HIV virus

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ljuba14
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 9:42 pm

HIV virus

Post od ljuba14 »

Da li neko zna zbog cega imuni sistem ne moze da se izbori sa HIV virusom? Gledao sam neki snimak i nije mi jasno zašto naš imuni sistem ne uzvraća udarac? Hvala!!!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

Pa zato sto je to do sada najbrutalniji virus i napada upravo imuni sistem! Kako da se brani kada su mu ruke svezane?!

Jel bi ti mogao da se branis da te ja drzim od pozadi a neko da te od napred pesnici po stomaku, nosu... ;)
Bye bye little lady
waltera
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 1:58 pm

Post od waltera »

E ovako dragi moj....
Hiv nije toliko agresivan virus za nase tijelo i nas imunitet ali je jedan od najboljih igraca kamuflaze koja se u medicini naziva MUTACIJA.E taj virus kada udje u nas organizam dolazi na razne prepreke tj.na imuni sistem naseg organizma i jedini nacin da ga zaobidje jeste bas kamuflaza.On se pretvara tj mutira iz oblika u oblik tako da ga nas sistem (imuni ) ne moze prepoznati i napasti ga sa ciljem da ga znaci na kraju detektuje i unisti.Kada virus nebi toliko mutirao lijek bi se brzo pronasao cak sta vise postoje misljenja da bi ga organizam sam pobjedjivao da nije toliko sklon mutaciji.
Nadam se da ti je makar malo dalo probliznu sliku ovo moje objasnjenje.
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Hvala!!!!!!!!!!!!!
sos-please-someone-help-m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 07, 2008 12:17 am

Post od sos-please-someone-help-m »

ja sam sad aplicirala za zelenu kartu i imigraciono me je poslalo da uradim test na hiv i mada znam da u principu nemam razloga da se brinem...ipak to i dalje radim a jos vise se sekiram jer moram da cekam razultate minimum 5 dana, sto je neverovatno duuuuugo....i daje prostora za razmisljanje i neprekidno tumbanje po glavi....elem moje pitanje, dok cekam da me bar malo utesite, je: posto nisam imala promiskutitetan sexualni ziot u poslednje 4 godine da li bi se javili bar neki simptomi hiv-a do sad? taj period 'prozora' izgleda kao grip pa sam se pitala da li ima nesto specificno za taj virus u tom periodu?
i jos nesto, da li je istina da rane i posekotine mnogo sporije zarastaju kod zarazenih osoba?
hvala u napred, cekacu vas odgovor strpljivo ahhhh ko da pa radim nesto drugo ovih dana.....
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

E ovako ja sam se raspitivao u vezi ovog virusa, i jako sam iznenadjen. Sama struktura virusa je sledeca> virus se sastoji od proteinskog omotača u koji je uvijen RNK - otrovni kod koji naređuje ćeliji domaćina da umre. HIV virus je dosta specifičan, u organizam dospeva putem krvi, u telu zaražene osobe može da inkubira i do godinu dana i da organizam ne pokazujue nikakve slabosti ili simptome koji su tipični za HIV (groznica, malaksalost, gubitak težine, nagli pad imunih ćelija poslebno Th limfocita, Tk limfocita)... Zaražena osoba oseća simptome "gripe" ali u stvari ne zna da imunitet ne može da izađe na kraj sa brojnim "uljezima" unutar organizma. Još jedna bitna karakteristika HIV - a, je da stalno mutira i zato imuni sistem ne može da ga identifikuju i stvori antitela na njega. Danas postoje tri vrste virusa HIV I HIV II i HIV III.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Dobro objasnjenje... ali nesto mi pada na pamet - sta je svrha virusa koji ubija svog domacina? To znaci da tog momenta i on umire... zar nije svrha virusa da zivi u domacinu, da se hrani... kao pravi parazit. I naravno da se siri na druge domacine.
Ovako ispada da je HIV virus bombas samoubica ili kamikaza... :roll:
Bye bye little lady
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Pa u neku ruku da, ali treba uzeti u obzir da se HIV virus množi nenormalno brzo, i da ga posle nekoliko dana, od dana njegovog "ugnjezdavanja" u domaćina, bude na hiljade, osoba i nije svesna da ima virus određeni period i naravno upažnjava sex :D , i na taj način prenosi klonirane viruse, u drugog domaćina, i na taj način virus opstaje, bez obzira na to što će veliki br. virusa nestati, kada i domaćin umre. To mu je bar neka satisfakcija :) .
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

