
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Re: povecani limfociti kod 15-mesecnog deteta

Post od nina-nana »

Gala06 napisao:
nina-nana napisao:Moj sin ima 15 mes. i radili smo krvnu sliku koja je dobra ali leukocitarna formula ne,limfociti(pisse granica je 40)
Gde ste radili krvnu sliku? Postoje razlicite referentne vrednosti Limfocita za razlicite uzraste(bebe, deca, odrasli). Cini mi se da ste mi vi naveli rf.vred. za odrasle(40) A za decu je karakteristicno da imaju veci broj limfocita nego odrasli, i taj broj opada sa uzrastom. Kako sam rekla sve to zavisi od laboratorije do laboratorije. Evo, na primer po mojoj, normalne vrednosti Limfocita za decu od 3 meseca do 3 godine su 50=60%
kolike su mu ostale vrednosti?
Hvala gala06.
U pravu ste,zvala sam kliniku (privatnu)u Bgu-rekose mi da ne brinem,da je kod dece(kao sto ste rekli)veci broj limfocita,pa mozda cak i do predskolskog perioda.Ne rekose mi koja je tacno gornja graanica.Ostalo izgleda ovako-limfociti 66,8(21-40),monociti 10,2(1-10),neutrofili 16,8(40-67) TO JE JAKO PA SNIZENO,eozinofili 5,3(0-4),basofilni 0,9(0-1)
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Lakse bi mi bilo kada bi ste napisali apsolutne vrednosti, ove vrednosti koje ste mi napisali su izrazene u procentima.

Inace, rezultati nisu alarmantni!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Gala06 napisao:Lakse bi mi bilo kada bi ste napisali apsolutne vrednosti, ove vrednosti koje ste mi napisali su izrazene u procentima.

Inace, rezultati nisu alarmantni!
tako pise
Odgovori