"Nejčer": Virus HIV nastao u 19. veku
Smrtonosni virus HIV počeo je da se širi na prelasku 19. u 20. vek u podsaharskoj Africi, kada su nastajali moderni gradovi u regionu, kažu američki naučnici. U članku objavljenom u časopisu "Nejčer" ukazuje se da je virus nastao pre više decenija, a naučnici smatraju da je razvoj gradova koji sa sobom nosi i visokorizično ponašanje, mogao da doprinese širenju tog smrtonosnog virusa.

Ranije procene su bile da je virus nastao 1930. godine, ali Majkl Vorobej sa Univerziteta Arizona smatra da je prenošenje virusa HIV počelo između 1884. i 1924. godine.

Istraživanje je zasnovano na uzorku 48 godina starog gena jedne žene iz Kinšase. Reč je o jednom od najstarijih uzoraka gena HIV-1 grupe M, odgovornog za širenje side. Najstariji uzorak je iz 1959. godine i reč je o uzorku krvi jednog muškarca, takođe, iz Kinšase.
"Kad imate dva uzorka, onda možete da ih poredite. Kad jednom to uradite, možete videti da su oni veoma različiti. To znači da je virus tamo postojao dug vremenski period", rekao je Vorobej.
Upoređujući ta dva uzorka sa ostalim uzorcima HIV-1, naučnici su napravili porodična stabla za tu vrstu virusa. Na osnovu toga, mogli su da utvrde vreme nastanka side, a prema njihovim procenama, to je bilo "oko 1908. godine plus-minus 20 godina".
Istraživanja izvršena na šimpanzama pokazala su da je virus počeo sa tih životinja da se širi na ljude u jugoistočnom delu Kameruna.
Vorobej misli da se bolest širila polako među lokalnim stanovništvom sve dok jedan od zaraženih nije otputovao u Kinšasu gde je imao priliku da virus prenese dalje.
Više hiljada ljudi je 1960-ih godina, prema tom naučniku, moglo da bude zaraženo virusom HIV, a od 1981. godine ostatak sveta počinje da raspoznaje pandemiju. Virusom HIV trenutno je zaraženo 33 miliona ljudi u svetu, a od side je do sada umrlo 25 miliona.
Vorobej, međutim, u ovom istraživanju vidi nadu. "HIV je jedan od patogena koji su na ivici nestanka", kaže on. Da nije prenesen u grad, on možda ne bi preživeo prenošenje na čoveka.
"To znači da postoje stvari koje bismo mogli da sada uradimo kako ne bi postojala šansa za dalje širenje", kaže Vorobej.
Sprečavanje bolesti jeste jedno od najvažnijih pitanja kod virusa HIV, ukazuje Entoni Fauči (Anthony Fauci), direktor američkog Instituta za alergiju i infektivne bolesti koji je učestvovao u istraživanju.
"Na svaku osobu kojoj damo terapiju, dođu dve do tri novozaražene u razvijenom svetu", rekao je Fauči i ponovio da je "prevencija jedino oružje".
http://www.blic.rs/svet.php?id=59234

eto ti ga sad... sta sve nece novo da se otkrije... :-?

Postavljam naglas pitanje - koliko li se novih virusa pojavilo u posslednjih 20-30 godina, koji se tiho sire svetom... isto kao sto se HIV sirio polako ali sigurno od 19. veka.
Bye bye little lady
Odgovori